Anne-Greet Haars

Foto: William Rutten

Samen met Kim Lammers presenteert Anne-Greet Haars vanaf vrijdag 16 juli de hele zomer het nieuwe programma BNR Sport. Na jaren werken achter de schermen is het nu tijd voor haar eerste eigen programma op de radiozender als presentatrice. Vrouwen in Sport sprak Anne-Greet in aanloop naar de eerste uitzending over deze nieuwe stap, ambities en haar liefde voor de sport. Benieuwd welke tip ze heeft voor andere vrouwen werkzaam in de sport? Je leest het hier:

BNR Sport, wat kunnen we verwachten?

Het is een sportprogramma gericht op de doelgroep van BNR, dus de wat meer zakelijke luisteraar. De ondertitel van het programma is ‘Buiten de lijnen’. We praten niet over tactieken en opstellingen maar brengen de verhalen om de sport heen. Natuurlijk nodigen we wel sporters uit, maar we bespreken ook andere zaken met ze dan alleen de sportieve prestaties. Ook ontvangen we coaches, marketeers en kijken we naar technologie en innovatie. En als twee vrouwen geven we zeker ook aandacht aan diversiteit.

Hoe is het idee voor het programma ontstaan?

Het idee komt van mijzelf. Na jaren bij de televisie wilde ik heel graag weer iets met sport doen. Ik raakte in gesprek met hoofdredacteur Mireille van Ark en ik zei tegen haar dat het me leuk leek om zelf te presenteren in combinatie met een andere vrouw. Het wordt geen ‘feministisch’ programma hoor, maar ik vind het wel belangrijk dat vrouwen in de sport goed vertegenwoordigd zijn. In de journalistiek gaat het gelukkig de laatste jaren iets beter, maar nog steeds is er een flinke slag te slaan.

Ik denk ook dat de benadering van vrouwen in een programma echt anders is dan met alleen mannen of met een man en vrouw. Vanuit onze aard stellen we misschien toch net wat andere vragen en waarschijnlijk reageren gasten hier ook anders op.

Je gaat het programma samen met Kim Lammers presenteren, kenden jullie elkaar al hiervoor?

Ik kende Kim vooral als oud-hockeyster en ik wist wel dat ze vaak als spreker wordt geboekt. Maar toen ik het programma bedacht, had ik nog niet meteen helder bij wie het zou passen. Een journalist, iemand met een media achtergrond of juist een oud-sporter. Dat laatste trok mij heel erg, omdat sporters onder elkaar een bepaalde manier van communiceren hebben, dat maakt de gesprekken vaak extra bijzonder. Door een goede kennis werd ik getipt om eens met Kim koffie te gaan drinken. Vanaf het eerste moment klikte het en ze was gelukkig net zo enthousiast als ik.

Eerder was je in BNR Sportzaken al te horen als side-kick, nu als presentatrice, stond dat altijd al op je lijstje?

Toen ik bij BNR met Humberto en Bob BNR Sportzaken deed, zeiden zij dat altijd al tegen mij. Ook omdat ik een vrouw ben hoor en de sportwereld wel wat meer vrouwen kan gebruiken. Het leek mij toen echt al heel leuk, maar ik wilde eerst nog meer leren. Ik ben toen met Humberto meegegaan naar Late Night en heb jarenlang als hoofdredacteur bij zowel RTL Late Night als Beau voornamelijk achter de schermen gewerkt. Toch bleef het kriebelen en kijk ik er nu echt enorm naar uit om ook voor de schermen aan de slag te mogen.

Vind je het dan nog spannend?

Niet per se spannend, het is vooral ook even wennen qua rolverdeling. Het maken van draaiboeken, het tempo waarin je moet kunnen schakelen; dat ben ik wel gewend. Het zit hem meer in de juiste toon vinden, goede vragen stellen en dat dan allemaal live. Dat is nog wel spannend. We hadden het er al met elkaar over; stel, er is breaking nieuws, dan moeten we snel kunnen schakelen. Dat vind ik heel spannend, maar tegelijkertijd ook heel leuk en ik zie het echt als een uitdaging.

Welke gasten staan bovenaan je lijstje?

In de eerste uitzending hebben we Mark Tuitert te gast over zijn nieuwe boek. Dat is nou typisch zo’n verhaal dat bij ons past. Hij richt zich op sporters, maar ook zeker op de zakelijke markt. Ook vanuit de gedachtegang dat als mensen niets met sport hebben, ze bepaalde dingen toch ook kunnen toepassen. Sport heeft zoveel overeenkomsten met het alledaagse leven. Daarnaast ben ik echt een méga schaatsfan, dus dat hij de eerste gast is in ons programma vind ik echt te gek.

Ook ontvangen we Jacco Verhaeren. Dat vind ik ook echt heel gaaf. Niet alleen een hele sympathieke vent, maar ook zo enorm groot in de zwemwereld. Ik vind het bijzonder dat hij, met alle kansen die hij aangeboden krijgt, zijn hart volgt en voor Frankrijk kiest. Maar tegelijkertijd ook de keuze heeft durven maken voor zijn familie om terug te komen vanuit Australië naar Nederland. Dat zie je niet vaak in de topsport. Dat is nou ook echt een onderwerp dat wij eerder aansnijden dan wanneer een gesprek tussen alleen mannen plaatsvindt.

En verder is het lijstje nog lang hoor. Ik was graag in gesprek gegaan met Marianne van Leeuwen, de nieuwe directeur Betaald Voetbal bij de KNVB, maar ze gaat pas in het najaar aan de slag. En uiteraard hopen we vele sporters na of tijdens Tokyo te spreken.

Waar kijk je zelf het meest naar uit tijdens de Olympische Spelen in Tokyo?

Ik verheug me heel erg op atletiek, met zo’n ploeg en nieuwe talenten, zoals Femke Bol. Maar ook de gouden nummers bij het zwemmen en het Skateboarden. De energie van die meiden spat ervan af.

Dat vind ik ook altijd het mooiste aan de Olympische Spelen; alles is dan leuk. Sporten waar je normaal niet vaak naar kijkt of die überhaupt niet te zien zijn. Het schema is natuurlijk niet ideaal, veel ’s nachts, dat is wel jammer.

Ik ben heel benieuwd hoe het in Scheveningen gaat zijn. In Tokyo zijn alle sporters zonder familie, zonder fans op de tribune, die hele charme die je normaal bij de Spelen hebt, mis je nu. Ik hoop daarom echt dat die huldigingen in Scheveningen veel goed gaan maken. Heel spannend ook weer natuurlijk, nu met de nieuwe maatregelen.

Waar komt jouw liefde voor sport eigenlijk vandaan?

Dat is wel een klassiek verhaal van ‘met de paplepel ingegoten’. Ik ben de jongste van drie meiden en mijn vader dacht; er moet er toch eentje met mij alles willen volgen. Die nam mij overal mee naartoe, thuis stond sport ook altijd aan op televisie. Ik moest het van mezelf wel echt serieus volgen, dus bij het schaatsen zat ik alle rondetijden bij te houden.

De Spelen in Sydney waren echt zo’n moment dat ik heel bewust meemaakte en dacht; wow, wat is dit cool. Die wedstrijden waren natuurlijk ook midden in de nacht en ik weet nog goed hoe ik met vriendinnetjes stiekem de grote televisie mee naar de slaapkamer nam om daar dan hockey te gaan kijken.

Als we naar de toekomst kijken, waar ligt dan jouw ambitie; voor of achter de schermen?

Goede vraag en ook best spannend om daar antwoord op te geven. Het liefst zou ik, denk ik, een combinatie willen. Ik hou er heel erg van om dingen voor elkaar te krijgen, echt een doel met elkaar te hebben en ergens vol voor te gaan.

Ik vind het extra leuk om nu mee te maken hoe het is aan de andere kant. Radio is dan ook een heel fijn medium. Lekker snel, mensen willen graag meewerken. Maar afscheid nemen van redactiewerk kan ik zeker nog niet. Misschien als je mij dit over 6 weken vraagt dat ik er beter antwoord op kan geven.

Tot slot, heb je nog tips voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de sport?

Omarm het. Waar het soms misschien als iets spannends voelt, omarm het. Je kan het juist inzetten als kracht. Zowel in je benadering naar mensen als een manier om je te onderscheiden. Je hebt een kracht in handen om het net even anders te doen en aan te pakken, maak daar gebruik van. De sportjournalistiek is al heel groot en breed, dus het is lastig je plekje te vinden. Suze van Kleef is daar zeker een voorbeeld van. Het gaat echt niet vanzelf, het is hard werken en je krijgt vaak van alles over je heen, maar weet je wat; F*ck it! :).


BNR Sport is vanaf vrijdag 16 juli, tussen 14:00 en 15:00 uur, elke week te beluisteren op BNR Nieuwsradio. Na de uitzending is het programma ook als podcast terug te luisteren via alle bekende podcast platforms, onder meer Spotify en Apple Podcasts.