Anne en Lotte Meulendijks

Ze runnen samen hun eigen bedrijf MDH Sporthorses, geven les en bedrijven topsport met als grootste doel ooit samen op de Olympische Spelen te rijden. De zussen Anne (27) en Lotte (25) Meulendijks uit Heeze leven de droom van veel jonge meisjes. Maar is het ook een droom of is het vooral heel hard werken? We spreken de zusjes Meulendijks tussen alle drukke werkzaamheden en voorbereidingen op het NK door.

Is het fulltime werken tussen de paarden een droom of vooral heel hard werken?

Anne; Het is vooral heel hard werken, dat wordt vaak vergeten. We zijn denk ik wel het voorbeeld van kleine meisjes die ervan dromen om Anky van Grunsven te worden. Dat wilden wij ook. Wij komen niet uit een familie die op hoog niveau heeft paardgereden, maar we hebben alles zelf op moeten bouwen. Het was en is vooral heel hard werken.
Lotte; Een droom is het zeker hoor, alleen moet je er veel voor over hebben. Alles wat wij doen staat in het teken van de paarden. Maar als wij het kunnen, dan is het voor iedereen mogelijk.

Is dat ook de boodschap die jullie mee willen geven in jullie carrière?

Anne; De liefde voor de paarden staat voorop. Het lijkt allemaal heel leuk, want je post vooral de leuke dingen en de successen maar je moet er ook veel voor over hebben. Er zit ook een andere kant aan topsport.

De topsportwereld is keihard, je bent zo goed als je laatste resultaat.

Wat is die andere kant voor jullie?

Lotte; Het combineren van topsport met een eigen bedrijf; dat is en blijft een uitdaging.
Anne; We verdienen er de kost mee, maar het kost ook veel geld. De topsportwereld is keihard, je bent zo goed als je laatste resultaat. Daar moet je mee om kunnen gaan.

Jullie runnen je eigen bedrijf voor het trainen van dressuurpaarden en geven les, hoe combineren jullie dat met topsport?

Lotte; Plannen, heel veel plannen!
Anne; Haha, precies. Je moet vooral geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Maar dat hebben we er heel graag voor over. We zijn vanaf ’s ochtends vroeg bezig met de paarden. Eerst de verzorging, dan zelf rijden en daarna beginnen einde middag vaak de lessen.

Jullie slapen nog wel?

Anne; Dat nog net wel, maar onze dagen bestaan vooral uit slapen en werken, slapen en werken .

Naast al jullie werkzaamheden en trainingsuren zijn jullie ook nog eens heel actief op social media. Is dat vanuit jullie passie of heeft dat ook een zakelijke insteek?

Anne; Natuurlijk vinden we het vooral heel leuk en op deze manier kunnen we ook iets terug doen voor sponsoren. Maar we willen vooral graag laten zien wat het allemaal inhoudt en hoe onze dagen eruitzien.
Lotte; Als mensen ons op wedstrijden zien, zijn we met één ding bezig en heel gefocust, dan is er ook weinig ruimte voor contact. Via social media kunnen we alles eromheen laten zien en in beeld brengen. Dat maakt het heel leuk om te doen.

Is er dan ook nog ruimte voor vrije tijd?

Lotte; Minder, maar dat missen we niet. We kiezen er zelf voor om hard te werken en alles in het teken van de paarden te zetten.
Anne; Je zult ons niet snel op een festival zien bijvoorbeeld, maar daar zijn we ook de types niet voor. We houden er ook echt wel van om lekker uit eten te gaan of een terrasje te pakken, maar die momenten zijn wel schaars. Niet iedereen begrijpt dat hoor, maar dat is nu eenmaal onze keuze.

Niet alle zussen kunnen zo goed met elkaar samenwerken, maar voor jullie lijkt dat geen probleem?

Lotte; Haha dat klopt, we wonen ook nog eens samen. We zijn bijna nooit alleen en kunnen alles samen bespreken.
Anne; Veel mensen vinden het ook wel apart hoor, niet iedereen kan het zich voorstellen om zo close met familie te werken. Maar onze broer helpt ons ook weer met de zakelijke kant van ons bedrijf en de paarden staan bij onze ouders thuis. Dus echt de hele familie is betrokken.

Na een jaar bijna geen wedstrijden gereden te hebben, mogen jullie nu eindelijk weer aan de slag. Is het dan lastig om opnieuw in het wedstrijdritme te komen?

Anne; Wat het vooral lastig maakt, is dat er steeds wordt geschoven met data. Dat maakt de voorbereiding heel lastig. Wij moesten naar het buitenland om weer in het wedstrijdritme te komen, omdat er in Nederland nog geen wedstrijden werden gehouden.
Lotte; Normaal bouw je alles om je wedstrijden heen, dat ging nu niet.

Hoe gaan jullie daarmee?

Anne; We zijn heel nuchter. De hele covid-19 situatie is natuurlijk verschrikkelijk, maar voor ons ging, op wedstrijden na, veel werk wel gewoon door. De paarden moeten immers iedere dag verzorgd worden en wij konden gelukkig ook blijven trainen.

Hebben jullie recentelijk weer wedstrijden gereden?

Anne; Van 3 t/m 6 juni stond het Nederlands Kampioenschap op de planning, dat was een belangrijke wedstrijd om weer naartoe te werken.

Er is lange tijd veel onzekerheid geweest rondom de Spelen en misschien nu nog wel, hoe is dat voor jou Anne?

Anne; Zo veel onzekerheid maakt de voorbereiding naar zo’n grote wedstrijd natuurlijk niet ideaal, maar ook niet onmogelijk. Je kijkt toch vooral uit naar die unieke ervaring, dat er publiek is, huldigingen in het Holland Heineken House en dat je bij andere TeamNL sporten kan gaan kijken. Helaas heb ik me met Avanti terug moeten trekken uit het traject, dat was een moeilijke beslissing maar het welzijn van onze paarden gaat voor ons boven alles.

Stiekem droom ik er al wel van hoor over drie jaar in Parijs met publiek en onze hele familie op de tribunes.

Dat is balen, maar een dappere keuze. Hoop je er na Tokyo wel iedere vier jaar bij te zijn?

Anne; Ja, dat hoop ik wel, zeker door de omstandigheden nu. Maar vier jaar in paardenleeftijden is wel veel. Dus dat brengt ook weer onzekerheid mee. Stiekem droom ik er al wel van hoor over drie jaar in Parijs met publiek en onze hele familie op de tribunes. Ik denk als we over drie jaar naar Parijs mogen, we meer familie meenemen. Heel bijzonder gaat dat zijn.

We zijn in Nederland natuurlijk verwend met Olympische medailles op dressuur, voelen jullie daardoor extra druk?

Lotte; Voor mij voelt dat juist als extra motivatie, ik zie het niet zozeer als druk. Het is ook wel een zetje in de rug om het beste uit jezelf en je paard te halen. We zijn super fanatiek en willen altijd de beste zijn, maar het voelt meer als gezonde spanning.
Anne; Ik heb die druk ook nodig om te presteren en zie dat vooral als iets positiefs.

Als jullie later, waarschijnlijk samen, in het bejaardentehuis zitten, waar hoop je dan op terug te mogen kijken?

Anne; Ons gezamenlijke doel is om de Olympische Spelen te rijden, samen in één team.
Lotte; Dan zijn we samen de helft van het team haha.

En dat is dan in Parijs of LA?

Lotte; Dat zou allebei heel mooi zijn, dan moet ik nog hard gaan trainen!

Vooral veel doorzettingsvermogen hebben, niet opgeven als het tegenzit.

Is er nog iets dat jullie onze lezers mee willen geven?

Anne; Als je iets heel graag wil, dan gaat het ook lukken. Kansen grijpen die op je pad komen en hard willen werken. Je hoeft echt niet veel geld te hebben om je dromen waar te maken, je moet er alleen wel veel voor over hebben.
Lotte; Vooral veel doorzettingsvermogen hebben, niet opgeven als het tegenzit.
Anne; Van de mindere momenten leer je juist het meest.
Lotte; Je kan heel diep in de put zitten, maar juist dan moet je doorzetten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar voor ons werkt het wel zo.

Anne en Lotte blijven volgen? Check dan https://mdhsporthorses.com/ of volg ze hier op instagram:

Anne en Lotte