Suzanne van den Einden-Brok

Voetbal is haar passie en anderen inspireren doet ze graag. Als voetbalster en captain van het Nederlandse G-vrouwenvoetbalteam hoopt Suzanne van den Einden-Brok dat het G-voetbal in Nederland steeds bekender wordt. Het liefst krijgt ze daarbij wat hulp van de Oranjeleeuwinnen, die de laatste jaren volop in de schijnwerpers staan door hun prestaties.

Suzanne, je bent super fanatiek binnen het G-voetbal. Hoe ben je daar eigenlijk zo ingerold?

Het begon allemaal met dat ik vaak hoorde dat G-voetbal alleen voor verstandelijk beperkten is, maar G-voetbal in Nederland is voor allerlei beperkingen. Door mijn diverse longproblemen, spierproblemen en mijn autisme spectrum stoornis met disbalans profiel voetbal ik in het G-voetbal. Daarmee wilde ik laten zien dat het G-voetbal niet alleen voor verstandelijk beperkten is, maar ook voor mensen die vanwege een beperking of chronische ziekte niet meer mee kunnen doen met het reguliere voetbal.

Zelf vind ik het erg belangrijk om te laten zien dat iedereen kan voetballen. Dat komt ook wel voort uit het feit dat ik zelf per toeval hoorde dat ik in het G-voetbal mocht voetballen. Dat behoort geen toeval te zijn voor anderen. Meer awareness is dan ook belangrijk.

Om het G-voetbal meer op de kaart te krijgen, startte je in 2019 het eerste G-vrouwenvoetbal team van Nederland. Vertel!

Samen met mijn trainer had ik de wens om een compleet G-vrouwenteam te hebben. Op dat moment waren er verdeeld over twee G-teams vijf vrouwen die voetbalden. Daarop besloten we om op zoek te gaan naar een volledig team. Dat is echter niet makkelijk geweest. Maar met behulp van de media, waaronder Editie NL, Down met Johnny, Omroep Brabant en regionale kranten, is het ons toch gelukt. 

Vooral Down met Johnny is mij heel erg bij gebleven. Daarin wilde ik de vrouwen die toen al voetbalden, maar ook de nieuwkomers, iets leuks aanbieden. We kregen in dat programma een training van international Jackie Groenen. 

Waarom is een speciaal Nederlands G-vrouwenteam volgens jou extra belangrijk?

Het Nederlands vrouwenvoetbal team doet het zelf erg goed. Daardoor gaan er ook meer meiden en vrouwen voetballen. Dat is mooi, maar ik vind ook dat meiden en vrouwen met een beperking in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom vind ik het ook belangrijk dat er een Nederlands G-vrouwenteam is.

Bovendien kunnen we hiermee ook tegen andere landen voetballen wat weer een hele mooie ervaring is voor iedereen. Je ziet de vrouwen ook echt groeien. Dat is heel mooi om te zien en bovendien helpt het ze ook in de maatschappij.

Jij bent de captain van het team. Hoe is die rol op je pad gekomen?

Ik heb lange tijd als enigste vrouw tussen de heren gevoetbald in diverse G-teams binnen mijn club. In een gesprek met de trainer gaf ik aan dat ik het erg leuk zou vinden om de rol van captain op me te nemen, ook omdat ik dit in een gemengd team ook al had gedaan. Ik was dus bekend met deze rol.

Bovendien word ik ook gezien als een belangrijke schakel in het team vanwege mijn ervaring en achtergrond. Ik merkte dat veel speelsters naar mij toekwamen met vragen of als ze ergens mee zaten. Dat maakte dat ik captain van het team werd.

Je vertelde al dat je de meiden om je heen zag groeien door het G-voetbal, heb je dat zelf ook zo ervaren?

Zeker.Toen ik begon was ik erg verlegen. Daar is nu weinig meer van over. Ik heb me in al die jaren heel erg ontwikkeld. Mijn rol als captain zorgt er ook voor dat mijn zelfvertrouwen groeit. Ik vind het belangrijk dat andere vrouwen dezelfde groei kunnen doormaken. 

Hoop je met dit team ook anderen te inspireren om te beginnen met G-voetbal?

Zeker, want het zou jammer zijn als mensen met een beperking buiten de boot vallen en hun favoriete hobby niet meer kunnen uitoefenen.Via Instagram probeer ik er aandacht voor te vragen en ik ben daarnaast ook athlete leader van Special Olympics Nederland. Via hen krijg ik een podium om meer mensen te informeren over het G-voetbal en schrijf ik artikelen. Ook heb ik al een aantal presentaties mogen geven, onder andere bij RKC Waalwijk, een hogeschool en namens Special Olympics.

Wat is het mooiste wat je tot nu toe hebt mogen mee maken in je reis om het G-voetbal bekender te maken?

Ik heb meegedaan aan de ‘Keep it with the girls’ campagne. Daarmee had ik een VIP-reis naar het WK vrouwenvoetbal gewonnen. Samen met mijn man mocht ik zo de kwartfinale tussen Frankrijk en Amerika bijwonen. Ik zat daar op de tribune met de grote namen binnen de FIFA. Daar heb ik ook gepraat met wat mensen over wat ik doe. Van de vrouwenvoetbal-baas van de FIFA heb ik zelfs een vaantje gekregen voor de dingen die ik doe.

Suzanne samen met haar man en Gianni Infantino, president FIFA tijdens de FIFA Women’s World Cup France

Heb je nog specifieke dromen voor de komende jaren?

Mijn grootste droom is dat ik zou willen dat de OranjeLeeuwinnen mij zou helpen om de bekendheid van het vrouwen G-voetbal te vergroten. Zij hebben een groot bereik en zijn inspirerend voor velen. Bovendien vind ik het ook erg leuk om ze te ontmoeten.

Ook hoop ik dat we uitgenodigd worden om in 2023 mee te doen aan de Special Olympics World Games in Berlijn (Duitsland).