Drijfkracht - Jalou Vanhelsuwé

‘Ik weet hoe het is, om elke dag beter te willen worden. Om kei hard te werken om uiteindelijk bij de allerbeste te kunnen horen’. Zo begint regisseur Jalou Vanhelsuwé haar documentaire Drijfkracht, waar ze de Nederlandse waterpolodames volgt in het selectie- en kwalificatieproces op weg naar de Olympische Spelen in Tokio.

Jalou, zelf voormalig speelster in het nationaal team, trainde jarenlang in hetzelfde bad op de campus in Zeist, maar helaas bleek hard werken niet genoeg om bij het Nederlands team te blijven horen. Toch blijft topsport haar fascineren en is ze terug in het bad, nu met camera. Ze neemt de kijker mee achter de schermen van de Nederlandse topsport en volgt drie speelsters hun route naar Tokio.

Vivian Sevenich (28 jaar) speelt al sinds 2009 bij het nationaal team. Sinds die tijd jaagt ze op een ticket naar de Spelen. Simone van de Kraats (20 jaar) kwam pas in 2018 bij het team. Pakt zij gelijk de Spelen mee? Iris Wolves (27 jaar) koos, in tegenstelling tot veel van haar teamgenoten, eerst voor een normaal studentenleven, voordat zij in 2017 kwam trainen in het KNZB-bad. Alle drie willen ze niets liever dan geselecteerd worden voor het Olympisch team en zich kwalificeren voor Tokio.

Drijfkracht is gemaakt in het kader van DOC+: een talentontwikkelingstraject om jonge makers te ondersteunen van Omroep Gelderland, Docwerk en Van Osch Films.

De documentaire Drijfkracht is op maandag 24 mei om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald) of kijk je hier.