Manon Melis

Fotocredit: ByDianaFotografie

Manon Melis hoopt dat Vrouwenelftal Feyenoord over een paar jaar meedoet om de prijzen

Een comeback zit er niet meer in voor oud-international Manon Melis, wél hoopt ze dat de vrouwen van Feyenoord over een aantal jaar mee kunnen doen in de strijd om de landstitel. Als coördinator vrouwenvoetbal bij Feyenoord hoopt ze haar steentje bij te dragen aan een succesvolle toekomst.

Komend seizoen doet Feyenoord voor het eerst met een vrouwenteam mee in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Volgens Melis is het een belangrijke stap voor de toekomst en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal bij de Rotterdamse topclub. “Zelf droomde ik er altijd van om in Feyenoord 1 te kunnen spelen. Ook nu zijn er nog altijd enorm veel jonge meiden die datzelfde doel hebben. Als de mogelijkheid er niet is, wordt het echter moeilijk om zo’n droom waar te maken. Vanaf komend seizoen komt daar verandering in. Het is geweldig dat speelsters dan in een Feyenoord shirt mee kunnen doen in de Eredivisie,” zegt Melis.

Hoewel de Eredivisie voor vrouwen al in 2007 werd opgestart, koos Feyenoord er namelijk niet direct voor om in te stappen met een vrouwenteam. Pas veertien jaar later doen ze vanaf seizoen 2021/22 voor het eerst met een vrouwenteam mee op het hoogste niveau van Nederland.

Rustige start
Volgens Melis, die in 2017 stopte als professioneel voetbalster en aan de slag ging als coördinator van het meisjes- en vrouwenvoetbal bij Feyenoord, is er bewust rustig gestart. “Toen we met de jeugdopleiding begonnen, was de ambitie om rustig op te bouwen. Natuurlijk was het ultieme doel om uiteindelijk mee te doen in de Eredivisie, maar niet direct. Als je kijkt naar de bekendmakingsvideo van het vrouwenteam, zie je daarin ook voorbijkomen dat we in de luwte zijn gestart,” legt Melis uit.

Er lag volgens Melis dan ook een duidelijk stappenplan: rustig opbouwen en na vijf jaar de Eredivisie in. “We houden ons keurig aan dat stappenplan. Inmiddels hebben we vier jaar voorbereiding gehad met onze jeugdteams. We hebben kunnen bouwen aan een fundament. Nu is het tijd om te starten met Vrouwen 1.”

Ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden

Sinds Feyenoord aankondigde met een vrouwenelftal te starten, komt er veel op Melis af. Van speelsters en zaakwaarnemers met interesse tot het regelen van randvoorwaarden zoals contracten, het aanstellen van speelsters, weekindelingen, trainingsschema’s en dergelijke. “Natuurlijk had ik me wel enigszins voorbereid op wat er op me af zou komen, ik wist wel dat er wat te gebeuren stond. Maar ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden. We zijn nu ongeveer zes weken verder en het is nog altijd superdruk.”

Die drukte ziet ze de komende periode nog niet afzwakken, omdat Feyenoord van plan is om de komende weken langzaam maar zeker steeds meer bekend te maken over de formatie van de ploeg.

Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat Danny Mulder het eerste Eredivisie vrouwenteam van Feyenoord gaat coachen. Mulder was de afgelopen twee seizoenen al coach van de beloften bij Feyenoord en werkte daarvoor onder andere bij de KNVB als trainer van talententeams in het meidenvoetbal. “De komende tijd gaan we ook steeds meer vertellen over de selectie van Vrouwen 1. Zo ben ik druk bezig met het binnenhalen van speelsters, contracten en dergelijke. Ook blijf ik me bezighouden met de jeugdteams en het bekijken van nieuwe talenten,” zegt Melis.

Team formeren
Het team formeren vindt Melis momenteel één van haar leukste taken. “Het is intensief, maar heel leuk. Ik moet bovendien op van alles letten: op het budget, of de dames bij de club passen en nog veel meer. Daardoor krijg ik ook te maken met nieuwe situaties, waaronder contracten. Hiervoor heb ik ook intensief contact met onze juridische afdeling. We zijn al met aardig wat speelsters rond, dus ik denk dat we op de goede weg zijn.”

Stappen worden bovendien ook op andere vlakken gezet. Zo gaan de speelsters uit het Onder 16 elftal sinds kort officieel als topsporters door het leven. “De meiden uit die selectie draaien allemaal een topsportprogramma en combineren dat met het voortgezet onderwijs. Ze zitten in de LOOT-klassen op het Thorbecke en worden gezien als volwaardig Feyenoord-speler. De meiden krijgen nu te maken met dezelfde voorwaarden en kansen als hun mannelijke clubgenoten.”

Over vijf jaar willen we immers mee kunnen doen om de landstitel

Professionalisering
Volgens Melis is het een belangrijke stap in de professionalisering van het vrouwenvoetbal. “Dat de jeugdspeelsters net als hun mannelijke teamgenoten als volwaardig topsporter worden gezien is heel mooi. Dat soort stappen blijven nodig voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland, maar zeker ook voor Feyenoord. Over vijf jaar willen we immers mee kunnen doen om de landstitel. Goede randvoorwaarden zijn daarbij van belang.”

Met die randvoorwaarden wil Melis zich de komende periode dan ook volop bezig blijven houden. “Ik wil als verantwoordelijke mijn steentje bijdragen aan het succes van Feyenoord en wil mooie dingen neerzetten voor de meiden bij onze club.”

Een eventuele comeback, waar ze nog met grote regelmaat vragen over krijgt, zit er wat dat betreft niet meer in. “Ik maak er weleens grapjes over, maar die tijd is wel voorbij. Nee, ik focus me nu vooral op de toekomst, de nieuwe generatie. Alle speelsters bewandelen hun eigen pad en daarbij wil ik ze zo goed mogelijk ondersteunen,” besluit Melis.