Rens Plandsoen

Ze was een jaar algemeen directeur bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), maar uiteindelijk besloot Rens Plandsoen haar eigen weg in te slaan. Ze wilde de paardensport vernieuwen. Mede daarom is ze samen met Renee de Graaf, die eveneens bij de KNHS werkzaam was, een eigen bedrijf begonnen: WeAllRide. Met WeAllRide organiseren Rens en Renee online wedstrijden voor ruiters door het hele land. Aan Vrouwen in Sport vertelt ze daar meer over.

Hoe zijn jullie precies met WeAllRide begonnen?

“Renee en ik hebben allebei bij de Hippische sportbond gewerkt. Destijds wilden we de paardensport al toegankelijker maken voor de leden: beter betaalbaar en met eenvoudigere regels. In onze sport zijn heel veel regels, zijn er veel dingen die al jarenlang op een bepaalde manier worden gedaan. We hebben allebei geprobeerd om dingen te veranderen bij de bond, maar dat lukte niet. Je kunt je daaraan conformeren, of uiteindelijk je eigen pad bewandelen. Dat laatste hebben we gedaan. 

En op die manier ontstond WeAllRide?

Inderdaad, we zijn uiteindelijk samen een bedrijf gestart waarbij we (online) wedstrijden aanbieden op een klantvriendelijke manier. Dat is waar WeAllRide voor staat.

Met WeAllRide zijn we uiteindelijk ons eigen pad gaan bewandelen.

In het najaar van 2018 zijn we begonnen, maar er gaat natuurlijk wel wat tijd overheen voordat je live bent. Uiteindelijk zijn we in januari 2019 live gegaan.

Via jullie platform kun je als ruiter (online) wedstrijden doen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als ruiter kies je zelf je niveau. Dat is anders dan hoe het binnen de traditionele sport gaat: daarin wordt het niveau bepaald op basis van prestaties. Wij vinden dat mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Als je je niveau gekozen hebt, kun je op het platform een account aanmaken en uiteindelijk je video van de proef insturen. Binnen 48 uur krijg je een uitslag.

Door de coronacrisis worden er online steeds meer sportwedstrijden georganiseerd. Doen er ook steeds meer mensen mee aan de wedstrijden van WeAllRide?

Wij waren natuurlijk al online toen corona in Nederland toesloeg. Dat heeft een hoop gescheeld. Ik moet zeggen dat het daarvoor best een hoop tijd heeft gekost om dingen uit te leggen en mensen naar ons platform toe te krijgen. Het was een pittige tijd met veel trekken en duwen.

Door Corona kregen we veel (nieuwe) klanten die ons platform normaal gesproken helemaal niet zouden hebben gebruikt.

Toen corona kwam, was het ineens geen probleem meer. Online wedstrijden waren plotseling heel normaal. Daarvoor was het voor velen nog te onbekend terrein. We kregen veel (nieuwe) klanten die ons platform normaal gesproken helemaal niet zouden hebben gebruikt. Ze wilden in deze bijzondere tijd toch weten waar ze stonden qua niveau of wilden trainingstips.

Waarom zijn jullie eigenlijk in de wereld van (online) wedstrijden gestapt?

Dat is eigenlijk vanuit meerdere overwegingen. Veel mensen doen het paardrijden er ‘gewoon’ bij. Fysiek naar een wedstrijd gaan kost veel tijd. Door online wedstrijden aan te bieden, is het allemaal laagdrempeliger en klantvriendelijker.

Daarnaast doen we het ook omdat online wedstrijden diervriendelijker zijn. Je hoeft namelijk niet op pad met je paard. Het transport levert vaak stress op voor veel paarden, maar ook voor de eigenaren. Die stress neem je nu weg en daardoor worden wedstrijden ook diervriendelijker.

Wat zijn jullie belangrijkste doelen voor de komende jaren?

We bestaan nu een kleine drie jaar. Het hele concept werkt natuurlijk pas echt goed als je veel deelnemers hebt. Ons belangrijkste doel is dan ook om te groeien. We zijn daarnaast bezig om steeds meer andere landen aan te sluiten. We hebben een landenmanager in Zwitserland en Spanje. Het zou mooi zijn als er uiteindelijk rijders uit verschillende landen tegen elkaar kunnen rijden. Dat komt door corona al steeds dichterbij.

Ons belangrijkste doel is om te groeien.

Daarnaast willen we de samenwerking aan gaan met bedrijven die actief zijn in de paardenwereld en proberen we steeds meer onderlinge competities voor verenigingen te organiseren.

Het ultieme doel is om ons platform ook in China te lanceren, maar dat duurt vast nog wel even. Dan spreek ik echt over een jaar of vijf.

Jullie doel is groei. Willen jullie uiteindelijk ook van dit bedrijf kunnen leven?

Zeker weten. Op dit moment werken we allebei ongeveer de helft van de week aan WeAllRide. We kunnen er nog niet van leven, daarvoor is het nog te klein. Zelf geef ik nog les aan de Hogeschool van Amsterdam op het gebied van concept en creatie. Renee is HR consultant en helpt bedrijven met HR-strategieën en uitvoering.

Wat vinden jullie het leukste aan het werken aan WeAllride?

Dat zijn toch wel de momenten waarop je bijvoorbeeld van klanten hoort hoe gaaf ze het project vinden. Daarnaast is de samenwerking met Renee heel inspirerend. We hebben elke dag wel iets om over te lachen en liggen altijd op één lijn. De samenwerking verloopt heel soepel, dat is heel fijn.

Telkens weer innoveren en nieuwe dingen verzinnen geeft bovendien energie.

Telkens weer innoveren en nieuwe dingen verzinnen geeft bovendien energie. We hebben een groep freelancers waarmee we elke dag relevante content maken om nieuwe klanten te trekken.

Zo organiseerden we laatst bijvoorbeeld een onderlinge wedstrijd voor vereniging Het Groninger Paard. Dat levert dan weer content op. Ze waren bij de club heel enthousiast en dat is uiteindelijk waar we het voor doen!