Katelijne Boerma en Jill Eekhart

Foto: Glenn Mostert Fotografie

Een leven lang leren, ook in de sport

Wie zich verder wil ontwikkelen op het gebied van leiderschap in de sport, kan vanaf januari 2021 bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) terecht. Daar wordt komend jaar, in samenwerking met het Sports Leadership Institute, namelijk gestart met het Sports Leadership Programme (SLP), een speciaal programma voor topmanagers uit de sportwereld, het bedrijfsleven en de politiek. Wij spraken opleidingsmanager Katelijne Boerma en programmamanager Jill Eekhart over de opleiding.

Hoe gaat het met de laatste voorbereidingen?

Katelijne: “Heel goed. Iedereen werkt met ontzettend veel passie aan het programma, we willen echt iets moois neerzetten. Je merkt dat het een nieuwe start is, maar eigenlijk ook een doorstart. Na het ‘vertrek’ van de opleiding bij de Nyenrode Business Universiteit krijgt het Sports Leadership Programme nu een plek bij de HvA. Er is een gedachtegoed behouden. We gaan door met het opleiden van sportprofessionals die van betekenis gaan zijn.”

Jill: “Het is qua programma op dit moment vooral een kwestie van werken aan inhoudelijke details. Het raamwerk staat, omdat het programma al enkele jaren draaide bij Nyenrode. Nu nemen we de ontwikkelingen in de (sport)wereld van de afgelopen 1,5 jaar mee in de modules. En we focussen ons vooral op het delen van het feit dat we er weer zijn, dat we doorgaan in een nieuwe omgeving.”

Hoe is de overgang van het programma naar de HvA eigenlijk zo gekomen?

Jill: “Ik herinner me dat we regelmatig experience days organiseerden op Nyenrode. Katelijne is daar een keer als deelnemer geweest. Zij was toen al heel geïnteresseerd in de opleiding. Ik denk dat er toen stiekem al wel een zaadje is geplant.”

We gaan door met het opleiden van sportprofessionals die van betekenis gaan zijn.

Katelijne: “Ik ben zelf sporter, maar ook onderwijsprofessional in hart in nieren. Als opleidingsmanager aan de HvA ben ik thuis in de wereld van de sportopleidingen. Toen ik hoorde dat het SLP bij Nyenrode weg zou gaan, wilde ik daar iets mee. Ik voelde altijd al dat we in ons DNA qua opleidingen erg op elkaar lijken. Daarom heb ik toen contact gezocht met het Sports Leadership Institute. En daar is de samenwerking met de HvA uit voort gekomen en zo is de opleiding uiteindelijk naar de HvA gekomen.”

Wat is de grootste kracht van de SLP-opleiding?

Jill: “De opleiding gaat niet alleen over bepaalde vaardigheden of sportkennis die je moet leren. Wat bij ons voorop staat, is de persoonlijke (leiderschaps)ontwikkeling. Het gaat om de leeromgeving in zijn totaliteit. Je leert mensen met verschillende achtergronden kennen, die andere inzichten inbrengen.

Het belangrijkste is dat alle deelnemers de ambitie hebben om in de sport te werken en daarin een verschil te maken. De deelnemers zijn wat dat betreft heel divers: sommigen werken al in de sport, anderen nog niet. En er zitten ook oud-topsporters bij die nadenken over wat ze precies willen doen na hun sportcarrière. Waar het vooral om gaat, is dat het allemaal mensen zijn met dezelfde passie: ze willen zich persoonlijk ontwikkelen en impact maken in de sportwereld. De community is een belangrijke kracht van het programma.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

Katelijne: “Het vinden van een evenwichtige balans tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers. Dat merk ik al bij onze sportbacheloropleidingen aan de HvA. Twee derde van onze studenten is man, slechts één derde vrouw. Maar die vrouwen doen het juist heel goed in de opleiding. 

Waar het vooral om gaat, is dat het allemaal mensen zijn met dezelfde passie: ze willen zich persoonlijk ontwikkelen en impact maken in de sportwereld.

Op dit moment zijn het vooral de mannen die in de sport op de hogere posities actief zijn. Natuurlijk brengen we dat het liefst in balans. Dat begint al bij de opleidingen. Dat is voor ons een belangrijke uitdaging.” 

Jill: “Wat mannen van nature meer in zich hebben, is dat ze hun hand opsteken als ze iets interessant vinden. Ze melden zich daardoor misschien sneller aan voor een opleiding als deze. Vrouwen denken er juist vaak veel langer over na, willen een weloverwogen keuze maken. Dat vraagt van ons een andere benadering.”

Op welke manier proberen jullie de vrouwen te benaderen?

Jill: “We hebben onlangs een video opgenomen met Maike Willems, teammanager bij het Nederlands dameshandbalteam en SLP-alumnus. De persoonlijke verhalen van alumni, waarin zij uitleggen wat het programma voor hen heeft betekend, zijn voor ons belangrijk.”

Katelijne: “Maar diversiteit is ook iets wat ik regelmatig met het docententeam bij de HvA bespreek, dat moet in de casuïstiek al worden meegenomen. De jonge generatie sportprofessionals wordt gevormd door de opleiding. De drempel moet wat dat betreft zo laag mogelijk zijn.”

Wat heeft vrouwelijk leiderschap te bieden?

Katelijne: “Als je kijkt naar de coronasituatie in de wereld, dan is het evident dat vrouwelijk leiderschap het in crisistijd goed doet. Zo won Jacinda Ardern de verkiezingen in Nieuw-Zeeland op aantal stemmen. Zij vroeg de verliezende partij aan tafel te komen omdat het land de collectieve kennis van beide partijen nodig heeft.

Op dit moment zijn het vooral de mannen die in de sport op de hogere posities actief zijn. Natuurlijk brengen we dat het liefst in balans.

Vrouwen zijn goed in het hoger doel voor ogen houden en zullen daarom sneller in teamverband en team performance blijven denken. Ze creëren een veilige omgeving, geven een sense of belonging aan hun collega’s en zetten een cultuur neer waarbij het krachtig is om van elkaar afhankelijk te mogen zijn.

Die kans en uitdaging zie ik ook voor de sport. Het hogere doel is duidelijker dan ooit. De rol van sport en bewegen voor de samenleving is in brede zin expliciet aangetoond gedurende het afgelopen jaar. De roep om vrouwelijke leiders is daarin urgent aanwezig.

Wat is jullie belangrijkste doel met het programma?

Katelijne: “Bij de HvA hebben we het altijd over een leven lang leren. Dat is ook waar ik het voor doe: voor alle sportprofessionals die worden opgeleid en zich willen blijven ontwikkelen. Hoe belangrijk is het als je later in je leven met nieuwe vraagstukken weer bij een volgende opleiding terechtkomt? Wat dat betreft hebben we echt een doel voor ogen: we willen een mooie sportopleidingen voor elke ontwikkelvraag in het leven.”

Jill: “Een leven lang leren is in sommige sectoren al heel gewoon. Kijk maar naar de advocatuur en het bedrijfsleven. In de sport is dat veel minder vanzelfsprekend. Of het is alleen weggelegd voor topcoaches.

Maar het is juist belangrijk dat iedereen in de sport zich continu blijft ontwikkelen. De wereld verandert, daar moeten we als professionals op inspelen, zodat ook de sport duurzaam mee kan veranderen.”

Zouden jullie de opleiding zelf ook willen volgen?

Jill: “Absoluut. Het mooie aan het programma vind ik persoonlijk, dat je wordt geholpen om echt kritisch naar jezelf te kijken en een eigen visie te ontwikkelen op relevante sport-thema’s. Je kunt wel zeggen dat je een bepaalde ambitie hebt, maar wat doe je er écht aan om die te verwezenlijken? In het programma ontwikkel je jezelf om je doelen waar te kunnen maken.”

Het is juist belangrijk dat iedereen in de sport zich continu blijft ontwikkelen. De wereld verandert, daar moeten we als professionals op inspelen, zodat ook de sport duurzaam mee kan veranderen.

Katelijne: “Het liefst zou ik zelf in de eerste lichting al mee willen doen. Ik ben nooit uitgeleerd. Juist daarom is het ook zo mooi dat deze opleiding er nu is. Twintig jaar geleden was hier misschien nog niet zo’n behoefte aan, toen waren er nog niet zoveel sportprofessionals. Het leidinggeven in de sport kwam later pas bovendrijven.

De maatschappij van nu vraagt juist om zo’n opleiding. Je merkt dat professionals graag willen sparren met andere professionals. Ze hoeven niet meer uit te leggen waarom ze deze opleiding doen. De passie voor de sport is de algemene deler.”


Kijk voor meer informatie over het Sports Leadership Programma op de website van de HvA.