Mandy van den Berg en Angela Verdoes

Angela Verdoes is eigenaar van Women’s Sports Agency, waar ze voetbalsters begeleidt in hun topsportcarrière. Eén van hen is voetbalster en tegenwoordig aanvoerder van PSV vrouwen, Mandy van den Berg. In een uniek dubbelinterview vertellen Angela en Mandy over hun enorme liefde voor voetbal, wat de samenwerking voor ze betekent, de ups & downs en waar ze van dromen.

Hoe gaat het met jullie?

Mandy:
Het gaat hartstikke goed, Ik ben vooral blij dat ik weer in Nederland ben. Ik ben fit en lekker aan het trainen op de club. De competitie is weer gestart, dus daar ligt nu de focus weer op. 

Angela:
Ook met mij gaat het goed, we hebben toch geen invloed op de situatie waarin we al bijna het hele jaar zitten, dus daar moeten we gewoon continu mee zien te dealen en ons netjes houden aan de maatregelen. Fijn natuurlijk dat de competitie weer is begonnen en alle speelsters weer mogen spelen.

“Toen PSV op mijn pad kwam dacht ik; dit voldoet aan alles wat ik zoek om mijn sport te kunnen beoefenen” Mandy

Mandy, jij bent dus blij weer op Nederlandse bodem te spelen?

Het bevalt me heel goed, na al die jaren. Ik had het nog niet in mijn hoofd om dit jaar alweer naar Nederland te komen. Toen PSV op mijn pad kwam dacht ik; dit voldoet aan alles wat ik zoek om mijn sport te kunnen beoefenen.

Het na 8 jaar weer dichtbij familie en vrienden zijn, is misschien wel de mooiste kant van deze beslissing. Sportief gezien ben ik bij een hele mooie club terecht gekomen.

PSV heeft een mooie visie, waarin ik mij volledig kan vinden en hoop mijn bijdrage aan te leveren.

Acht jaar, vier verschillende landen verder, hoe kijk je terug op die periode?

Het is echt enorm waardevol geweest. Je leert veel nieuwe mensen kennen en krijgt te maken met verschillende situaties en culturen. De mensen, de manier van doen en laten, normen en waarden. Ik heb mijn leven echt weten te verrijken, zowel op als naast het veld.

Ik zou het iedereen aanraden om een buitenlands avontuur aan te gaan. Niet om onze eigen competitie tekort te doen, want we willen het liefst dat alle topspeelsters in Nederland blijven natuurlijk, maar ik denk dat een buitenlandervaring voor iedereen enorm waardevol kan zijn.

Ook jij hebt tijdens jouw profcarrière in het buitenland gespeeld Angela, denk je er hetzelfde over?

Ja, ik sluit mij daar zeker bij aan. Ik ben als student naar Amerika gegaan en heb daar aan de Franklin Pierce University gespeeld. Een unieke ervaring, waar ik niet alleen mezelf goed heb leren kennen maar ook een groot netwerk op heb gebouwd, daar profiteer ik nu nog dagelijks van.

Sinds het behalen van de Europese titel in 2017 voor de OranjeLeeuwinnen, is er veel gebeurd binnen het vrouwenvoetbal maar ook voor jou persoonlijk Mandy. Tijdens het toernooi verloor je helaas je basisplaats. Heb je toen wel eens aan stoppen gedacht?

Dat heb ik na mijn persoonlijke teleurstelling op het EK wel gedacht. Het was niet zozeer het verliezen van de basisplek, maar de manier waarop het is gegaan raakte mij. Ik ging daarna terug naar Engeland en hoopte dat ik daar even alles achter mij kon laten. Maar het bleek echt veel dieper te zitten dan ‘het alleen maar even achter mij laten’. Tijdens het EK leef je in een rollercoaster, die maanden daarna besefte ik pas echt goed wat er allemaal gebeurd was. Dingen kwamen terug en daar kreeg ik mentaal gezien veel last van. Ik moest dat verwerken en dat was een moeilijke periode.

Teleurstellingen horen erbij in de sport, maar als dit is wat het uitoefenen van je passie oplevert, vind ik het dan wel waard? Ik wilde toen ook al terug naar Nederland dus ik hoopte dat ik kon stoppen in Engeland.

Totdat Valencia op je pad kwam?

Haha ja, mijn eerste reactie was ook meteen; dat ga ik niet meer doen. Ik vond het veel te riskant met het gevoel dat ik toen nog had. Maar het was altijd een droom geweest om in Spanje te spelen, dus de twijfel om het toch te doen kwam ook snel.

“Ik weet gewoon, door onze jarenlange samenwerking, hoe ik op dat moment met haar om moet gaan. Soms een spiegel voorhouden, soms een beetje erin meegaan” Angela

Wat is op zo’n moment de rol van Angela?

Mandy:
We hebben daar heel veel gesprekken over gevoerd, zij kent mij door en door dus wist ze heel goed waar mijn eerste reactie en twijfel vandaan kwamen. In de eerste gesprekken was ze dan ook heel meegaand; ‘Dan stop je er toch gewoon mee? Dan mail ik ze en laat ik ze weten dat het niet doorgaat’. Op zo’n moment voelde het voor mij meteen niet goed en sloeg de twijfel weer toe. Het ging echt op en neer, maar daardoor liet ze me ook de andere kant zien en kwam ik tot het inzicht dat ik nog helemaal niet wilde stoppen. Niet zo, niet met het gevoel dat ik toen had.

Angela:
Ik voelde dat het nog geen tijd was om te stoppen en ook dat spelen bij zo’n mooie club, in een fijn voetballand en stad haar goed zou doen. Doordat Mandy toen in een lastige fase zat en nog veel aan het verwerken was, kon ze het ook niet altijd zelf goed inzien.

Ik weet gewoon, door onze jarenlange samenwerking, hoe ik op dat moment met haar om moet gaan. Soms een spiegel voorhouden, soms een beetje erin meegaan. Uiteindelijk resulteerde dat in een nieuw avontuur in Spanje, waar ze echt de liefde voor het voetbal weer terugvond.

Mandy:
Echt credits voor Angela hoor, zij wist op dat moment echt heel goed hoe je met mij om moest gaan en wat ik op dat moment nodig had. Daar ben ik nog steeds super dankbaar voor. Angela heeft mij daarin super goed ondersteund. Op voetbalgebied, maar ook op privé vlak. Wat wil je als mens en waar word je gelukkig van? Dat soort vragen moest ik dan beantwoorden. Angela kent mij dusdanig goed dat ze wist dat stoppen geen optie was, alleen liet ze de keuze echt aan mij door op een positieve manier mij de juiste kant op de sturen.

Jullie samenwerking gaat al ver terug in de tijd, hoe is die zo tot stand gekomen?

Angela:
Toen Mandy en ik elkaar leerden kennen in 2007 was ik teammanager bij ADO en kwam Mandy als 15-jarige speelster in het team. We hadden gelijk een fijne klik.

Mandy:
In die jaren hebben we echt al een hechte band opgebouwd, maar toen had Angela natuurlijk nog een andere functie. Toch wilde ze mij helpen om na vijf jaar de stap te maken naar een buitenlandse club.

Angela:
Ik had al een netwerk in Zweden vanuit mijn tijd in Amerika en wilde het vak uitproberen. Met zowel mijn zakelijke als voetbal ervaring en onderhandeling skills, had ik het volste vertrouwen en heb zo voor Mandy daar het eerste contact gelegd en haar geholpen met de overstap, het contract en een aantal andere zaken. Ik kende het wereldje natuurlijk goed, dus ik wist waar ze op moest letten. Op dat moment besefte ik ook hoe leuk ik het vond om dit te doen.

“We zijn inmiddels echt familie, het gaat veel verder dan alleen een zakelijke relatie” Mandy

Toch duurde het nog een aantal jaar voordat je er echt je fulltimebaan van maakte?

Angela:
Dat klopt. Eigenlijk wilde ik na de transfer van Mandy starten, maar dat ging niet vanwege privéomstandigheden. Mijn zus werd ziek en ik wilde er voor haar en mijn familie zijn. Vier jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en Women’s Sports Agency opgericht. Daarvoor was ik 13 jaar werkzaam als operationeel manager van een Katwijks kinderopvangbedrijf. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik begon de voetbalwereld te missen.

Door mijn ervaring als speelster in binnen- en buitenland en als teammanager bij ADO, had ik inmiddels veel kennis en een groot netwerk opgebouwd. De start in 2016 voelde voor mij als het juiste moment.

Mandy, wat maakt Angela een goede zaakwaarnemer?

Angela kijkt echt naar wie jij bent als speelster en stelt continu de vraag; ‘Waar word jij gelukkig van?’. We zijn inmiddels echt familie, het gaat veel verder dan alleen een zakelijke relatie. Niet alleen met mij, maar ook met mijn ouders bijvoorbeeld. Dat is zo fijn binnen de topsport om iemand te hebben met wie je alles kunt bespreken, maar die ook zakelijk het beste met je voor heeft.

Is het hebben van een zaakwaarnemer in jouw ogen een must voor iedere speelster?

Voor mij persoonlijk is het heel waardevol en essentieel voor het beoefenen van topsport. Niet alleen voor het regelen van materialistische zaken zoals schoenen of een studie. Ik heb in al die jaren gemerkt dat dat enorm veel wegneemt qua regelen. Ze weet precies wat er in je contract staat en wat er allemaal bij komt kijken.

Het is echt een vertrouwensband die je samen hebt en iemand waarmee je continu kunt sparren, in goede en slechte tijden. Een enorme aanwinst in je eigen professionele carrière.

Zo, die kun je in je zak steken Angela, wat vind je zelf het mooiste aan je vak?

Het contact met de speelsters en het begeleiden vind ik het allerleukste. Ik ben echt een mensen-mens. Het gaat voor mij verder dan de speelster zelf, wat Mandy ook al aangeeft. Je bouwt echt een band met elkaar op maar ook met de familie van een speelster bijvoorbeeld. Ze zijn vaak nog heel jong en onervaren op zakelijk gebied, het is dan heel fijn dat je ze kan en mag helpen.

“Er is meer nodig, vanuit diverse hoeken, om de sport in Nederland naar een hoger niveau te tillen” Angela

Sinds het EK in 2017 heeft het vrouwenvoetbal een enorme boost gekregen, wat merk jij daarvan Angela?

Het hele EK in Nederland was natuurlijk een droom voor iedereen die betrokken is bij het vrouwenvoetbal. Dat het dan zo’n resultaat en zulke (media)aandacht oplevert en het aantal voetballende meisjes sindsdien blijft toenemen, is natuurlijk fantastisch!
Maar tegelijkertijd zijn we er nog lang niet. Vrouwenvoetbal valt bij de KNVB nog steeds onder de amateurtak. Dat zorgt ervoor dat er minder mogelijkheden zijn en dat staat de groei ook echt in de weg.

Gelukkig zijn er wel een aantal clubs die het voortouw nemen en aan het professionaliseren zijn. Maar met een paar clubs kom je er natuurlijk niet. Er is meer nodig, vanuit diverse hoeken, om de sport in Nederland naar een hoger niveau te tillen, zowel op als buiten het veld.

Waar ligt daarin nu voor jou de grootste uitdaging?

De hele corona situatie blijft natuurlijk een uitdaging. Niet alleen fysiek heeft het impact op speelsters maar ook op mentaal vlak, daar probeer ik ze ook zo goed mogelijk bij te helpen.

Zoals ik al zei heeft daarnaast het vrouwenvoetbal in Nederland echt nog een lange weg te gaan. Ik ben wel echt heel blij dat clubs nu ook bewust kiezen voor het terughalen van topspeelsters uit het buitenland, zodat de Nederlandse competitie weer sterker wordt.

Het succes dat de OranjeLeeuwinnen nu hebben, is natuurlijk super en ik kijk ook zeker uit naar de Olympische Spelen en het EK straks in 2022. Maar ik focus mij ook echt op de talenten. Er staat gelukkig een mooie nieuwe groep klaar, die natuurlijk in de voetsporen van de huidige Leeuwinnen wil treden.

De prestaties in 2017 waren heel belangrijk voor het vrouwenvoetbal in Nederland. Hoe staat het inmiddels met jouw Oranjedroom Mandy, is die er nog?

Dat vind ik altijd een lastige vraag, voor mij is de deur nooit dicht geweest. Als ik een telefoontje krijg, pak ik meteen mijn spullen en vertrek ik naar Zeist. Maar als het niet gebeurt, is dat geen teleurstelling meer. Ik geniet zo van het clubvoetbal, mijn leven daarnaast en het televisiewerk dat ik doe. De woorden ‘hopen’ en ‘dromen’ zijn inmiddels wel van mijn lijstje af.

We zien je inderdaad regelmatig als analist voorbijkomen, dat bevalt dus goed?

Ja, dat vind ik echt superleuk en ik kan er enorm van genieten om op die manier over voetbal te praten. Een hele nieuwe ervaring waar ik zo’n twee jaar geleden mee begon. Ik vind alles snel leuk, maar het moet natuurlijk ook goed gaan. Gelukkig mocht ik na de eerste keer terugkomen, haha. Het WK in 2019 op die manier mogen meemaken was echt een absoluut hoogtepunt.

Vind je het niet lastig om als analist over jouw oud-ploeggenoten te praten?

Ik heb daar inderdaad wel even over nagedacht in het begin. Maar ik wilde dit heel graag, dus ik besloot er gewoon voor te gaan. Het is mijn intentie om goed verslag te doen van de sport. Ik denk ook niet dat de meiden op het veld het anders zouden willen. Ze willen als volwaardig professional gezien worden. Als ik het doe, wil ik het goed doen, een professionele sport wil je ook professioneel beoordelen. Gelukkig zijn de reacties, ook vanuit de meiden zelf, heel positief.

Wat staat er tot slot nog op jullie wishlist?

Angela:
Wat ik nu doe, hoop ik nog heel lang te mogen doen. Het is niet mijn ambitie om met de grootste groep voetbalsters te werken, maar kwaliteit te leveren; persoonlijke betrokkenheid is key voor mij. Ik werk liever heel intensief samen met een kleinere groep en het is mijn passie om jonge toptalenten zover mogelijk te brengen in hun carrière en ontwikkeling. Ook op commercieel gebied, daar valt nog veel winst te behalen voor veel speelsters en voor Women’s Sports Agency.

Mandy:
Het doel is natuurlijk om de drie prijzen te pakken met PSV. Ik ben met de dubbel weggegaan in Nederland, dus met een Triple terug mogen komen zou wel helemaal super zijn. We hopen natuurlijk ook op een gunstige loting in de Champions League. We willen niet alleen maar meedoen, we willen onszelf echt laten zien. Ik heb een contract voor in ieder geval twee jaar en in die tijd hoop ik op hele mooie dingen met de club!


Het interview met Mandy en Angela vind je ook terug in het Vrouwen in Sport e-book 2020. Klik hier om het e-book gratis te downloaden.