Sportjournalisten terug langs de lijn? Jessica Merkens vertelt over haar ervaringen

Fotocredit: Daniëlle van Rossum

Wekelijks langs de lijn en regelmatig op reis om verslag te doen van grote internationale toernooien. Als sportjournalist weet ik niet beter. 2020 had een prachtig sportjaar moeten worden, met onder andere de Olympische Spelen in de zomer. Maar het coronavirus gooide de afgelopen periode roet in het eten.

Een lange periode waren er helemaal geen wedstrijden. Langzaam kwamen de competities uiteindelijk weer op gang, maar door de nieuwe corona-maatregelen is er inmiddels ook weer veel uitgevallen. Net als eerder dit jaar praat ik erover met mijn collega’s uit de sportjournalistiek.

Deze week sprak ik met Jessica Merkens, freelance (sport)journalist- en onderzoeksjournalist. Daarnaast is ze actief als marathonschaatser. Hoewel haar eigen wedstrijden uit de kalender verdwenen, heeft ze het op werkgebied nog altijd druk.

Hoe heb jij de afgelopen maanden beleefd, Jessica?

Qua werk is er voor mij niet heel veel veranderd. Ik heb me vooral nog meer gefocust op langer lopende opdrachten. Dat is sowieso wel mijn hoofdmoot: de onderzoeksjournalistiek en losse (langere) interviews.

Op schaatsgebied is er daarentegen wel veel veranderd. In een ‘normale’ winter schaats ik van oktober tot maart elk weekend een wedstrijd. De marathons in 2020 zijn inmiddels afgelast. Dat is een grote domper, maar het is wel begrijpelijk. We rijden in een peloton met tachtig vrouwen, die naast hun sport allemaal werken of studeren. Een afgesloten bubbel is dan niet echt realistisch.

Blijf je wel doortrainen?

Zeker, al is het lastig om te trainen wanneer je niet weet wanneer er een wedstrijd gaat zijn.

Toch is er ook een voordeel: ik merk dat ik door deze coronaperiode meer gestructureerd leef en train. Daardoor ben ik heel fit, fitter dan in afgelopen jaren. Schaatsen is sowieso een grote passie van me, dus dat wil ik vooral doorzetten. Vooral in tijden waarin veel andere activiteiten niet of nauwelijks mogelijk zijn.

Je werkt veel aan onderzoeken of langere verhalen. Zie je enig verband tussen je werk en het schaatsen van marathons?

Ha ha, ik denk het wel. Ik ben simpelweg niet zo’n goede sprinter. Ik vind het vooral leuk om me ergens in vast te bijten en me langdurig met iets bezig te houden. Tot ik een mooi verhaal heb. Andere journalisten zien daar misschien juist als een berg tegenop, houden meer van de snelheid. Maar doe mij de langere verhalen of onderzoeken maar, hoor.

Hoe is dat zo gekomen?

Van huis uit ben ik neurowetenschapper. Daarom ben ik het gewend om dingen helemaal uit te pluizen. Van nature ben ik bovendien heel nieuwsgierig. Ik vind het leuk om mensen echt te snappen, beweegredenen te begrijpen.

Daarnaast vind ik schrijven heel leuk, wat zorgt voor de perfecte mix. Als het dan ook nog eens onderwerpen binnen de sport zijn, is het nog mooier. Al heb ik het idee dat veel grote thema’s sowieso wel terugkomen in de sport.

“De Elfstedentocht is wat dat betreft ‘mijn onderwerp’ voor de komende maanden”.

In welk onderwerp bijt je je momenteel vast?

Op dit moment ben ik vooral bezig met de uitwerking van een boekidee. Ik ga een boek schrijven over de Elfstedentocht. Vooral over wat het zou betekenen als deze tocht nooit meer verreden zou worden. Dat idee staat nog compleet in de kinderschoenen, maar het is leuk om me daarop te richten. Daarnaast wil ik ook mijn Elfstedenpodcast gaan aanpakken en veranderen. De Elfstedentocht is wat dat betreft ‘mijn onderwerp’ voor de komende maanden.

Wanneer moet je boek uiteindelijk af zijn?

Op 4 januari 2022 is het 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht verreden werd. Volgende winter zou het boek dus eigenlijk af moeten zijn.

Ik heb al een aantal interviews gedaan en ben nu met de uitgever vooral bezig met de structuur. We kijken daarbij hoe we het willen neerzetten en ondertussen doe ik veel bronnenonderzoek en start ik met de eerste interviews. In de overige tijd zal ik ook af en toe wat losse opdrachten aanpakken. Maar voorlopig staat het grootste deel van mijn tijd in het teken van het boek.


Het interview met Jessica vind je ook terug in het Vrouwen in Sport e-book 2020. Klik hier om het e-book gratis te downloaden.


Lisa Deen werkt als freelance sportjournalist voor diverse kranten, magazines en is regelmatig actief als News Service verslaggever bij multisport-toernooien. Voor Vrouwen in Sport schrijft ze regelmatig diverse verhalen.