‘Game Changers’ gaan voor meer gendergelijkheid in de Belgische sport

Eindelijk! Bijna 500 dagen na de verkiezingen hebben wij een federale regering. Het wachten waard? Te zien hoe je het bekijkt. Wat wel vaststaat is dat onze nieuwe regering de meest vrouwelijke ooit is: 10 mannen en 10 vrouwen.

In de Belgische sport zijn we daar helaas nog lang niet aan toe. Daarom lanceren negen Belgische (ex-)topsporters (de ‘game changers’) een nieuw platform voor meer gendergelijkheid in de sport: “Empowering Women in Sports”.

De persconferentie waarop ze het platform lanceerden vond begin oktober plaats in Tubeke, waar de Belgische voetbalbond (KBVB) binnenkort haar nieuwe hoofdzetel krijgt. Interessant detail: in de Raad van Bestuur van de KBVB zit slechts één vrouw (Mieke Declercq, de allereerste ooit). De twaalf anderen zijn mannen.

In 2018 startte het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) onder impuls van Gwenda Stevens (voorzitter BOIC Officals Commission), Dominique Gavage (Lid BOIC selectiecomité) en voormalig tennisster Dominique Monami reeds met een taskforce ‘Vrouwen & Sport’.

Die taskforce hield een enquête bij meer dan 200 vrouwelijke atleten, coaches, bestuurders en officials van Team Belgium. Uit de resultaten bleek duidelijk dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in sportstructuren, minder zichtbaar zijn in de media en dat ze ook een pak minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.    

Game changers

In navolging van die bevraging neemt de BOIC taskforce nu samen met 9 ‘game changers’ het initiatief om vrouwen beter vertegenwoordigd te zien in de Belgische sport. Die 9 ‘early adopters’ zijn niet van de minste: basketster Ann Wauters, Paralympisch atlete Gitte Haenen, ex-atlete Tia Hellebaut, zwemster Kimberly Buys, wielrenster Nicky Degrendele, ex-atlete Kim Gevaert, ex-zeilster Evi Van Acker en bobsleester Elfje Willemsen.

Doel van het platform “Empowering Women in Sports” is om barrières te identificeren die de deelname en zichtbaarheid van vrouwen in de sport nog steeds belemmeren en gendergelijkheid te bevorderen door gerichte acties. Wat die acties concreet zullen inhouden, bleef echter nog vaag. Ann Wauters sprak op de persconferentie onder meer over sensibiliseren en het belang van rolmodellen. Ook bewustmakingscampagnes, specifieke acties op scholen en sportclubs en opleidingen rond het thema gendergelijkheid kwam aan bod.

Maar hoe die negen daar concreet bij betrokken zullen worden, met welke partners ze dit zullen uitwerken, en hoe deze acties zich verhouden tot het reeds bestaande aanbod, is allemaal nog onduidelijk. Doel is alleszins om meer te doen dan klagen in de pers en op het terrein oplossingen te zoeken en concrete acties uit te voeren. Echte ‘game changers’ te zijn dus.

Meeste aandacht op de persconferentie ging trouwens naar de oproep van het platform om net als in de politiek quota in te voeren als hefboom voor meer vrouwen in bestuursfuncties. Uit onderzoek van de Raad van Europa en de Europese Unie blijkt immers dat slechts 30% van de leden van Olympische sportfederaties in België vrouwen zijn. Van de voorzitters is slechts 7% een vrouw (voor Vlaanderen 3%). Vlaams minister van sport Ben Weyts is alvast geen grote fan van quota. Wat denken jullie?


Charlotte houdt van sporten, lezen, podcasts en van vertellen. Ze noemt zichzelf ook een klein beetje een nerd (met doctoraat in sportsociologie). En wil graag delen wat ze leest en hoort.

Professioneel doet ze dat bij de opleiding Sport en Bewegen aan Howest en bij de Vlaamse Sportraad. Maar naast haar eigen platform schrijft ze ook regelmatig voor ons. Meer weten over Charlotte? Neem dan een kijkje op haar nieuwe website: Triple O – Oren en ogen open voor digitaal sporten.