Noortje en Bregje de Brouwer

De tweeling Noortje en Bregje de Brouwer (21) wilden al van jongs af aan hun grote zus achterna in het synchroonzwemmen. Toen ze net vijf jaar oud waren mochten ze eindelijk starten. In 2012 werden ze geselecteerd voor Jong Oranje 2 en een jaar later zwommen ze de Wereld Jeugd Kampioenschappen met Jong Oranje. Vanaf toen kwam hun carrière in een stroomversnelling.  

Inmiddels zijn de zussen vanuit Brabant naar Hoofdorp verhuisd, waar ze samen met de Spaanse coach Esther Jaumà kei hard werken om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio 2021. Fulltime, 38 uur per week, in het Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp. Mede door het harde werken en de grote progressie die ze hebben gemaakt zijn ze sinds kort ook officieel toegetreden tot TeamNL. Benieuwd hoe een week voor de synchroonzwemsters er gemiddeld uitziet? Dat lees je hieronder!

Maandag

Aan het begin van een nieuwe week worden wij buitengewoon wakker bij onze familie in Brabant. Afgelopen trainingsweken zagen er namelijk wat anders uit dan normaal in verband met het terug opbouwen van het fulltime trainingsprogramma na een vakantieperiode. Hierdoor werd onze standaard rustdag op zondag ingeruild voor maandag. Een vrije maandag die wij niet vaak tegenkomen en die wij dan ook zo efficiënt mogelijk wilden besteden aan onze studie.

Al vroeg reden wij naar Amsterdam om daar onze fysieke lessen op school te volgen aan de Johan Cruyff Academy. Hier volgen wij de studie commerciële economie. In dit Olympisch jaar hopen wij in februari het eerste studiejaar volledig af te ronden zodat wij ons vanaf dat moment alleen nog maar hoeven te focussen op onze kwalificatie en mogelijk de Olympische Spelen.

Stiekem was het voor ons vandaag toch geen volledige rustdag en stonden wij om 18:30 uur gewoon in onze trainingszaal voor een pittige krachttraining. Dit was voor ons tegelijkertijd ook een fijne break van school om zo vervolgens de rest van de avond nog een aantal dingetjes af te kunnen vinken.

Dinsdag

Sinds december 2019 hebben wij de luxe gekregen om in een sponsorauto te rijden dankzij TopsUPport, een initiatief die door Lisanne de Roever is opgezet speciaal voor topsporters uit Haarlemmermeer. Omdat wij, door uitstel van de Olympische Spelen, hier nog een jaar langer gebruik van mogen maken hebben wij vanochtend de auto afgezet bij de Mazda dealer in Hoofddorp voor een beurt en voor nieuwe mooie belettering dankzij BLS Reclame. Het nieuwe ontwerp hiervan mogen wij donderdag gaan onthullen tijdens een event met onder andere een deel van de sponsoren van TopsUPport.

Begin van de middag stond onze eerste training samen met Esther op het programma. Esther is onze Spaanse coach sinds september 2017 en is een tijdje bij haar familie in Spanje geweest. Na haar thuisquarantaine bij terugkomst, mocht ze vandaag eindelijk weer met ons aan de slag. Om 17:30 uur stapten wij weer het zwembad uit en stond de rest van de avond in het teken van koken, eten, studeren, korte thuistraining en slapen.

Woensdag

De wekker ging om 7:30 uur en na ons favoriete ontbijt, havermout, gingen wij op de fiets richting het sportcomplex, Koning Willem Alexander. Hier begonnen wij de dag met een nieuw schema voor de krachttraining, so hello spierpijn ;). Snel terug naar huis om te lunchen want om 12.00 uur werden wij weer in het zwembad verwacht voor de volgende training en zo werd de rest van onze dag net als dinsdag weer herhaald, met uiteraard ook weer een gezonde maaltijd.

Donderdag

In verband met covid-19 worden nog niet alle lessen on campus gegeven en dus startten wij onze ochtend om 9:00 uur thuis voor de laptop om de lessen online te volgen. Na de les bereiden wij snel een lunch voor en kleden wij ons om voor de training. Omkleden voorafgaand aan de training gebeurt nog steeds thuis, dus badpak eronder en gaan!

Voor iedere watertraining starten wij met een warming up aan de badrand. Afhankelijk van de overige trainingen die dag, wordt er bepaald waar de focus op zal liggen. Dit kan variëren tussen lenigheid of gym sessions. Vandaag was het lenigheid!

Vandaag vond ook de auto uitreiking van TopsUPport plaats en dus mochten wij eerder weg van de training om samen met enkele sponsoren van deze auto aanwezig te kunnen zijn op het event. Het event werd (uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM) georganiseerd dankzij autobedrijf Hartgerink en Klomp in samenwerking met Sport & Life en TopsUPport.

Ook de voorzitters, Michael van Praag en Dirk Giltay Veth, van onze eigen stichting ‘Dutch Twins To Win’ waren deze avond aanwezig voor het toelichten van onze stichting.

Met mooie aanvullende toespraken van onder andere de burgemeester van Zandvoort en de commissaris van de Koning (provincie Noord-Holland) was het een bijzondere avond.

Vrijdag

Doordat de showroom gisteravond nog vol stond met tafels, stoelen en auto’s 😉 waren wij om 8:00 uur al met zijn tweetjes op een fiets onderweg naar de Mazda dealer en konden wij weer lekker de auto pakken. Vrijdag is onze langste trainingsdag van de week. Op deze dag zullen wij toewerken naar 8,5 trainingsuren.

De eerste training is om 10.00 uur in een studio te Amsterdam waar wij focussen op de extensie van ons hele lichaam. Dit is een van de aandachtspunten waar wij momenteel nog te kort aan komen en hard aan werken om te verbeteren. Vanuit Amsterdam rijden wij weer terug naar Hoofddorp waar wij direct de krachttraining beginnen. Na een uurtje om te eten en rusten vervolgen wij de rest van onze trainingsuren in het zwembad. In de avond werden wij door onze buren uitgenodigd om een heerlijke preischotel te komen eten.

Zaterdag

De wekker stond om 7:45 uur, klaarmaken en op naar de training. Na een goede warming-up in de zaal doken wij het zwembad in waar wij om 14:00 uur weer uit kwamen.

Weekend! Dus snel omkleden en op naar Brabant.

Om 18:30 uur kwam onze familie met totaal vijf broers/zussen bij elkaar. Onze zus is in verwachting van haar tweede kindje en vandaag werd voor ons het geslacht bekend gemaakt. Hoera een nichtje!

Zondag

Rustdag! Een dag om te ontspannen en te herstellen voor een nieuwe trainingsweek. Uitslapen gebeurd bij ons niet zo snel maar eventjes blijven liggen op zondag ochtend vinden wij heerlijk. Een vrije dag in Brabant besteden wij het liefste met familie en vinden wij het net als vandaag lekker om ergens te gaan lunchen en bij te kletsen.

Na de lunch in Hilvarenbeek neemt Bregje de tijd om haar voor te bereiden op haar tentamen van over een paar dagen en Noortje vat de laatste dagen van haar week samen voor Vrouwen In Sport. Onze ouders waren beiden vanaf de middag niet meer thuis dus Noortje ging nog eventjes met onze zus en neefje op pad en vervolgens het avondeten voorbereiden.

Na de dag met familie besteed te hebben, rijden wij weer terug naar Hoofddorp. Eenmaal in Hoofddorp doen wij nog snel onze boodschappen, werken wij nog eventjes aan school om zo vervolgens op tijd naar bed te gaan voor een nieuwe en weer de eerste volledige trainingsweek!


Noortje en Bregje dagelijks volgen? Volg ze dan hier op Instagram: