Natasja van Brummelen

Manager Communicatie & Media Natasja van Brummelen heeft bij NOC*NSF haar draai helemaal gevonden. De overstap van een commercieel gedreven organisatie naar de maatschappelijke kant bevalt haar goed. We spreken Natasja over haar werkzaamheden, de ontwikkelingen bij TeamNL en uiteraard de invloed van het corona-virus op de sport.

Hoe is het met je?

Het gaat prima met mij. Ik kom uiteindelijk fitter de Corona-crisis uit dan in en daar mag ik me gelukkig mee prijzen. Dat is bij veel mensen helaas anders, voor zover je al niet door Corona zelf getroffen bent. Maar ik hoor veel mensen die zwaarder uit de crisis komen.

De corona crisis heeft er ook flink in gehakt voor de sport, hoe gingen jullie hier mee om?

Als NOC*NSF lag onze eerste prio bij de gezondheid van onze maatschappij en daarna natuurlijk voor de sport in Nederland en dan met name onze bonden, verenigingen en (top)sporters.

Al vrij snel werd duidelijk dat sporten en bewegen buitenshuis niet meer kon en dat gaf veel vragen. We hebben veel geschakeld met VWS en de gemeentes, de bonden en internationaal gezien met het IOC. Dat betekende ongelooflijk veel communicatiebehoefte naar al onze doelgroepen, dus we hebben een Coronadossier aangemaakt op nocnsf.nl en het is bizar om te zien hoe vaak dat geraadpleegd is.

Daarnaast werden onze Q&A’s goed gebruikt en de supportdesk werd platgebeld. Ook naar de topsporters toe hebben we veel informatie gegeven, daar was natuurlijk eerst de vraag of de Paralympische of de Olympische Spelen doorgingen en daarna wanneer ze weer konden sporten. Daar zijn nog steeds veel vragen over.

Inmiddels ben je zo’n 1,5 jaar aan de slag bij NOC*NSF als manager Communicatie & Media, hoe bevalt het?

Heel goed, een flinke overstap vanuit een commercieel gedreven organisatie naar een maatschappelijke organisatie. Het geeft heel veel voldoening aan de maatschappij bij te kunnen dragen qua sporten en bewegen maar ook qua inclusiviteit. Je struikelt hier letterlijk over de belangrijke maatschappelijke thema’s.

Zijn er zaken waar je tegenaan bent gelopen wat je vooraf niet had verwacht?

De complexiteit van het totale speelveld waarin NOC*NSF opereert, zowel landelijk als zeer lokaal, als internationaal. Eerder was ik me niet bewust wat een belangrijke rol ook de lokale overheden op de sport hebben.

Verder ben ik enorm onder de indruk van de drijfveren van alle mensen die in de sport werken. Dat is echt bijzonder om te zien en dat geeft een enorm gevoel van saamhorigheid.

Jullie hebben met TeamNL sterk ingezet op social media en bijvoorbeeld het gebruik van video. Jullie team is daarvoor ook uitgebreid met diverse nieuwe functies. Vanwaar deze keuze?

We hadden dit uitbesteed bij externe bureau’s. Het is goedkoper en beter om dit in eigen huis te hebben. Daarnaast moest de omslag van zenden naar engagement gemaakt worden met de sporters en de fans. En dat is aardig gelukt. Het social media bereik is verdubbeld en het aantal volgers met 100.000 gestegen.

Wat is het mooiste uit de afgelopen 1,5 jaar wat je mee hebt gemaakt?

Dat zijn heel veel dingen onder meer de nieuwe website die vorig jaar live ging. Maar wat ik heel mooi vind is om te zien wat we gedurende de Coronacrisis vanuit sport hebben laten zien. Op 24 april hadden we een all time high record op onze website na de publicatie van het sportprotocol.

Daarnaast hebben de Fit met TeamNL en Fit met TeamNL kids video’s meer dan 2,1 miljoen Nederlanders geïnspireerd te sporten tijdens de intelligente lockdown. En als je dan het enthousiasme zag bij de TeamNL topsporters om daar aan mee te werken, wauw, daar word je stil van.

Waar ligt volgens jou de grootste uitdaging nu er weer meer is toegestaan?

Ons gezamenlijk doel was om meer mensen aan sport te laten deelnemen,  we willen nu eerst weer op het niveau van voor Corona uitkomen. Meer dan 10 miljoen mensen aan het sporten en bewegen krijgen. op wekelijkse basis. De daling in de aantallen kinderen die sportten, baart ons grote zorgen. We zien gelukkig veel initiatieven van bonden, clubs en gemeentes om dat weer aan te krijgen.

Naast jou zijn er de afgelopen jaren meer vrouwen op hogere posities binnen gekomen bij NOC*NSF, waaronder ook voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. Hoe kijk jij aan tegen de rol van vrouwen binnen de sport in Nederland? 

Net als in andere sectoren is het ook binnen de sport belangrijk dat er genoeg diversiteit is en dat heeft niet alleen met vrouwzijn te maken. Ook op andere vlakken mag er binnen de sport ook meer diversiteit zijn. Ik heb de afgelopen maanden meer en meer vrouwen op bestuursfuncties binnen de sport zien binnenkomen en ook op andere vlakken groeit het aantal vrouwen, denk aan coaches en scheidsrechters.

Het blijft een verrijking om gemixte teams te hebben. Ik ben blij dat de beweging er is, echter ook qua etniciteit, wel of geen beperking kan de sport juist een mooie afspiegeling van de samenleving zijn. Daar kunnen we nog verder in groeien als sport.

Wat staat er nog op je wensenlijstje om met TeamNL te doen?

Allereerst hebben we met elkaar een pandemie te bestrijden. Dus ik hoop dat de topsporters hun sport kunnen uitoefenen en dat de pandemie snel achter de rug is. Dan hoop ik op een prachtig 2021 met een Olympische en Paralympische zomer.

Maar we gaan met TeamNL ook veel meer de maatschappelijke impact van de sporters laten zien aan Nederland. Dat wordt nog wel eens onderschat. De meeste topsporters van nu zijn geïnspireerd door hun eigen sporthelden van vroeger. En we hopen dat de TeamNL-ers van nu de TeamNL-ers van 2032 kunnen motiveren. En dan hoeven al die kinderen echt niet bij TeamNL te komen, maar het zou wel mooi zijn als ze het plezier in sporten vinden of je nu uit een achterstandswijk komt, een beperking hebt of niet.