Sanne van Paassen

Ze doet haar oortjes in en stapt naar buiten om tijdens het interview lekker even van het zonnetje te genieten tijdens een wandeling. Een klein beetje jaloers ben ik wel aangezien ik binnen zit om flink mee te schrijven. De volgende keer toch maar een live ontmoeting op 1,5 meter in de natuur.

Sanne van Paassen is ex-topsporter, motivator, peak performance coach en sinds kort ook schrijfster van haar eerste boek; Het leven dat is pas topsport. Ondanks dat de afgelopen maanden natuurlijk allesbehalve normaal waren, heeft de oud-veldrijster er niet al te veel last van gehad. ‘Het enige dat anders moest, was de boeklancering. In plaats van een groot feest moest dit nu in een aangepaste vorm. Ook lezingen zijn in die periode gecanceld maar tegelijkertijd zijn er ook nieuwe klanten bijgekomen. Deze periode heeft denk ik ook veel mensen aan het denken gezet over hun eigen situatie’.

De titel van haar boek was er eigenlijk al, een uitspraak die ze vaak doet en bovendien met eigen ogen ervaren heeft. ‘Toen ik stopte met topsport had ik al vrij snel door dat het leven daarna veel van iemand vraagt en je veel ballen tegelijk de lucht in moet houden. Als topsporter leef je toch meer gestructureerd en worden veel zaken voor je bepaald. Sporters zijn ook egoïstisch, dat moet je ook wel zijn om tot prestaties te komen, maar het leven vraagt veel meer van je, dat wil ik mensen meegeven’.

Het idee van het boek zat al langere tijd in haar hoofd. ‘Op een gegeven moment dacht ik; als ik impact wil maken, moet ik gewoon gaan schrijven’. Ze kwam in contact met een uitgever en al snel kwam het boek tot stand. Ondanks dat de eerste plannen voor een grote lancering door corona in de prullenbak moesten, wilde Sanne er toch een ‘echt Sanne moment’ van maken. De lancering vond plaats in ‘haar achtertuin’ natuurgebied De Berken in Ommel.

Daar werd een parcours uitgezet met hindernissen om uiteindelijk bij de plaats van bestemming te komen. ‘Ik had de genodigden wel gewaarschuwd om niet op hakken te komen, maar verder heb ik alles een verrassing gehouden. Met mijn boek wil ik iedereen in beweging krijgen en dit vond ik wel een goede en ook een typische Sanne manier’.

Zakelijk nog meer winnen, zonder privé te verliezen, hoe doe je dat zelf? ‘Haha, eigenlijk is het in de basis heel makkelijk, alles draait om balans. Alleen maar hard werken, houdt een keer op. Zoals nu, ik had nu thuis kunnen zitten maar ik kies ervoor om tegelijk een wandeling te maken in de zon! Ook plan ik voor mijzelf afspraak-loze dagen of zelfs weken in. Op die manier werk ik wel gewoon door, maar kan ik echt focus aanbrengen. En je moet het jezelf ook gewoon gunnen om op de fiets te stappen, de natuur in te gaan of een uurtje langer te blijven liggen ‘s ochtends. Uiteindelijk bepaal jij je eigen spelregels’.

Ook voor Sanne biedt de corona-periode nieuwe uitdagingen, niet zozeer voor haarzelf maar wel voor haar klanten. ‘De afgelopen maanden hebben voor veel mensen voor nieuwe en onbekende situaties gezorgd. Er is geen handleiding hoe je een bedrijf moet runnen bij het uitbreken van een virus. Het is wel van belang voor een ondernemer dat hij of zij hier op de juiste manier mee om weet te gaan.

Natuurlijk kun je inspiratie halen uit anderen maar probeer dat niet te kopiëren, kijk en luister naar jezelf.

Voor de organisatie, medewerkers maar vooral ook voor zichzelf. Ik vind het mooi dat juist nu ondernemers tijd investeren om hiermee aan de slag te gaan, om straks op volle kracht weer door te pakken en ook zichzelf niet uit het oog verliezen, hoe zwaar het soms ook kan zijn’.

Op de vraag of ze een voorbeeld heeft, iemand tegen wie ze opkijkt, denkt ze even na maar ze komt al gauw tot de conclusie dat ze die niet heeft én ook niet nodig heeft. ‘Ik ben mijn eigen inspiratiebron, ik wil het allemaal vooral op mijn manier doen. Dat wil ik iedereen ook meegeven, doe de dingen op jouw manier. Natuurlijk kun je inspiratie halen uit anderen maar probeer dat niet te kopiëren, kijk en luister naar jezelf.’

Naast een boek, coaching-sessies en presentaties heeft Sanne ook een goed beluisterde podcast-serie; de Peak Performance podcast; de podcast voor winnaars. In al ruim 120 afleveringen spreekt ze met diverse gasten en geeft ze tips om tot topprestaties te komen. Je zou denken dat er niks meer bij kan, maar toch heeft de oud-veldrijdster uit Vlierden een missie; topsporters leren luisteren naar hun eigen gevoel. ‘Vaak ben je nog heel jong als je met topsport bezig bent en niet bezig met zaken als ‘wat wil ik nu echt, waar ligt mijn grens en wat past bij mij’? Terwijl juist op jonge leeftijd het al zo belangrijk is om dat mee te geven.

Ik denk dat dat binnen veel sporten nog lang niet op orde is en daar veel winst valt te behalen’. Naast topsporters wil ze ook graag aan de slag met het coachen van coaches, door haar unieke werkwijze te integreren. Trainers zouden alles kennis moeten hebben, zowel op fysiek gebied als mentaal, om (jonge)sporters optimaal te begeleiden.

Een tweede boek komt ooit misschien nog, maar vooralsnog is ze vooral bezig met promotie van haar eerste boek ‘Het leven dat is pas topsport’. ‘Ik krijg veel mooie recensies binnen en het boek stond al op de nummer één positie van managementboek.nl, dat vind ik echt super en geniet ik ook echt van.


Win!

Zakelijk nog meer winnen, zonder privé te verliezen? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk een gesigneerd exemplaar weggeven van het boek; Het leven dat is pas topsport.

Laat ons weten waarom jij dit boek moet lezen! Stuur je reactie naar info@vrouweninsport.nl of via DM op Instagram.

Het boek zelf bestellen kan natuurlijk ook, ga dan naar: https://www.sannevanpaassen.nl/boek