Help mijn vrouw is ondernemer!

Het zou niet misstaan als titel van een hilarisch TV-programma. En zo voelde het soms ook, hilarisch! Zonder gekheid is het een bijzondere tijd voor ons allemaal. Ruim 4 maanden werken in je thuissituatie, werk combineren met onderwijs geven aan je kinderen, webcam etiquette aanleren voor jezelf en vooral ook voor je kinderen, goedemorgen met een eigen kopje koffie via de webcam en boodschappen doen als het uitje van de dag.

We hadden ons er geen voorstelling van kunnen maken eind 2019. Inmiddels lijkt het hoogtepunt van de Corona uitbraak achter de rug. De maatregelen zijn versoepeld en het buitenleven is weer op gang. Ik krijg vaak de vraag hoe het gaat met een ondernemer in de evenementenwereld in deze moeilijke tijden. En omdat een positieve uitkomst van de crisis is dat ik veel tijd heb, neem ik jullie in sneltreinvaart mee in mijn leven als ondernemer in crisistijd.

Voor de corona crisis

We zijn het jaar 2020 gestart met een teamuitje naar Winterberg. Een paar dagen skiën, borrelen, brainstormen, een-op-een gesprekken voeren en lange spelletjesavonden om ons voor te bereiden op een geweldig evenementenseizoen. We zijn er klaar voor!

We zijn gegroeid naar een team met 12 spelers en we zijn geweldig trots op de evenementenkalender die we aankomend jaar gaan draaien met het OKT zwemmen en waterpolo, Dutch Grand Prix F1, Invictus Games, Eurovisie Songfestival, FED Cup, La Vuelta Holanda en de 11stedenzwemtocht.

In de eerste twee weken van maart beginnen de ontwikkelingen over de doorgang van grote evenementen op onze zenuwen te werken en denken we na over scenario’s die we nooit hebben uitgedacht. Op 11 maart horen we dat de WHO aan de internationale federaties heeft geadviseerd om hun internationale activiteiten uit te stellen. 

Middenin de Corona crisis

Op deze 11 maart werd de stekker uit de FED cup organisatie getrokken en op 12 maart uit het OKT waterpolo. Die bewuste donderdag moesten we hotels, leveranciers, medewerkers bellen met dit slechte nieuws. Ik heb me in positieve zin verbaasd over de reacties, veel begrip en medeleven en de meeste partijen zijn ook zakelijk zeer respectvol met ons en de bonden om gegaan. In crisistijd leer je je vrienden echt kennen!

Als ondernemer mag je blij zijn dat onze overheid heeft kunnen kiezen voor forse steunmaatregelen.

Dit geldt dus duidelijk ook voor je zakelijke partners. Als ik mijn gedachten en gevoelens van die week terughaal dan was het teleurstelling maar ook vooral vrees voor de annulering van de evenementenzomer. Alle evenementen na juli zag ik toen nog steeds als haalbaar. De persconferentie van de overheid volgde ik op de voet, elk nieuwsartikel heb ik gelezen. Als ondernemer mag je blij zijn dat onze overheid heeft kunnen kiezen voor forse steunmaatregelen.

Ik heb deze periode vooral ervaren als een achtbaan. In het begin probeerde ik elke dag vooruit te blijven denken en scenario’s te maken. Mijn financiële modellen weer aan te passen op de situatie. Er veranderde echter zoveel van dag tot dag dat het geen zin had om steeds een stap voor te willen blijven. Ons team toonde veel veerkracht en ook begrip voor het feit dat de werksituatie heel onvoorspelbaar was.

Geen van onze collega’s had kunnen denken dat ze zeemeerminzwemmen zouden geven in de zomer in 2020

We zijn vooral creatief geworden en vanuit onze eigen kracht gaan denken. Zo zijn we een Home Study gestart op het gebied van eventmanagement. In een 6 weken durend programma hebben we 85 professionals ontmoet. We zijn in samenwerking met een aantal sportbonden en de Provincie Overijssel een Zomertour door Overijssel gestart langs buitenbaden, campings en vakantieparken. En nee, geen van onze collega’s had kunnen denken dat ze zeemeerminzwemmen zouden geven in de zomer in 2020 maar we genieten er wel van!

Toekomst na Corona crisis

We hebben inmiddels ons hoofd weer aardig boven water. Ons team werkt verspreid bij de GGD, HeyJij, GSF, NOC*NSF, Maarten van der Weijden Foundation en de gemeente Apeldoorn en we zijn bezig met een vervolg op ons haalbaarheidsonderzoek naar een NK multisport. Ik merk aan mezelf dat de rust heeft gezorgd voor creativiteit en ondernemende ideeën en plannen.

Iedereen binnen het team heeft zich ingezet voor nieuwe opdrachten en voelt zich verantwoordelijk voor het voortbestaan van ons bedrijf. Het geeft mij een goed gevoel omdat ondernemen buiten je comfortzone in crisistijd hard nodig is. Ik heb vertrouwen in de toekomst, ook als de grootste evenementen pas als laatste terugkeren in de samenleving.

Er wordt een beroep gedaan op onze creativiteit en flexibiliteit, dat is gelukkig aan eventmanagers goed toe te vertrouwen. 

Ook de eerste grootschalige evenementen hebben weer een datum geprikt in 2021. Het OKT waterpolo in februari is voor ons het eerste evenement. In mei volgen de Invictus Games en het Eurovisiesongfestival. Voor deze evenementen geldt allemaal dat er gedacht en gewerkt wordt in verschillende scenario’s: met en zonder side-events, met en zonder publiek, online en/of offline.

Er wordt een beroep gedaan op onze creativiteit en flexibiliteit, dat is gelukkig aan eventmanagers goed toe te vertrouwen.  Ik ben er van overtuigd dat er ook nu behoefte blijft aan elkaar ontmoeten en samen beleven. Ik hoop dat de crisistijd onze samenleving iets gaat brengen, al is het maar dat we iets meer rekening met elkaar houden of een keer extra aanbieden om iets voor een ander te doen. En het flexibele werken, de team calls en online pub quizzen en borrels met het team houden wij er zeker in!


Volg jij ons al op social media? Check it out!

Instagram
Twitter
Facebook
LinkedIn