Atlantic Dutchesses - Trek het je niet aan

Wat moet ik aan vandaag? Op de oceaan hebben we niet veel keus want we pakken twee setjes roeikleding in en daar moeten we het mee doen. Maar wat is dat, roeikleding? Niet elke sportkleding is geschikt om in te roeien. En roeien doe je soms met de twee riemen die je hebt, maar wij zijn gewend aan één vanuit het sloeproeien. En dan ga je wat scheef zitten en merk je dat andere dingen gaan schuren. Op zout water of zoet water; het speelt allemaal mee in de keuze voor een bepaald truitje of broekje.

Kortom: we shoppen wat af en proberen van alles uit.

We weten wat fijn zit bij het sloeproeien. Een (sloep)roeibroekje, dat is een kort strak broekje (type legging) met een extra laagje op de kont. Of gewoon een kort strak broekje. Meestal met een nog korter strak broekje eronder, in plaats van een onderbroek. Want die randjes aan de onderkant van een gewoon slipje gaan schuren als je veel heen en weer schuift op je bankje of kussentje. Dat nog kortere strakke broekje onder de korte legging moet dus wel iets langer zijn dan een onderbroek om te vermijden dat je dat schuurrandje in je billen krijgt.

Nu zijn er vrouwen die het wel fijn vinden om een gewone slip of string te dragen onder de korte strakke legging. Of dat na wekenlang nog steeds fijn is gaan we merken aan de klachten en blaren in de bilnaad :).

We worden er niet fraaier op aan de onderkant, wat we ook dragen. Gelukkig hebben we hele fijne zitjes, lekker zacht zodat we de ergste euvels aan de konten even kunnen uitstellen.

Ook de handen zullen het moeten afleggen, daar is niet veel aan te doen of je nu handschoentjes draagt of niet. Sommigen zweren bij wielerhandschoentjes, maar er zijn ook dunnere verkrijgbaar speciaal voor het roeien. Blote handen, dat kan altijd, wetende dat je blaren en schuurplekken echt niet kunt vermijden.

En dan de bovenkant. Sportbh en sportshirt, vochtafdrijvend natuurlijk en als het even kan een leuk kleurtje. Of toch een sporthemdje, bh en hemdje geïntegreerd? Het ligt aan je cup, het is dan wel erg fijn dat die niet te groot is want meer keuze en minder mee te sjouwen aan de voorkant! We hebben wat we hebben en dat moeten we goed inpakken. Veel schudden zoals bij tennissen zal het niet doen. Ooit was er een reclame voor sportbh’s: only the balls should bounce. Well, onze balls moeten zeker niet gaan bouncen!

We shoppen verder en proberen diverse sportbh’s en hemdjes uit. Het grootste aandachtspunt bij sportbh’s is het al dan niet schuren onder je oksel. Sommige types zitten net te hoog en dat schuurt. Laag genoeg maar niet te laag want minder steun. Ook daarin hebben we voorkeuren. Hemdje strak, hemdje iets losser. Gewone bh en hemdje, of tanktop, dunne bandjes of iets breder.

Lange mouwen? Help, de zon! UV is misschien nog een grotere vijand dan de hoge golven. Niet wit want we moeten ons zweet en kruimels en andere gemorste zaken ermee afvegen. Ziet er dan weer niet uit als je bij de finish komt. Helemaal blij en met vieze mouwen op de foto. Dat kan natuurlijk niet.  

Gaan we misschien wel naakt roeien? Dat scheelt een hoop gehannes! Atlantic roeiers doen dat, gezien de filmpjes (de helft afgeplakt dan natuurlijk) die wel eens voorbij komen. Mannen trekken gewoon de broek uit en roeien heerlijk in blote kont en bast. Dat kunnen vrouwen natuurlijk ook :).

Naakt of niet, we moeten altijd iets aan de voeten hebben. We houden de voeten in de voetsteunen. Randje om de hak heen en natuurlijk een riempje om de voet op de voetenborden te houden. Dat gaat toch een keertje schuren (zeker met zout) dus schoenen moet je wel aan. Welke schoenen? Waterdicht, heeft dat zin? Dure Gore-Tex schoenen? We vinden open sandaal-achtige schoenen. Die snel drogen en een stevige hak hebben. Dan schuurt het niet aan de hiel, want de voeten zitten ingepakt zodat het bandje niet in de voeten gaat schuren. Toch laten we nog zachte omhulsels voor de voetenbandjes maken. Voor de zekerheid, ook blaren op de voeten zijn niet fijn.

En dan nog het hoofd. De organisatie schrijft minimaal twee hoofddeksels per persoon voor, waarvan tenminste één een brede rand heeft. Een kek petje is leuk maar niet genoeg. Wat is daar dan fijn? Het mag niet afwaaien dus met een touwtje bevestigen. Ook daarin proberen we dingen uit en dat is heel persoonlijk wat je lekker en nodig vindt. De een heeft heel snel een zonnesteek, de ander verdraagt niets op het hoofd. Maar wat moet, dat moet. En een zonnesteek loop je zo op als je hele dagen, weken op het water bent.

We komen vaker in (online) winkels dan we gewend zijn! We bestellen allemaal korte zwarte leggings, een aantal sportbh’s en dan nog de kleding voor het sociale gedeelte, want we willen er wel als team herkenbaar uitzien. Oranje jassen, korte broekjes en een leuk shirt met ons logo.

We dubben soms nog wel over de maat van de kleding. Er is een voor en na en daar kan wel 10 kilo tussen zitten. Een afvalrace, en dan zien wat er van de kleding na al dat harde werken overblijft…

Atlantic Dutchesses


Voor meer informatie check:
www.atlanticdutchesses.com

De Atlantic Dutchesses volg je hier:

Instagram @atlanticdutchesses
Facebook: Atlantic Dutchesses
Email: atlanticdutchesses@gmail.com