Margit de Voogd

Judoka bij TeamNL, Margit de Voogd (22), komt uit in de gewichtsklasse -70kg. Op haar 6e begon ze met judoën bij Mahorokan in Maassluis. Sinds september ’16 traint ze fulltime op Papendal en studeert daarnaast aan de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) aan de HAN. Van Andrea Bouman kreeg ze het stokje door en dus beantwoordt ze deze week alle vragen in het vragenrondje

Wat betekent sport voor jou?

Sport is heel belangrijk voor mij, mijn hele leven staat in het teken van sport. Ik plan mijn dagelijkse activiteiten om mijn trainingen en wedstrijden heen. Daarnaast is ook mijn opleiding op sportgericht. Dus eigenlijk draait echt alles om sport.

Hoeveel uur per week ben je bezig met je sport?

Ik train 2x per dag 5 dagen per week. Dit komt neer op bijna 15 uur per week. In het weekend is het tijd voor rust en soms wat actief herstel.

Waar ligt jouw grootste uitdaging?

Mijn grootste uitdaging ligt bij mijzelf, het nog meer leren vertrouwen in mijn eigen kunnen.

Presteer je beter met of zonder publiek langs de kant?

Dit maakt voor mij niet heel veel uit. Ik moet het op de mat uiteindelijk helemaal zelf doen. Al is het natuurlijk super leuk als je wordt aangemoedigd vanaf de tribune. Daar haal ik zeker positieve energie uit.

Wat is je meest slechte gewoonte?

Sowieso het eten van lekkere dingen :)! Ik ben een lekkerbek en hou heel erg van bakken. In het weekend ben ik dan ook vaak in de keuken nieuwe recepten aan het uitproberen en daar wordt natuurlijk stiekem van geproefd. Vooral in het judo waar je in een gewichtsklasse zit moet ik daar wel echt rekening mee houden.

Ben je bijgelovig of heb je een vast ritueel? 

Ik ben niet echt bijgelovig en heb ook geen vast ritueel. Al gaan er wel vaak dezelfde repen en sportdranken mee voor op de wedstrijddag. Ook wil ik de avond voor de wedstrijd de loting gezien hebben.

Welk beroep zou je hebben als je geen topsporter was?

Ik zou dan nu waarschijnlijk mijn studie hebben afgerond en voor de klas staan op een middelbare school. Of ik zou gaan doorstuderen in de richting voeding of bewegingswetenschappen.

Wat is je favoriete bezigheid in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd spreek ik graag met vriendinnen af, sta ik vaak in de keuken en ben ik graag actief buiten bezig.

Als je een ding mocht veranderen binnen de sport, wat zou dat zijn?

Ik zou het sporten voor kinderen van de basisschool en middelbare school nog aantrekkelijker en toegankelijker willen maken. En dat er voor ieder kind de mogelijkheid is om sporten uit te kunnen proberen.

Tot slot

Mijn favoriete sport:
Judo is toch wel echt mijn favoriete sport. Ik moet zeggen dat ik alle sporten leuk vind om te doen. Als ik nog een paar andere moet opnoemen zijn dat dansen, turnen, surfen en zeilen.

Mijn grootste sportheld of voorbeeld is:
Ik heb niet echt één voorbeeld of sportheld. Er zijn heel veel sporters die ik op hun gebied bewonder.

Als ik één sportmoment zou mogen herbeleven dan is het:  
Het WK junioren in de Bahama’s in 2018. Ik won hier een bronzen medaille en de hele omgeving was echt top! Zeker een plek waar ik nog een keer naar terug zou willen gaan.

Mijn grootste fan(s):
Mijn ouders, die hebben mij sinds kleins af aan overal heen gereden en volgen al mijn wedstrijden op de voet. Ook mijn familie en vriendinnen volgen alles.

Dit staat nog op mijn sportieve wensenlijstje:
Medailles behalen op grote toernooien als EK en WK’s. Mijn ultieme doel is om Olympisch kampioen te worden!

Aan wie draag je het stokje over?
Aan rolstoelbasketbalster en tevens mijn huisgenootje, Julia van der Sprong.