Femke Luijten

Femke Luijten heeft afgelopen jaar Sport Management gestudeerd in Schotland en haar master scriptie geschreven over vrouwelijk leiderschap in het bestuur van Schotse sportbonden. Benieuwd naar haar bevindingen? Ze vertelt er over in onderstaand interview.

Waarom heb je besloten een jaar in het buitenland te studeren?

Toen ik afgestudeerd was aan de opleiding Sportkunde, leerroute Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam wist ik één ding zeker, ik wil verder studeren. Na een geweldige stage bij TIG Sports (Volvo Ocean Race en afstudeerscriptie), was ik er nog niet aan toe om het werkveld in te gaan. Daarom besloot ik, na een jaar reizen in Azië, een Sport Management master te gaan doen.

In Nederland vond ik niet de opleiding die bij me paste, en aangezien ik een echt buitenmens ben en van avontuur en de bergen hou, koos ik ervoor om mijn master in Stirling (Schotland) te gaan doen. Een master waarbij ik vriendschappen heb gesloten, het eerste Nanairo Ekiden evenement in Europa heb georganiseerd, veel geleerd heb over de Schotse cultuur maar ook over culturen uit andere landen.

Heeft de pandemie invloed gehad op je studie

De universiteit riep iedereen op die nog naar huis kon, naar huis te gaan. Zelf baalde ik daar enorm van. Ik had net een autootje en had het enorm naar mijn zin. Het weer werd beter, de sneeuw was aan het smelten en ik kon niet wachten om op trip te gaan. Toen in Nederland alle cafés al waren gesloten en werd verzocht om thuis te werken waren de universiteit en de cafés in Schotland nog gewoon open.

Ik had dan ook niet echt door wat me te wachten stond. Wel werden de berichten vanuit Londen erger en ik wist, alles wat in Londen besloten zou worden, zou voor de hele UK gelden. Daarom had ik besloten toch maar terug te gaan. Dus half maart was ik alweer thuis in plaats van eind augustus. Het was even wennen om vanuit Nederland te studeren, gelukkig waren de vakken net afgelopen dus alleen mijn scriptie bleef nog over.

Kan je ons wat meer vertellen over je scriptie?

Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar de genderdiversiteit in het bestuur van de Schotse sportbonden. Ik heb onderzocht hoe verschillende kenmerken van deze sportbonden het aantal vrouwelijke leidinggevende posities in het bestuur beïnvloeden en welke factoren invloed hebben om vrouwelijke leidinggevende posities te vergroten.

Ik heb de data van de 50 bonden verzameld en acht interviews gehouden met vrouwelijke voorzitters en andere vrouwelijke bestuurders. Uit het onderzoek is gebleken dat minstens 30 procent van het bestuur moet bestaan uit vrouwen. Dit zorgt voor een optimale samenstelling, waarin vrouwen zich durven laten horen en ook naar hen geluisterd wordt.

De bevindingen tonen aan dat Schotland, als alle Schotse sportbonden samen worden genomen, sinds het seizoen 2017-2018 het aantal van 30 procent vrouwen in het bestuur bereikt. Dit is ver boven het gemiddelde voor landen in Europa en de wereld. 55 procent van de Schotse sportbonden bereikt echter nog steeds niet het aantal van 30 procent vrouwen in het sportbestuur.

Wat is er nodig om dit te veranderen?

Om het vrouwelijk leiderschap te vergroten, is het cruciaal om de cultuur van het huidige bestuur te veranderen, door meer open te staan ​​voor meer vrouwelijke bestuursleden. De voorzitter heeft een grote invloed op het veranderen van de cultuur, aangezien deze persoon de leider is van de organisatie. Het helpt als de voorzitter een vrouw is, maar mannen kunnen ook de cultuur ten goede veranderen.

Wat zijn de verschillende tussen verschillende bonden?

Sporten die voor een lange tijd door mannen gedomineerde sporten zijn geweest, (zoals voetbal, cricket en motorsport) hebben meer problemen met het aantrekken van vrouwelijke bestuursleden dan sporten die al langer een gemengde sport zijn. Soms halen sportbonden wel het aantal van 30 procent vrouwen in het bestuur maar het komt maar zelden voor dat er een vrouwelijke voorzitter of CEO is.

Ook hebben de drie grootste sportbonden in Schotland (tennis, golf en voetbal) minder dan 30 procent vrouwen in het bestuur en geen vrouwelijke CEO of voorzitter. Daarnaast hebben vrouwelijke sporten zoals dans, turnen en netbal een significant hoger aantal vrouwelijke bestuursleden dan andere sportbonden. Toch heeft alleen netbal een vrouwelijke CEO en voorzitter.

Waar zie jij de grootste kansen voor vrouwen in sportbonden in Schotland?

Voor de pandemie, vonden alle vergaderingen op een bepaalde plaats op een bepaald moment plaats. Vanwege de COVID-19 pandemie vonden alle vergaderingen tijdens het onderzoek online plaats. In veel gevallen wordt dit als positief ervaren en biedt het kansen, zoals het toestaan ​​van vrouwen met jonge kinderen om online bij te dragen aan vergaderingen, zou de eerste stap kunnen zijn in het vergroten van vrouwen in het bestuur van Schotse sportbonden.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat mentorschap een grote invloed kan hebben op het aantal vrouwen in het bestuur van de sportbonden in Schotland. Vrouwen hebben vaker een extra duwtje in de rug nodig om het vertrouwen te krijgen dat ze bekwaam genoeg zijn voor een bestuursfunctie.

Vooral als vrouwelijke bestuursleden het gesprek aangaan met vrouwen die interesse tonen in de bestuursfunctie, lijkt het hoogste resultaat te worden behaalt. Hier liggen dan ook nog zeker kansen om dit verder te ontwikkelen.

Kan je met je huidige onderzoek een vergelijking met Nederlandse sportbonden trekken?

Uit een onderzoek uit 2016 kan ik herleiden dat Nederland op dat moment nog minder vrouwelijke CEOs en voorzitters had dan Schotland. Over de huidige situatie durf ik niks te zeggen, een mooi onderzoek misschien voor een toekomstige Sport Management student?

Nu je onderzoek en je tijd in Schotland is afgerond, wat ben je nu van plan om te gaan doen?

Momenteel ben ik op zoek naar een uitdagende baan in de sportwereld. Ik zou graag beleidsmatig actief blijven in de sportwereld en in teamverband evenementen willen organiseren. Ik ben ambitieus, resultaat gericht, proactief, sociaal en hou van een uitdaging. Mocht je dit lezen en denken, wij kunnen nog wel iemand gebruiken, of wil je meer informatie over mijn onderzoek, dan ga ik graag met je in gesprek!