Lieke Klaver

Lieke Klaver (21) doet al sinds ze 8 jaar is aan atletiek. Ze traint op Papendal bij een Zwitserse coach en ook al zijn de Olympische spelen verschoven, ze gaat gewoon door! In een nieuw vragenrondje vertelt ze alles over haar passie voor de sport, haar slechte gewoonte, grootste uitdaging en mooiste sportmoment.

Wat betekent sport voor jou?

Sport is mijn afleiding en mijn punt van rust en focus. Het is de belangrijkste factor geweest in mijn ontwikkeling en tot op de dag van vandaag mijn grootste plezier.

Hoeveel uur per week ben je bezig met je sport?

Als topsporter ben je eigenlijk 24/7 bezig. Maar ik train 8 keer in de week.

Waar ligt jouw grootste uitdaging?

Ik wil de beste versie van mijzelf worden.

Presteer je beter met of zonder publiek langs de kant?

Met de zwaarste trainingen heb ik het liefst alleen mijn coach om mij heen, zodat wij beiden de meeste focus in de training kunnen stoppen en dan presteer ik het beste. Maar met wedstrijden is publiek het aller mooiste. Het is jammer dat ik de mensen niet even allemaal persoonlijk kan spreken, haha.

Wat is je meest slechte gewoonte?

Eten, dat is vast eerder door sporters gezegd :). Een andere slechte gewoonte is dat ik goed presteer als ik stress heb, daarom zoek ik soms stress op zonder dat ik dat door heb. Een beetje stress is niet erg, maar ik moet mijn grenzen hierin nog leren kennen.

Ben je bijgelovig of heb je een vast ritueel?

Nee. Ik zie zo veel sporters altijd enorm druk doen met rare gewoontes die soms zelfs dwangmatig worden toegepast. Ik ben op dat moment gewoon zoals ik ben en dat zal nooit iedere keer hetzelfde zijn.

Wel heb ik standaard voor iedere eerste wedstrijd van het seizoen een nachtmerrie dat ik alles vergeet of dat ik de verkeerde kant op ren of in het verkeerde land aankom. Maar als ik wakker word, weet ik in ieder geval zeker dat ik ready ben en wat ik niet moet vergeten.

Welk beroep zou je hebben als je geen topsporter was?

Ik zou dan de studie bouwkunde volgen en architect worden. Maar dat komt later gewoon!

Wat is je favoriete bezigheid in je vrije tijd?

Slapen. Daarnaast is mijn favoriete moment op de dag als het avondeten op tafel komt te staan en dit is bijna iedere dag mega lekker.

Als je een ding mocht veranderen binnen de sport, wat zou dat zijn?

Dat iedere studie een topsport-regeling heeft. Ik studeer nu Sportkunde aan de HAN Topsport Academie, maar ik ben begonnen met bouwkunde en heb dit moeten stoppen omdat de combinatie niet mogelijk was. Hier baal ik nog enorm van.

Tot slot

Mijn favoriete sport:
Atletiek by far. Verder vind ik Ajax geweldig en boks ik graag.

Mijn grootste sportheld of voorbeeld is:
Lea Sprunger (Zwitserse atleet op de 400m Horden en trainingsgenoot) en Michael Jordan

Als ik één sportmoment zou mogen herbeleven dan is het:
De finale lopen met de 4×400 estafette in DOHA tijdens het WK atletiek. Het moment dat wij ons kwalificeerden voor de Olympische Spelen. Magisch.

Mijn grootste fan is:
Mijn broer. Hij weet al mijn beste tijden, die ik soms zelf vergeet. Hij heeft veel betekent in mijn sportcarrière.

Dit staat nog op mijn sportieve wensenlijstje:
De beste worden!

Aan wie draag je het stokje over?
Mijn oude trainingsmaatje Andrea Bouma. Zij traint enorm hard na een zware periode. Nu volg ik dat op een afstand en dat is zo mooi om te zien!


Volg jij ons al op social media? Check it out!

Instagram
Twitter
Facebook
LinkedIn