Evy Bergmans

Evy Bergmans uit Waalwijk debuteerde ooit als 14-jarige in de Hoofdklasse vrouwenvoetbal. Inmiddels is ze 23 jaar en speelt ze bij RVVH in Ridderkerk, dat op de vierde plaats in de Topklasse stond op het moment dat corona de competitie kwam verpesten. Precies toen Evy was afgestudeerd bij de opleiding Sportkunde van Fontys in Eindhoven en premier Rutte de intelligente lockdown aankondigde. Wat doe je dan als ambitieuze sportvrouw?

Evy, hoe heb jij de eerste ‘corona-maanden’ ervaren?

Eerlijk gezegd dacht ik in het begin dat het allemaal wel los zou lopen. Met zo’n mooie opleiding zou ik toch makkelijk een geweldige baan kunnen vinden. Ik ben elke dag met sport bezig. Naarmate de tijd vorderde besefte ik steeds meer: dit zou wel eens een hele tijd kunnen duren. Ik heb gesolliciteerd bij de hele topsportwereld, maar kreeg steeds te horen: “Je hebt wel een fantastisch CV, maar we kunnen nu even niet schakelen.”

Hoe ga je hier dan mee om?

Het is belangrijk om goed te weten wat je wilt en kunt. Voor mij is dat een baan in de topsport, als sport en conditioning trainer of sport programmamanager. Geen concessies doen, blijven doen waar je goed in bent en lol in hebt.

Je voetbalt in de Topklasse, zeg maar de ‘Keuken Kampioen Divisie’ van de vrouwen. Is dat ook betaald voetbal?

Nee helaas, was het maar waar. Ik speel al een aantal jaren in de Topklasse, eerst bij SteDoCo en nu bij RVVH. Hoewel Nederland Europees kampioen en nummer 2 van de wereld is, kun je bij de op een na hoogste divisie niks verdienen. Sterker, we moeten gewoon onze eigen reiskosten en contributie betalen. In de Eerste Divisie voor mannen ligt het gemiddelde salaris rond de €35.000. Dat is weliswaar zo’n acht keer zo laag als in de Eredivisie voor mannen en onder modaal, maar toch… je kunt ervan leven. Vrouwenvoetbal is, op enkele uitzonderingen na, tot nu toe puur een hobby en geen beroep.

Waar ligt jouw persoonlijke ambitie nog binnen het voetbal?

Vanaf kleins af aan was het mijn droom om bij de vrouwen van Ajax te voetballen. De ambitie om in de Eredivisie te voetballen heb ik eigenlijk altijd gehad. Alleen op 23-jarige leeftijd is het niet heel reëel meer om dit te bereiken. Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat de kans klein is dat ik in het wit-rode tenue zal spelen.

Mijn ambitie is nu: ‘Ik wil minimaal één keer kampioen worden in de Topklasse’. Ik voel mezelf topfit en ben nog lang niet uitgeleerd. Door het afronden van de studie Sportkunde weet ik als geen ander hoe ik het maximale uit mijn lichaam moet halen om te presteren op topniveau. Met RVVH horen we bij de top van de Topklasse. Ik ben dus al goed op weg naar het realiseren van mijn nieuwe ambitie. 

Sportkunde, wat is dat voor opleiding?

Oorspronkelijk heette deze Fontys opleiding Sport en Bewegingseducatie. In essentie is het dit nog steeds. In dit beroep helpen we sporters en niet-sporters om vitaal te zijn en blijven. Structureel dus. Op een manier die bij jou past. Onbegrijpelijk dat dit niet in de standaard zorgverzekeringspakketten zit, zoals fysiotherapie.

Hoe ziet de ideale wereld er volgens jou uit op het gebied van vitaliteit?

Ik hoop dat er over een paar jaar een wereld ontstaat waarin sporten en veel bewegen normaal is voor ieder mens én dat iedereen zich er bewust van is dat veel bewegen een hoop negatieve invloeden op je lichaam wegneemt. Het is zo fijn om lekker in je vel te zitten! Ik wil dat iedereen dit gevoel ervaart en het beste uit zijn of haar lichaam haalt. Door regelmatig te bewegen, word je ook veel weerbaarder. Dit blijkt ook uit onderzoeken in het kader van het COVID-9 virus. Kortom, mijn ideale vitale wereld is een wereld waarin veel sporten en bewegen het nieuwe normaal wordt en waaraan ík als bewegingsdeskundige een grote bijdrage kan leveren. 

Waar zou je graag willen werken?

Ik ben een allround sporter. Met voorliefde voor voetbal. Dus: KNVB, Oranje, Eredivisieclub, Champions League… Maar ik heb ook volop ervaring in andere sporten. Dus kom maar op: NOC*NSF, Papendal, CTO, ambitieuze sportbond of topteams in wat voor sport dan ook. Vrouwen kunnen echt wel wat in sport!