Japke Janneke - Vrouwen die Fietsen

Een nieuw online platform speciaal voor vrouwen die fietsen. Begin april, midden in de corona-crisis, lanceerde Japke Janneke dit toffe nieuwe platform. Met dagelijkse dosis fietsinspiratie. Van fietskleding voor vrouwen tot fietsbestemmingen en handige tips voor onderhoud.

Waar kwam jullie inspiratie vandaan om een platform voor ‘Vrouwen die fietsen’ te starten?

Het idee had ik al heel lang, maar wegens allerlei verschillende redenen is het er nooit van gekomen om echt daadwerkelijk te beginnen. Hoewel ik door de jaren heen steeds meer vrouwen op de fiets zie, lijkt er toch nog een soort drempel te zijn. Veel informatie over wielrennen online is vooral gericht op mannen en hierdoor al snel technisch of gericht op de gadgets. Vrouwen hebben andere vragen over wielrennen en ik wilde zorgen voor een fijne plek waar dit verzameld wordt.

Vrouwen willen bijvoorbeeld weten wat voor fietsbroek ze het beste kunnen kopen. Ik denk dat zo’n platform speciaal voor vrouwen de drempel lager maakt en vrouwen sneller geïnspireerd worden om ook te gaan fietsen.

Heeft het Covid-19 nog invloed gehad op de komst van het platform?

Het idee was er al jaren, maar corona heeft alles wel wat versneld. Dit kwam deels doordat ik simpelweg meer tijd over had, maar ook omdat wielrennen ineens heel erg populair is geworden.

Jullie zijn met een team van alleen vrouwelijke fietsers/schrijfsters, heeft ieder zijn specialiteit waar ze over schrijft?

Het team bestaat uit beginnende fietsers en meer ervaren fietsers. De één schrijft het liefst over de beste appeltaart onderweg, maar een ander schrijft vooral over effectieve intervaltrainingen. Hierdoor kunnen we een heel breed publiek aanspreken!

Hoe willen jullie de drempel voor vrouwen die willen wielrennen verlagen?

Door alles bespreekbaar te maken en duidelijk uit te leggen. Voor ervaren wielrenners is het heel vanzelfsprekend dat je geen ondergoed onder je fietsbroek draagt, maar wanneer niemand dit bespreekt, kun je het als beginner niet weten. We delen van alles en hierdoor hopen we dat iedereen het gevoel krijgt: fietsen is tof, dat kan ik ook wel gaan proberen!

https://www.instagram.com/p/CAkDvUdgwnw/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat zijn de grootste misvattingen rondom ‘vrouwen die fietsen’?

Ik heb geen idee of er misvattingen zijn rondom vrouwen die fietsen. Misschien dat het heel meisjesachtig is of dat we niet hard kunnen fietsen? Vrouwen die fietsen is echt voor alle vrouwen die fietsen: ervaren fietsers, beginners, vrouwen die wedstrijden willen fietsen, maar ook vrouwen die alleen fietsen voor de appeltaart onderweg. Alles is oké en iedereen is welkom. De gemeenschappelijke deler is dat we allemaal, op onze eigen manier, kunnen genieten van fietsen.

Waar ligt de meeste behoefte voor vrouwen die starten?

De meeste vragen die we krijgen gaan over het aanschaffen van een fiets. Wat is een goede fiets om mee te beginnen? Hoe koop je een goede eerste fiets? Maar ook gaan de vragen over fietskleding, brillen en inspiratie voor fietsroutes.

En waar juist voor vrouwen die al jaren dag in dag uit fietsen?

Meer ervaren fietsers hebben nog steeds vragen over goede kleding en toffe fietsroutes. Ook is er interesse in specifieke trainingen of voeding.

Wie of wat inspireert jullie om op de fiets te stappen?

Zelf worden we ook geïnspireerd door elkaar en ons platform om op de fiets te stappen. Juist door de interactie met andere vrouwen die fietsen en het schrijven erover, krijg je zelf ook meteen weer zin om een rit te maken.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? Eigen events, toertochten? Of richten jullie je met name op online?

Het lijkt ons tof om in de toekomst evenementen, speciaal voor vrouwen te gaan organiseren. Dit kan zeker in combinatie met een mooie toertocht. Verder komen er online nog wat leuke dingen aan en zijn we bezig met items rondom fietskleding. Ook ligt het idee van de ‘Vrouwen die Fietsen’ podcast nog op de plank!

Tot slot, waarom zou iedere vrouw op de wielrenfiets moeten stappen?

Fietsen is een heerlijke sport! Het is een ideale combinatie van meerdere factoren. Je kunt namelijk lekker buiten zijn in de natuur, het is mindful, maar je kunt het ook zien als sociale activiteit en gezellig bijkletsen met een vriendin onderweg. Het verbetert je conditie, je wordt fit én de kans op blessures is niet zo groot.


Vrouwen die fietsen volg je hier:

http://www.vrouwendiefietsen.nl/

https://www.instagram.com/vrouwendiefietsen/