Imke van der Aar

De 22-jarige Imke van der Aar traint 10 keer per week op Papendal met TeamNL Badminton en speelt in de Deense competitie bij TSS Skalskor. In Nederland speelt ze bij BC Dropshot.

Overal het beste uit willen halen, op welk vlak dan ook, en er alles aan doen om later zichzelf niets te kunnen verwijten, dat is waar Imke voor staat. Buiten dat vindt ze zichzelf een spontane, lange (soms een tikkeltje onhandige) badmintonster die dagelijks haar volgers een inkijkje geeft in haar leven via instagram. Deze week beantwoordt ze alle vragen in een nieuw vragenrondje:

Wat betekent sport voor jou?

Natuurlijk doe je het voor het winnen van de belangrijke wedstrijden, die adrenaline kick is met niets te vergelijken. Maar buiten het actief bezig zijn en continue het allerbeste uit jezelf willen halen en verbeteren, is het niet alleen de sport zelf, maar ook de dingen die erbij komen kijken die sport zo leuk maken.

Al mijn vrienden die ik heb zijn via de sport gekomen. Eerst via de badmintonclubs en nationale selectie, maar nu ook vanuit andere sporten via Papendal/TeamNL. Je deelt namelijk een bepaalde passie, waardoor je elkaar goed begrijpt. Ook is het reizen super tof. Door internationale toernooien te spelen en in het buitenland competitie te spelen, kom je op heel veel andere plekken dan een gemiddelde leeftijdgenoot.

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

Nadat ik mijn HAVO-diploma heb gehaald ben ik Toegepaste Wiskunde gaan studeren. Maar door het drukke toernooi/competitie schema en twee keer per dag op Papendal te trainen, ben ik met die studie gestopt om me volledig op badminton te focussen. Ik heb afgelopen jaar wel het praktijkprogramma sportmarketing/media vanuit TeamNL@Work gevolgd dat bij Triple Double gegeven werd.

Sluit dit aan bij je huidige werk?

Uit dat programma kwam erg sterk naar boven dat ik dit erg leuk vind. En dan voornamelijk de creatieve kant om concepten op te zetten en uit te werken samen met het stukje social media. Er komen de laatste tijd steeds meer dingen op mijn pad waar ik deze skills kan gebruiken en de nodige werkervaring op kan doen.

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Als ik niet on th road ben voor wedstrijden of competitie speel in Denemarken, maak ik eerst in de ochtend een lekker ontbijtje klaar wat ik samen met een kopje koffie (als het weer het toelaat) buiten in de zon op eet voordat mijn dag begint.

Om 9 uur ben ik op Papendal waar we elke ochtend badminton training hebben tot half 12.
Dan is het vaak eten en herstellen (kan zijn fysio, massage, powernap) en daarna kruip ik achter mijn laptop en ga ik aan de slag om dingen te editen, sparren, ideeën vormgeven of iets van een wedstrijdanalyse.

Dan hebben we aan het eind van de middag de tweede training van de dag. Deze verschilt in krachttraining, conditiietraining, coördinatietraining of op woensdagmiddag wedstrijden!

Wat maakt jouw baan zo leuk?

Ik denk de diversiteit. Je doet veel verschillende dingen. Het ene moment heb je een zwaar trainingsblok en heb je testen om te zien of je progressie hebt geboekt. Je werkt naar een piekmoment toe en als dat zo ver is ben je helemaal klaar om te knallen.

Maar je hebt ook periodes dat je veel weg bent, meerdere wedstrijden achter elkaar hebt in verschillende landen. Dan vlieg je letterlijk van hot naar her en kom je alleen even een paar dagen thuis om je spullen te wassen en misschien 1 of 2 trainingen mee te pakken voordat je weer naar Schiphol gaat.

Wat is de mindere kant van je huidige baan?

De mindere kant van topsport is, dat je lichaam je werk is. Ben je geblesseerd, dan kan je eigenlijk niks. Geen wedstrijden spelen, je ziet je ranking droppen, je kan niet goed trainen, dus echt vooruit ga je ook niet. Je vraagt erg veel van je lichaam (zowel fysiek als mentaal),  ook op de dagen dat je echt geen zin hebt of om bepaalde redenen erg moe bent. Je kunt niet snel een dagje rustig aan kan doen. Ook moet je altijd nadenken wat je doet. Qua voeding, slaap, uitstapjes. Want je wil je lichaam optimaal hersteld hebben als je weer moet trainen/wedstrijden speelt. Anders heb je meer kans op blessures.

Stel je krijgt 1 miljoen, wat zou je binnen de sport in Nederland dan veranderen?

Dat is een goede vraag. Ik zou het gebruiken om juist de minder gewaardeerde sporten naar een hoger platform te tillen. Mijn sport is er daar zelf één van. In Azië kent en speelt iedereen badminton en is er groot respect naar de badminton atleten. In Nederland weten helaas de meeste mensen niet eens hoe een badmintonwedstrijd op hoog niveau er aan toe gaat…

In Engeland bouwen ze soms op speciale locaties een badmintonhal op om daar de Engelse eredivisie te spelen. Dat zijn erg toffe voorbeelden, waar ik zelf heel enthousiast van wordt.

Dus juist de minder bekende sporter zichtbaarder en aantrekkelijker maken voor de Nederlanders, dat zie ik als mooi doel.

Over 5 jaar…

Heb ik de Olympische Spelen van Parijs gespeeld en train ik voor mijn laatste Olympische cyclus van 2028. Ook hoop ik een steentje te hebben bijgedragen in de sportmaatschappij door mijn sportmarketing kennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd.


Tot slot

Mijn favoriete sport:
Op nummer 1 staat natuurlijk badminton, maar buiten badminton vind ik bijna alle sporten leuk. Zo lang ik maar niet verlies haha. Maar de sporten die ik zelf echt nog leuk vind om te doen zijn basketbal, beachtennis, kanoën en volleybal.

Ik ben fan van:
Eten, dansen, reizen, quotes en alles wat turquoise is.

Mijn favoriete sportmoment aller tijden:
Het winnende punt van het landskampioenschap (eredivisie Nederland) binnen slaan. Qua prestaties is het misschien niet de hoogste wedstrijd op de ladder vergeleken met een EK of WK spelen. Maar die wedstrijd zal me altijd bij blijven, dat de hele club de baan oprende en ik de lucht in werd getild.

Mooiste sportevenement waar ik ooit ben geweest:
Wereld Kampioenschappen in China 2018. Echt een super groot stadion, badminton leeft daar enorm.

Dit staat nog op mijn sportieve wensenlijstje:
Medaille op het EK, kwalificeren Olympische Spelen.

Aan wie draag je het stokje over?
Lieke Klaver, dit is een huisgenootje van mij die zelf in het Nederlands team atletiek zit. We doen een andere sport, maar we hebben meerdere overeenkomsten en ik vind het juist soms fijn om advies van buiten de badminton te krijgen