Hillechien van der Klaauw

Vorig jaar maakte ik kennis met Hillechien van der Klaauw, coördinator Sports for Development voor Plan International Nederland. Waar ze de afgelopen maanden vol bezig zou zijn met #TeamLaLeague, zorgde ook hier het corona-virus voor aanpassingen. Niet alleen in Nederland, met name de impact voor de La League projecten in Brazilië en Nicaragua zijn groot. Hoogste tijd om even bij te kletsen en meer te weten te komen over het mooie werk van Plan International Nederland en de kracht van voetbal.

Hoe is het met je?

Het gaat goed. Het blijft natuurlijk een gekke tijd. Begin deze maand zouden we eigenlijk de finale van #TeamLaLeague organiseren op de KNVB Campus maar die kon natuurlijk niet doorgaan. Helaas hebben we dan ook de keuze moeten maken om #TeamLaLeague voorlopig op pauze te zetten. Balen natuurlijk, maar zodra er weer mogelijkheden zijn gaan we uiteraard weer door. 

Sinds een aantal jaar zet Plan International Nederland voetbal in binnen haar projecten, kun je daar meer over vertellen?

La League is een initiatief van Plan International Nederland in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation en Women Win. Er liepen vanuit Plan al diverse programma’s waarbij sport en spel als activiteit werd ingezet, maar met La League wordt voetbal sinds 2017 echt als middel gebruikt om meisjes wereldwijd weerbaarder en sterker te maken.

Niet alleen in Nederland, maar ook in ontwikkelingslanden. We zijn begonnen in Brazilië en Nicaragua, om daar kindhuwelijken en tienerzwangerschappen buitenspel te zetten. Dat doen we door bijvoorbeeld seksuele voorlichting te koppelen aan het voetbal, zodat meiden zich bewust worden van hun situatie en hun rechten. Daarnaast willen we zorgen dat meiden door voetbal meer zelfvertrouwen krijgen en de ongelijkheid tussen meiden en jongens tegen gaan. 

Veel meiden gaan bijvoorbeeld maar kort naar school omdat ze op jonge leeftijd al worden uitgehuwelijkt of op jonge leeftijd (alleenstaande) moeder worden. Dit is vaak een vicieuze cirkel dat generatie op generatie blijft gebeuren. Die cirkel willen wij doorbreken.

Daarbij is school natuurlijk heel belangrijk, maar ook voorlichting over gender en lifeskills en het laten kennismaken van de mogelijkheden die meiden kunnen hebben in de wereld. Daarom werken we bijvoorbeeld met rolmodellen, meiden die zelf het programma hebben gevolgd en nu een inspiratiebron zijn voor de volgende groep. 

Een van jullie ambassadeurs is Sarina Wiegman, wat is haar rol binnen Plan? 

Ja daar zijn we natuurlijk super blij mee. Sarina is van grote waarde binnen het Nederlandse vrouwenvoetbal. Als ambassadeur bij Plan International zet zij zich in om de ongelijkheid tussen jongens en meisjes tegen te gaan en de leefomstandigheden en toekomstmogelijkheden voor meisjes wereldwijd te verbeteren. Ze is zelf moeder van twee dochters en heeft er natuurlijk mede voor gezorgd dat meidenvoetbal in Nederland steeds populairder is.

Begin dit jaar was ze met haar gezin in Brazilië en heeft ze een aantal Plan-projecten bezocht. Ook hebben ze samen een aantal voetbalclinics verzorgd voor groepen meiden van La League. Zowel de jonge meiden, maar vooral ook de vaders die Sarina van zowel de Europese Kampioenschappen als de Wereldkampioenschappen op de tv herkenden, vonden dit natuurlijk heel bijzonder.

Hoe belangrijk is de rol van een ambassadeur?

Wij werken met diverse ambassadeurs, vanuit verschillende hoeken. We vinden het belangrijk dat ook anderen de verhalen delen en zich hard maken voor de missie van onze organisatie. Maar niet alleen ambassadeurs. We werken ook veel met rolmodellen, met name dus in het buitenland. Tegen iemand ‘op kunnen kijken’ is vaak belangrijk voor een stukje motivatie en inspiratie. 

Naast vrouwelijke rolmodellen maken jullie ook de stap naar de rol van de vader, vanwaar deze keuze? 

Voetbal is natuurlijk nog steeds een mannenwereld. Dat is in Latijns-Amerikaanse landen niet anders. Daarnaast is het in deze landen niet vanzelfsprekend dat ouders langs de lijn staan om hun kinderen aan te moedigen zoals wij dat hier kennen. Kinderen worden vaak aan hun lot over gelaten omdat ouders te druk zijn met werken bijvoorbeeld. Maar alleen de meiden helpen is niet voldoende.

Om die vicieuze cirkel te doorbreken hebben we ook de ouders nodig en betrekken we jongens. Alleen als ook zij bewust worden van de rechten van meisjes en de vaak negatieve gevolgen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen, kunnen we het leven van meisjes in die landen echt veranderen. Voetbal in onze projecten is een bindende factor en breekt een beetje de barrière om ook over dit soort zaken te praten. 

Even terug naar Nederland, daar zijn jullie vorig jaar met een nieuw project gestart; #TeamLaLeague, wat houdt deze campagne in?

In Nederland proberen we met #TeamLaLeague zoveel mogelijk meiden te laten voetbalen onder leiding van Eredivisie Vrouwen om tevens gezamenlijk zoveel mogelijk geld op te halen voor de La League voetbalprojecten in Brazilië en Nicaragua.

De challenge wordt afgesloten met de Finals; een grote voetbaldag op de KNVB Campus in Zeist. Meisjes tussen de 7 en 16 jaar kunnen meedoen aan #TeamLaLeague en krijgen de kans om op de finaledag hun skills te laten zien, clinics te volgen én een balletje te trappen met profvoetbalsters uit de Eredivisie. 

Vorig jaar was de eerste editie, dat smaakte naar meer? 

Jazeker! Tijdens de Finals in Zeist kwam alles bij elkaar. Er werd door alle deelneemsters een mooi bedrag van 56.790 euro opgehaald. Extra mooi was het dat we 6 meiden uit Brazilië, die onderdeel zijn van La League, in Nederland mochten ontvangen tijdens de Finals. Op die manier krijgen de meiden in Nederland nog meer feeling met het doel waarvoor ze zich inzetten. 


Voor het nieuwe jaar hadden we ook weer mooie plannen met nog meer betrokkenheid vanuit een aantal Eredivisie clubs en speelsters. Op 26 februari was de kick-off op de KNVB Campus in Zeist. Onze directeur, Monique van ’t Hek, trapte af en vervolgens gaven de deelnemende Eredivisie Vrouwen clubs in 100 seconden aan waarom meiden zich bij hun club moeten aanmelden. Het doel voor 2020 is om € 100.000,00 op te halen en met eigenlijk dus een grote finale op 7 juni. 

Maar toen kwam Corona… 

Precies. We waren eigenlijk net gestart en toen brak het Corona virus uit in Nederland. Inmiddels hebben we besloten om #TeamLaLeague voor nu op pauze te zetten, omdat er nog te veel onzekerheid is voor de komende periode.

Ik kan mij voorstellen dat door het Corona virus de impact die jullie maken in landen als Brazilië en Nicaragua nu ook lastig is?

Heel lastig. Alles lag lange tijd zo goed als stil en we konden alleen online of via de telefoon contact houden. Maar een crisis zoals die nu gaande is heeft grote impact op meisjes in Latijns-Amerikaanse landen. Wanneer het slechter gaat met de economie, zien we bijvoorbeeld meteen een stijging van het aantal kindhuwelijken en huiselijk geweld.

Door het wegvallen van een inkomen worden dochters sneller uitgehuwelijkt, omdat ouders dan een mond minder te voeden hebben. De verwachting is zelfs dat er wereldwijd ruim 13 miljoen kindhuwelijken bijkomen door het corona-virus. 

Vreselijk om te horen en ook een probleem wat, helaas, niet altijd op ons netvlies staat. Kunnen wij nu iets doen?

Meiden van 7 t/m 16 jaar kunnen zich, zodra we weer van start gaan, aanmelden bij #TeamLaLeague (www.teamlaleague.nl) natuurlijk. Ben je ouder en wil je graag iets bijdragen dan kun je altijd één van de deelnemende meiden supporten.

We hebben nu zo’n 11.000 euro opgehaald, maar het doel ligt veel hoger. Op het moment dat de meiden weer kunnen gaan spelen hopen we alsnog de 100.000 euro op te halen. Daarnaast staan we uiteraard ook altijd open voor bedrijven die La League en #TeamLaLeague willen ondersteunen. 


Mocht je 10 minuten over hebben, kijk dan vooral deze korte docu om een goede indruk te krijgen van La League.