Ben jij coachable?

Om de zaterdag neemt atleet en coach Jennifer Mellies je aan de hand van een aantal blogs mee over alles op het gebied van performance, mindset en onderwerpen gerelateerd aan sportpsychologie.

Hoe geweldig je coach ook is, zijn of haar inspanningen zijn zinloos zonder een ander cruciaal onderdeel: namelijk je eigen coachbaarheid. Zelfs met de beste coaches zal de combinatie met jouw coachbaarheid je uiteindelijke voortgang bepalen. Nu benoem ik wel de coach, maar er zijn natuurlijk zoveel meer situaties en personen die je feedback geven en kunnen motiveren.

Wanneer je coachable bent sta je open voor het vragen naar en ontvangen van feedback, je kijkt hoe je zelf verder kunt komen en hebt interesse in groei. Je vat zaken niet persoonlijk of als kritiek op, maar ziet het als een kans om je verder te ontwikkelen. Het betekent niet dat je alles wat anderen met je delen als waarheid moet beschouwen, het betekent dat je bereid bent om te kijken en te onderzoeken of het past.

Een deel van coaching is beïnvloedbaar zijn en anderen toestaan je te motiveren en te onderwijzen. Er bestaan zoveel mensen en bronnen die je kunnen motiveren. Maar geen van deze mensen en dingen kunnen je helpen als je hen niet toestaat om je te helpen. Als je je ouders, coach of vrienden afwijst als ze je proberen te motiveren, aanmoedigen of feedback geven zul je geen voordelen ondervinden van wat zij te zeggen hebben. Vaak is het advies niet effectief, niet omdat het advies niet goed is, maar omdat je het naast je neerlegt.

Hetzelfde geldt voor een boek of informatie wat je online tegenkomt. Als je je er niet echt op concentreert zul je het niet op je laten inwerken. Om profijt van advies te hebben zul je moeite moeten doen en opletten, nadenken over wat de boodschap betekent en het toepassen op je leven. Onthoud dat niemand in je hoofd kan kijken en voor jou kan denken. Andere mensen kunnen enkel “grondstoffen” leveren, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je onderneemt.

En ja we bevinden ons allemaal wel eens in een tijd of plaats waarin we niet te coachen zijn, hoe coachbaar we ook zijn. Een gevoel van machteloosheid, weerstand, geloven dat je altijd gelijk hebt, onrealistische verwachtingen en doelen hebben, niet bereid zijn om uit comfortzone te stappen of niet ready zijn om je kwetsbaar op te stellen omdat je dit als een zwakte ziet in plaat van krachtig en moedig.

Gebeurt een van deze punten bij jou als alles even te moeilijk wordt? Het belangrijkste is om bewust te zijn van situaties waarin je coachbaar bent en wanneer niet. Het vermogen om te reflecteren en te beseffen dat je bijvoorbeeld weerstand ervaart, kan je aanzetten tot het daadwerkelijk toepassen van de de feedback die je hebt gekregen.

Een aantal vragen die je jezelf hierbij kunt stellen:

  • Wat maakt mij coachbaar?
  • Wanneer ben ik coachbaar en wanneer niet?
  • Bij wie ben ik coachbaar en bij wie ervaar ik weerstand wanneer zij feedback geven?
  • Welk gedrag vertoon ik en welke acties onderneem ik wanneer ik niet coachbaar ben? 

Iemand die coachbaar is reageert niet alleen goed als hij feedback krijgt, maar vraagt ook om feedback. Ze zien de input van anderen als een waardevol hulpmiddel in de persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn bereid om actie te ondernemen en maken persoonlijke veranderingen op basis van de feedback.

Ben je ontvankelijk voor coaching of wil je meer open staan om gecoacht te worden? Hierbij een aantal tips:

  • Vraag om feedback 
  • Zorg ervoor dat je de feedback en het belang van de boodschap begrijpt.
  • Bedank de gever en bevestig je verlangen naar meer. Je reactie is belangrijk en zal bepalen of dit de eerste van vele nuttige informatie is of dat dit de laatste feedback is die je ooit van die persoon zult ontvangen.
  • Vraag suggesties om te verbeteren. Vaak zijn de personen die de feedback geven ook degene die een beeld hebben van wat je zou kunnen verbeteren om verder te groeien.
  • Sta open voor harde of onverwachtse feedback. Accepteer feedback als leermoment, niet als personal attack.

Of je nu een coach hebt of niet, coachbaarheid is iets wat in veel facetten van het leven terugkomt. Zie de input van anderen als een waardevol hulpmiddel in je persoonlijke ontwikkeling en wees je bewust van de situaties waarin je wel en niet coachbaar bent.

View this post on Instagram

Ben jij coachable? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hoe geweldig je coach ook is, zijn of haar inspanningen zijn zinloos zonder een ander cruciaal onderdeel: je eigen coachbaarheid. Zelfs met de beste coaches zal de combinatie met jouw coachbaarheid je uiteindelijke voortgang bepalen. Een deel van coaching is beïnvloedbaar zijn en anderen toestaan je te motiveren en te onderwijzen. Er bestaan zoveel mensen en bronnen die je kunnen motiveren. Maar geen van deze mensen en dingen kunnen je helpen als je hen niet toestaat om je te helpen. Vaak is het advies niet effectief, niet omdat het advies niet goed is, maar omdat je het naast je neerlegt. Andere mensen kunnen enkel 'grondstoffen' leveren, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je onderneemt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Iemand die coachbaar is reageert niet alleen goed op feedback, maar vraagt ook om feedback. Ze zien de input van anderen als een waardevol hulpmiddel in de persoonlijke ontwikkeling, zijn bereid om actie te ondernemen en maken persoonlijke veranderingen op basis van de feedback. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ En ja we bevinden ons allemaal wel eens in een tijd of plaats waarin we niet te coachen zijn, hoe coachbaar we ook zijn. Het belangrijkste is om bewust te zijn van situaties waarin je coachbaar bent en wanneer niet. Het vermogen om te reflecteren en te beseffen dat je bijvoorbeeld weerstand ervaart, kan je aanzetten tot het daadwerkelijk toepassen van de de feedback die je hebt gekregen. Ben je ontvankelijk voor coaching of wil je in bepaalde situaties meer open staan om gecoacht te worden? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ? Lees mijn blog over coachable zijn. Link in bio! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #fitness #fitfamnl #motivation #fitnessmotivation #fitnessjourney #instafit #fitgirl #girlswholift #girlgains #fitness #nike #fitspiration #fit #fitspo #gains #shelifts #sportpsychology #mindset #jenncoaching #coach #mentalcoach #mindsetcoach #performance #wednesday

A post shared by ATHLETE • COACH (@jennifer.mellies) on