Mandy Mulder

Na twee Olympische campagnes besloot zeilster Mandy Mulder dat het tijd werd voor andere dingen. Ze richtte zich op haar maatschappelijke carrière, totdat collega-zeilster Anneloes van Veen haar belde om er nog één keer voor te gaan. Hoe is het nu met Mandy en hoe kijkt ze terug op de afgelopen periode?

Naar omstandigheden gaat het goed vertelt ze tijdens ons telefoongesprek. ‘Ik werk nu net als velen vanuit huis en probeer zoveel mogelijk een dagritme aan te houden. Als topsporter ben je het al best gewend om in een soort ‘sociaal isolement’ te leven. Tijdens een trainingskamp bijvoorbeeld. Dan heb je alleen contact via je telefoon, dat is nu niet veel anders. Daarnaast probeer ik lekker veel te sporten waar het kan, zo loop ik hard en stap ik regelmatig op de fiets’.

Na zilver in de Yngling klasse op de Olympische Spelen in 2008 en deelname in Rio in de catamaran-klasse Nacra 17 besloot Mandy dat het goed was geweest. Het werd tijd voor een nieuwe stap. ‘Tijdens mijn topsportcarrière heb ik psychologie gestudeerd aan de Open Universiteit. Dat was ideaal, zo kon ik in mijn eigen tijd studeren en toch voldoende trainen en reizen voor mijn sport’. Waar veel sporters ervoor kiezen om zich alleen op hun sport te richten wilde Mandy er juist graag iets naast doen. ‘Die keuze was eigenlijk tweeledig. Ik wilde iets hebben voor na de topsport, mij voorbereiden op de toekomst en met mijn hersenen bezig zijn. Wat ik uit de boeken leerde, kon ik direct toepassen op het water’.

Dat is dan ook iets wat haar aanspreekt, zo vertelt ze; ‘Naast het mentale stuk van topsport vind ik het gedrag van mensen in een groep heel interessant. Daarom vind ik mijn huidige werk ook zo leuk, daar kan ik mensen zowel op als naast het water coachen en trainen’. Dat doet ze onder meer met de methode Management Drives. ‘Ik baal dan ook wel dat we nu thuis zitten, het is toch anders via een computer dan wanneer je mensen live kan helpen, de combinatie met op het water mis ik nu echt’.

Uiteindelijk zei ik volmondig ja, want het was ook een hele gave en mooie kans om er nog één keer voor te gaan.

Terwijl Mandy met potlood een punt heeft gezet achter haar zeilcarrière, krijgt ze vorig jaar een telefoontje van zeilster Anneloes van Veen. ‘We hadden het thuis echt net over onze toekomst samen gehad, toen Anneloes mij vroeg om samen een nieuwe Olympische campagne aan te gaan voor Tokyo 2020. Ook al was ik meteen enthousiast, ik moest er wel even goed over nadenken en het thuis bespreken. Uiteindelijk zei ik volmondig ja, want het was ook een hele gave en mooie kans om er nog één keer voor te gaan’.

Helaas is het Anneloes en Mandy niet gelukt om zich te plaatsen voor de Spelen. Spijt heeft ze echter niet. ‘Nee, zeker niet. Ik heb er heel erg van genoten. We wisten vooraf dat het heel lastig zou worden. Misschien had ik achteraf gezien al wel eerder een soort ‘break’ moeten nemen van de topsport. Even stilstaan bij wat er nog meer belangrijk is in het leven, om de sport ook te kunnen relativeren’.

In haar route naar Tokyo kwam de Sportmaatschappij op haar pad. ‘Via NOC*NSF kwam ik aanraking met het Krachtprogramma. Ik geloof er sterk in dat bepaalde dingen op je pad komen en je ze dan vooral moet grijpen’. Het programma bood haar vooral handvaten over hoe nu verder. ‘Je kunt je als topsporter best alleen voelen in je gevoelens, dus dat het programma in groepsverband is, sprak mij erg aan. Ook al waren we allemaal verschillend, er zat zelfs een musicalster in onze groep, liepen we allemaal tegen dezelfde situaties aan.

Wat willen we nu echt? Waar zit de passie en wat past bij mij? Het krachtprogramma dwong mij echt om hierover na te denken. Ook in mijn keuze nog eenmaal voor de Olympische Spelen te gaan, heeft dit mij enorm geholpen. Regelmatig pak ik er de aantekeningen van toen nog bij’.

Op de vraag of Tokyo echt haar laatste Olympische campagne was, zegt ze volmondig ja. ‘Ik heb nu definitief een punt gezet achter mijn zeilcarrière en richt me op mijn baan in Lelystad waar ik mensen in groepen coach. Daarnaast kan ik er ook echt van genieten om met andere dingen bezig te zijn. Zo stap ik regelmatig op de mountainbike en zijn mijn partner en ik bezig met de voorbereidingen op ons huwelijk’. Mulder zou eigenlijk eind mei in het huwelijk treden met haar verloofde maar moet dit nu uitstellen door de maatregelen rond de coronacrisis.

Op de vraag wat ze lezers mee wil geven nu we allemaal thuis zitten, geeft ze het advies om ook eens de tijd te nemen om na te denken. ‘De wereld wordt stilgezet. Juist als we druk zijn, snakken we naar rust. Probeer dan ook nu te profiteren van die verplichte rust. Forceer jezelf om na te denken over jouw huidige situatie. Ben je nog gelukkig met wat je doet, waar ligt jouw passie? En probeer niet te veel te blijven hangen in de negativiteit van deze periode, betere tijden komen echt wel weer. Geniet ondertussen van de zon en zorg dat je lekker blijft sporten’.


Het Krachtprogramma is een praktijkgericht opleidingstraject dat structuur en handvatten geeft om stappen richting de arbeidsmarkt te zetten. Dit gerichte stappenplan van 4 maanden helpt (ex)sporters te (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze in hun mars hebben, zodat ze de vertaalslag kunnen maken van een sportcarrière naar een stage, baan of een andere invulling die past. Het programma bestaat uit 5 modules (in geheel of los te volgen) en je kunt het gewoon naast je topsport doen.

Eind mei start een extra groep. Iets voor jou? Neem dan contact op met Sylvia Karres via info@desportmaatschappij.nl of neem een kijkje op: https://www.desportmaatschappij.nl/agendakrachtprogramma

De SportMaatschappij werkt samen met TeamNL@work: (oud)sporters met een A-, HP- en Selectiestatus (tot 2 jaar na beëindiging status) komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit NOC*NSF.