Rianne de Vries

Ook voor Shorttrackster Rianne de Vries kwam er een vroegtijdig einde aan het seizoen en kon onder andere het WK niet doorgaan. Maar stilzitten zit er niet in. Samen met haar vriend, shorttracker Daan Breeuwsma, is ze druk aan het klussen én aan het trainen in hun eigen gebouwde gym.

Allereerst natuurlijk, hoe is het nu met je? 

Ondanks wat er allemaal in de wereld afspeelt, gaat het heel goed en gelukkig ook met de mensen om mij heen! Ik ben samen met mijn vriend aan het klussen in ons huis en wij pakken de trainingen weer rustig op. Het is natuurlijk wel anders dan normaal, maar wij hebben onze eigen krachtruimte gemaakt waar wij kunnen trainen en fietsen kan gelukkig wel gewoon. Maar nu natuurlijk nog niet met de groep. 

Er kwam ineens een einde aan het seizoen voor jullie, hoe ga je daar als topsporter mee om?

Het was heel raar dat het seizoen ineens voorbij was, wij waren nog vol aan het trainen voor het WK. Maar ik kreeg ook wel door dat het toch wel heel heftig was wat er aan de hand was en dan moet je als topsporter verder kijken en is de gezondheid veel belangrijker. Het blijft wel heel jammer, vooral omdat wij vorig jaar met het team op goud lagen, maar in de laatste ronde vielen. Hier wilden wij revanche!! 

Je laatste wedstrijd was daardoor onverwachts in eigen land, hoe kijk je terug op de wedstrijden in Dordrecht?

De laatste wedstrijd was gelukkig nog wel een hele mooie wedstrijd. Het is onwijs speciaal om in eigen land voor een vol stadion te mogen rijden en wij sloten af met winst op de relay. Dat was een heel feest!! 

In 2021 is het WK (hopelijk) weer in Nederland, extra boost om daar te presteren? 

Het rijden in Nederland is altijd speciaal en het WK is in 2021 weer in Ahoy, net als in 2017 en dat was heel indrukwekkend. Dus ik hoop dat ik er in 2021 weer bij zit en dan is het mooiste om daar weer goed te presteren! 

En daarna de ogen op de Olympische Spelen? 

Ja, na het WK Ahoy is het nog maar een jaar tot de Olympische Spelen. Ik had nooit verwacht dat ik het zolang zou volhouden op dit niveau, het is ontzettend mooi en tegelijk ook heel zwaar. Ik heb de vorige Olympische Spelen niet mee mogen rijden, omdat ik niet fit genoeg was na mijn enkel breuk en daar heb ik zo ontzettend veel verdriet van gehad dat ik het soms zelfs moeilijk vind om de focus op de Spelen te leggen.

Het is een moment opname die geweldig is om mee te maken, maar tegelijkertijd is er zoveel meer wat belangrijk is. Hetzelfde met dit virus momenteel, sport is dan maar een onderdeel van het leven. Dat is voor topsporters soms moeilijk, omdat ik uit ervaring weet dat ik er eigenlijk 24/7 (op een paar weken na) mee bezig ben. Maar nu het dichterbij komt komen de kriebels om daar naartoe te gaan natuurlijk wel weer!! 

Ik las dat je afgelopen zomer de motivatie een beetje miste, kwam dat ook daardoor?

Klopt, ik zat afgelopen zomer niet zo goed in mijn vel. Onder andere door alles wat er gebeurd is rondom de Olympische Spelen en het breken van mijn enkel heeft mij gewoon zoveel pijn en verdriet gedaan. Daardoor vond ik het moeilijk vond om daar al mijn energie in te steken. Ik heb hier toch mijn hele leven naar toe gewerkt en dan wordt verwacht dat je het verwerkt alsof je volgende week weer een groot toernooi kan rijden, dat vind ik moeilijk. Dan kom ik weer terug op het stukje dat er meer in het leven is dan topsport. En ik had moeite om daar een goede balans in de vinden, maar gelukkig heb ik lieve mensen om mij heen die mij daarbij helpen. 

Hoe zorg je dat je de juiste motivatie toch weer weet te pakken om te kunnen presteren? 

Ik ben afgelopen 2 jaar veel bij een mentale coach geweest en probeerde weer bewust te genieten van alle kleine dingen eromheen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te gaan wandelen met mijn hond of soms een boek te gaan lezen. En tijdens de trainingen te focussen op alles wat ik kan en waar ik goed in ben. De ene dag ben ik gewoon wat blijer dan de andere, maar volgens mij heeft iedereen daar last van. En het accepteren dat iets een keer niet gaat zoals ik wil in plaats van erin te blijven hangen helpt mij. Ik moet wel toegeven dat dat moeilijk is! 

Lukt dat nu ook in deze tijd om de motivatie erin te houden?

Wij zijn nu nog rustig aan het opbouwen en hebben nog veel vrije tijd tussendoor en ik vind het voor nu nog wel lekker om zelf mijn trainingen in te plannen. Ik ben thuis nog wat aan het klussen aan het huis en dan is het lekker om tussendoor te trainen en soms juist s’avonds na het klussen. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe het straks allemaal komt en hoelang wij op deze manier door moeten gaan trainen. Ik ben nu nog niet bang om mij mijn motivatie kwijt te raken. 

Jullie kunnen in ieder geval samen trainen in jullie eigen gebouwde gym 🙂

Wij kunnen inderdaad lekker thuis trainen in onze eigen gym. Die hebben wij samen gelijk na het seizoen gebouwd in de schuur en die komt nu heel goed van pas. Verder hebben wij veel ruimte rondom ons huis om de trainingen te doen en gelukkig mogen wij nog naar buiten om te fietsen of te hardlopen.

Tot slot, heb je nog een goede quarantaine tip?

Mijn tip is om sowieso te blijven bewegen/sporten en wat ik leuk vind in deze tijd is om te bakken. En nu daar meer tijd voor is om eens wat anders te proberen. Je kunt misschien niet met vrienden en familie afspreken, maar hoe leuk is het om samen koffie drinken via facetime. Dan heb je toch het gevoel dat je nog sociaal bezig bent!

Foto: Pien_plaatje