Van financial district naar island life - het verhaal van CrossFit Siargao

Zo’n 9 maanden geleden besloot ik mijn baan bij de zakenbank van ABN AMRO op te zeggen, mijn appartement in Rotterdam te verkopen en een enkel ticket naar de Filipijnen te boeken. Voor sommigen leek dit alles een impulsieve actie, maar ik kan je verzekeren de stille voorbereiding duurde maanden.

In september 2018 vertelde mijn goede vriend, coach, collega in de gym en nu ook business partner Mike Breuker over zijn ideeën om in het buitenland een CrossFit box te starten. Toch wel enigszins impulsief zei ik toen “Als jij gaat, ga ik ook!” Dit was mijn kans om mijn passie voor sport, ondernemen en mijn wens om in het buitenland te wonen te combineren. En zo, tijdens een regenachtige fietstocht na een training, startte ons avontuur.

Hoewel we allebei nog niet eerder in de Filipijnen waren geweest, ontdekten wij online Siargao, een eiland dat in 2019 door Conde Nast Traveler lezers is uitgeroepen tot het mooiste eiland van de wereld. Het eiland staat bekend als dé surflocatie van de Filipijnen en één van de beste surfspots in heel Azië. Na veel over het eiland te hebben gelezen en een uitgebreid business plan te hebben geschreven, restte ons nog maar één ding; naar Siargao.

Op 8 juni 2019 vertrokken wij en bij aankomst voelden wij het direct; This is it! We hadden 3 weken om onze plannen te valideren, maar eigenlijk wisten wij direct al dat het originele plan niet ging werken. Siargao is de laatste jaren onwijs hard gegroeid en hard op weg om de nieuwe hotspot van Azië te worden. Hotels, airbnb’s en restaurantjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Ons idee om een bestaand pand om te toveren tot een CrossFit box konden we vergeten, het was uitgesloten dat we een geschikt pand zouden vinden. Er zat maar één ding op; als we door willen, moeten we bouwen. Bouwen vanaf scratch. Heel even waren we uit het veld geslagen, want hoe doe je dat? Hoe bouw je een gym op een ver afgelegen eiland? In een land met een andere cultuur en een eigen wet- en regelgeving? En hoe gaan we dit financieren?

Zowel Mike als ik denken graag in mogelijkheden en in een hele korte tijd pasten wij ons plan aan. In Nederland gaven we onszelf 5 weken de tijd om alles af te ronden en ons definitieve vertrek te regelen. Begin augustus stapten wij opnieuw in het vliegtuig en zijn we in een record tempo doorgegaan met het verwezenlijken van onze droom; CrossFit Siargao.

In de afgelopen maanden hebben we een Filipijnse corporation opgezet, we hebben 600 vierkante meter aan land (of: jungle) gevonden in de hotspot van Siargao, wij hebben onze eigen gym en 2 huisjes ontworpen, een aannemer gevonden die dit kan bouwen, de gehele merchandise uitgedacht en in productie gebracht, het papierwerk is volledig in process en onlangs is ruim 6.000 kilo aan equipment aangekomen vanuit de US. Ik noem dit alles nu in 1 zin, maar de uitdagingen die dit met zich meebrengt, vormen een boek op zich. Alleen al het transport van alle benodigdheden naar dit afgelegen eiland is een gigantische operatie.

Kortom; dit avontuur is de ene uitdaging na de ander. Hoewel ik mij vooraf wel enigszins kon voorstellen wat er allemaal bij komt kijken, kan ik nu zeggen dat het nog veel meer is dan dat. Uitdagingen ga ik niet uit de weg, ik zoek ze op; “Impossible is an opinion”. Nog geen seconde heb ik spijt gehad van de keuze om alles in Nederland achter te laten en mij vol in dit avontuur te storten.

Over een paar weken openen we CrossFit Siargao. De eerste CrossFit affiliate op Siargao. De op één na grootste CrossFit gym van de Filipijnen. Een unieke locatie waar locals, toeristen, reizigers, atleten, surfers en coaches samen werken aan hun fitness doelen. Een plek waar je na je workout op het immens grote dakterras, tussen de palmbomen, een proteïne shake kunt drinken en anderen kunt aanmoedigen. Een plek met een missie: #buildingastrongerisland.  

Volg ons avontuur op Instagram: @crossfitsiargao @d_phn3 en @mikebreuker1