Maartje Ruikes

Maartje Ruikes (23) had een droom; de meerkamp turnen op de Olympische Spelen. Helaas viel die droom in duigen door een langdurig revalidatietraject. Inmiddels kan ze weer met plezier terugkijken op haar sportcarrière en is ze volop bezig met een studie Sportcommunicatie in Tilburg. 

Als we even teruggaan naar 2016, een vervelend jaar voor jou. Je scheurde je achillespees en begon een lang revalidatietraject. Zo lang dat je uiteindelijk besloot om een einde aan je turncarrière te maken. Vertel, hoe was dat?

Als ik aan dat moment denk, krijg ik eigenlijk nog steeds een brok in mijn keel. Een halfuurtje na mijn val riep ik al dat ik over een jaar weer op een groot toernooi zal staan. Mijn revalidatie ging eigenlijk heel goed tot een bepaald moment dat ik geen vooruitgang meer zag. De artsen besloten om een tweede operatie te doen zodat ik weer vooruitgang kon gaan maken. Na die operatie is het eigenlijk niet meer goed gekomen. Ik trainde elke dag om weer op niveau te komen, maar er was geen vooruitgang meer te zien. 

Na 1,5 jaar lang revalideren was het op. De liefde voor de sport was er zeker nog, maar het was niet eerlijk naar mezelf om te blijven zeggen dat het wel goed kwam. Ik werd steeds ongelukkiger als ik naar de turnhal ging, terwijl turnen juist hetgeen is dat mij het aller gelukkigst maakte. Ik vond het heel lastig om daadwerkelijk uit te spreken dat ik wilde stoppen. Het is lastig om je allergrootste passie op te geven, maar voor mijn fysieke, maar ook deels mentale gezondheid was het beter om er een punt achter te zetten. Het was een keuze met het hoofd, als ik mijn hart had gevolgd stond ik nu nog steeds elke dag in de turnzaal.

Hoe is het nu met je? 

Goed! Ik zit momenteel in het tweede jaar van mijn studie SPECO Sportcommunicatie en ben daarnaast sinds een paar maanden bezig als voorzitter van het mediateam bij de studievereniging van SPECO. Een drukke tijd, maar vooral heel leerzaam. 

Had je meteen een idee wat je wilde doen toen je stopte? 

In mijn turn carrière had ik 1 droom en dat was deelname aan de Olympische Spelen. Wat ik later qua baan wilde doen? Geen idee. Ik was daar totaal niet bezig en had alle focus op mijn sportcarrière. Nadat ik de knoop had doorgehakt kreeg ik de mogelijkheid om het TeamNL @Work traject te volgen. Hier leerde ik veel over (social) media en positionering. Aansluitend kreeg ik bij de KNGU een traineeship aangeboden waarbij ik mocht helpen bij het project #150jaargymsport. Naast dat ik ontzettend veel heb geleerd, heb ik ook mogen kennismaken met de verschillende rollen van een communicatie professional. 

Tijdens de open dag kwam ik erachter dat deze opleiding precies de twee dingen bied die ik het leukste vind. 

Uiteindelijk is je keuze gevallen op een studie Sportcommunicatie bij SPECO in Tilburg. Waarom sprak juist deze studie je aan?

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde doen, maar ik wist wel dat ik iets met sport wilde doen en daarnaast vond ik (social) media ook heel interessant. Tijdens de open dag kwam ik erachter dat deze opleiding precies de twee dingen bied die ik het leukste vind. 

En hoe bevalt het? 

Ik vind de studie nog steeds heel erg leuk. Elke periode ga ik samen met mijn projectgroep aan de slag voor een opdrachtgever. Dit is telkens in een andere rol. Zo heb ik onder andere als contentmanager en reputatiemanager mogen acteren voor verschillende organisaties. Hierdoor heb ik al relevante werkervaring opgedaan voor na mijn studie. Doordat ik met verschillende organisaties en mensen in contact kom merk ik ook dat ik mijn netwerk vergroot. Daarnaast zijn de docenten van SPECO altijd erg betrokken en kun je ze altijd vragen om hulp. 

Heb je daardoor al beter een idee wat je in de toekomst wil gaan doen?

Wat ik in de toekomst wil doen is een goede vraag, precies weet ik het nog niet. Er is een ding wat ik heel graag wil meemaken en dat zijn de Olympische Spelen. Ik kan er helaas niet meer heen als sporter, maar ik zou het wel gaaf vinden om daar een actieve rol te hebben. Ik ben mij momenteel aan het oriënteren wat ik leuk vind. Ik haal mijn kracht uit mijn passie voor iets en hoop later iets te vinden waar ik al mijn energie in kan steken.

Ik heb er heel veel voor moeten laten, maar het heeft me gemaakt tot de persoon wie ik nu ben.

Terug naar je turncarrière, hoe kijk je daar nu op terug?

Het heeft even geduurd voordat ik reëel op mijn carrière kon terugkijken. Toen ik net gestopt was, vond ik het heel moeilijk om er over te praten omdat ik graag nog steeds elke dag in de zaal stond. Inmiddels kijk ik met opgeven hoofd terug op mijn carrière. Ik heb er heel veel voor moeten laten, maar het heeft me gemaakt tot de persoon wie ik nu ben. Vanaf jongs af aan heb ik al geleerd om voor mezelf te zorgen en daarnaast heb ik geleerd hoe je met tegenslagen om moet gaan, dat hard werken altijd wordt beloond en dat je nooit moet opgeven om je dromen te bereiken. 

Welk moment zal je altijd bijblijven? 

Het Wereld Kampioenschap in China, Nanning in 2014. Na heel wat tegenslagen was ik eindelijk onderdeel van het team en mocht ik Nederland vertegenwoordigen op het WK. Het voelde als een soort beloning voor al het harde werken. Het was echt mijn droom om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen. Ik heb die wedstrijd met zoveel plezier geturnd en mocht zelfs alle vier de toestellen doen. Toen deed het me nog niet zoveel, maar nu vind ik het wel heel vet dat ik tegen Olympisch kampioene Simone Biles mocht turnen. 

Volg je het turnen nog trouw?

Als het Nederlands team op een groot toernooi moet turnen dan zit ik altijd voor de buis. Ik vind het nog steeds de leukste sport en geniet dan ook echt van de wedstrijd. Daarnaast ben ik elk jaar op het NK in Ahoy te vinden. Sinds ik ben gestopt help ik af en toe bij toernooien binnen het (social) media.

Dan zien we je ook vloggen voor de social media kanalen van de KNGU. Is dat iets wat je vaker zou willen doen?

Dat klopt. Ik vind dat heel leuk om te doen. Voor de camera staan brengt voor mij een bepaalde spanning mee en dat maakt het elke keer opnieuw weer leuk om te doen. Het verveelt eigenlijk nooit dus ik sta zeker open voor meer opdrachten. 

Zie je jezelf in de toekomst in de turnwereld werken of wil je je richten op andere sporten?

Door de opleiding ben ik het afgelopen jaar veel in contact geweest met voor mij nieuwe sporten. Zo heb ik zelf op de curlingbaan gestaan en ben voor het eerst naar een basketbalwedstrijd geweest. Ik wil mij de komende tijd dan ook zeker gaan verdiepen in andere sporten. Zo vind ik de basketbalscene echt heel gaaf. De Amerikaanse vibes die daarbij komen kijken maakt voor mij de sport nog leuker en interessanter. Dat is ook een van redenen waarom ik volgend jaar mijn minor in Amerika wil doen.