Geef om het vrouwenhart

Hoe dichterbij de startdatum komt hoe intensiever wij dagelijks bezig zijn met de race. Afgelopen weken zijn voorbij gevlogen, met meerdere belangrijke mediamomenten in diverse bladen en lokale omroepen. Het is dan ook niet gek dat wij gebruik willen maken van al deze aandacht om ons motto ‘Door vrouwen, Voor vrouwen’ goed uit te lichten.  

Wij hebben ervoor gekozen onze oversteek te koppelen aan de campagne “Geef om het vrouwenhart” van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. 

Dat hart- en vaatziekten een ‘oudemannenkwaal’ zijn, is een hardnekkige mythe. Er overlijden juist meer vrouwen dan mannen aan. Het is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, en terwijl bij mannen het aantal dagelijkse sterfgevallen daalt, stijgt deze bij vrouwen. Volgens ons dus de hoogste tijd om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. De Atlantic Dutchesses spreken zich uit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar het vrouwenhart. Wij werken zelf ook mee aan het onderzoek. Zo hebben wij onlangs diverse onderzoeken ondergaan, zoals een MRI-scan, een echo en bloedonderzoek.  

Onderzoek

De Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een scanner die met behulp van een sterke magneet het lichaam, in dit geval specifiek het hart, pijnloos en zonder straling in beeld brengt. Tijdens dit onderzoek moesten wij heel stilliggen en kregen wij ademinstructies. Om de artsen een goed beeld te geven en het hart optimaal te kunnen onderzoeken kregen wij via een infuus een kleine hoeveelheid contrastvloeistof toegediend. Dit is uiteraard veilig en is ook gebleken uit grote aantallen (miljoenen) reeds gemaakte MRI onderzoeken. Het onderzoek duurde een klein uurtje.  

De echo machine waarmee ons hart werd onderzocht maakt gebruik van geluidsgolven om bewegende beelden van het hart te maken. Het onderzoek is snel, makkelijk, pijnloos en ongevaarlijk. 

Ditzelfde onderzoek zullen wij nogmaals ondergaan nadat we 40-60 dagen op een roeiboot op de Atlantische Oceaan hebben gezeten. Deze extreme omstandigheden zullen absoluut effect hebben op ons gestel en wij zijn heel benieuwd wat de resultaten zijn als we dit hele avontuur achter de rug hebben. Het zal het UMC Utrecht veel bruikbare informatie opleveren.  

Het doel van de campagne “Geef om het vrouwenhart” van het UMC Utrecht, is geld ophalen voor onderzoek naar hartfalen bij vrouwen. Signalen dat er iets aan de hand is met het hart, zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Vrouwen hebben meestal heel andere klachten dan de typisch bekende hartklachten, zoals druk op de borst en uitstralende pijn naar de armen. Daarom worden hartziekten bij vrouwen vaak niet op tijd herkend en overlijden nog te veel vrouwen onverwacht en onnodig aan de gevolgen daarvan. De behandeling van hart- en vaatziekten is vaak ontwikkeld en alleen getest bij mannen en daardoor minder effectief bij vrouwen. Dit moet veranderen.  

Onderzoekers van het UMC Utrecht werken aan een oplossing. Zij doen onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het doel van de onderzoeken is om hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller te ontdekken, beter te behandelen en waar mogelijk zelfs te voorkomen.  

Boot Holland   

Begin februari stonden wij op de beurs ‘Boot Holland’. Wat een geweldige ervaring was dat. We zijn heel erg vaak voor gek verklaard, maar dat bracht ons gek genoeg helemaal niet aan het twijfelen over de haalbaarheid van ons plan. Onze boot ‘Queen of Hearts’ stond op de stand enorm te glimmen, net opgehaald bij de spuiter in de prachtige kleuren van onze sponsor. De opvallende boot trok veel bekijks en we hoorden vanuit het gangpad regelmatig: ”Die vier vrouwen die de oceaan over gaan roeien, daar heb ik over gehoord!” Wij hebben 5 dagen gesproken met allerlei belangstellende, ontvingen donaties en woorden van bewondering. We hebben zo veel mensen gesproken dat we op een gegeven moment niet meer wisten wat we tegen wie hadden verteld. Maar eerlijk gezegd krijgen we er ook geen genoeg van om te vertellen over ons avontuur!   

We spraken op de beurs niet alleen met mensen die zelf een boot bezitten maar ook met bedrijven die veel voor ons kunnen betekenen. We zijn dan ook trots op onze sponsor Lalizas die ons voorziet van een reddingsvlot en samen met onze andere sponsor Zeilkoning.nl zorgt voor alle veiligheidsmaterialen.   

De waarde van onze sponsoren die betrokken zijn bij dit avontuur is groot. Niet alleen omdat we ze hard nodig hebben voor alle spullen en een boot. Het vertrouwen die deze bedrijven in ons hebben maakt ons extra strijdbaar.     


Word jij enthousiast van het verhaal van de Atlantic Dutchesses en wil jij of jouw organisatie ze steunen op weg naar hun droom? Ze kunnen jouw hulp goed gebruiken! Klik hier voor alle informatie.


De Atlantic Dutchesses volg je hier:

Instagram @atlanticdutchesses
Facebook: Atlantic Dutchesses
Email: atlanticdutchesses@gmail.com