Annette Gerritsen

Niet meer actief op de baan maar gelukkig zien we Annette Gerritsen regelmatig op tv voorbijkomen. Als analist voor de NOS schuift ze regelmatig aan om tijdens grote toernooien de wedstrijden te voorzien van commentaar. Daarnaast maakte ze de documentaire puntjes op de ü met Ireen Wüst en is ze in 2017 moeder geworden van een prachtige dochter Abbey. Hoogste tijd om haar te vragen hoe het nu met haar gaat en hoe ze terugkijkt op de periode nadat ze besloot te stoppen met topsport.

‘Vier maanden geleden heb ik een auto-ongeluk gehad, dus momenteel gaat het even iets minder. Helaas heb ik aan het ongeluk een aantal klachten over gehouden waardoor ik nu niet in staat ben om alles te kunnen wat ik eigenlijk zou willen. Enorm balen, maar ik voel gewoon dat ik rustig aan moet doen’.

Annette vertelt over de kop-staart botsing die ze heeft gehad terwijl ze onderweg was om een workshop te geven voor haar werkgever. ‘Sinds juni vorig ben ik werkzaam voor de talentacademie. Daar begeleid ik sporters 1-op-1 en geef ik workshops. Enorm leuk om te doen, alleen staat het werk voor nu even op een laag pitje’.

Na haar top sportcarrière, die ze wegens aanhoudende blessures vier jaar geleden beëindigde, besloot ze om niet te stil te gaan zitten maar een camera te kopen en een documentaire te gaan maken. En wat voor een. Niemand minder dan Ireen Wüst volgde ze op haar weg naar de Olympische Spelen in Korea in 2018. Het doel van Ireen was duidelijk; goud winnen. Annette volgde haar tijdens trainingen en wedstrijden, sprak met mensen uit haar omgeving en vloog mee naar Korea. Waar Wüst haar missie wist te volbrengen.

‘Toen ik zelf nog schaatste was ik al vaak bezig met filmpjes maken. Achter de schermen, tijdens trainingskampen bijvoorbeeld, dat vond ik superleuk om te doen. Ik had al snel het idee om daar meer mee te gaan doen. Ireen en ik kennen elkaar al lang, dus de keuze om haar te gaan volgen was snel gemaakt. Ik besloot een camera te kopen en aan de slag te gaan. Op dat moment nog zonder heel gedetailleerd plan. Gelukkig kon ik tegelijkertijd aan de slag voor de NOS, zo kon ik het ook allemaal financieren’.  

Er zijn veel dingen uit de topsport die ik echt niet mis

Tegelijkertijd werd ze zwanger van haar dochtertje. Op de vraag of ze misschien daardoor geen last heeft gehad van het zwarte gat geeft ze aan niet precies haar vinger te kunnen leggen op wat dat nu echt is; het zwarte gat? ‘Er zijn veel dingen uit de topsport die ik echt niet mis. Het altijd moeten presteren bijvoorbeeld en de luxe die ik nu heb om te gaan en staan waar ik wil, dat ken je als topsporter niet. Dus op dat gebied ben ik goed terechtgekomen. Maar ik denk dat het voor iedere topsporter een zoektocht is en het ook wennen is aan je nieuwe leven. Of je nu wel of niet meteen aan de slag kan met werk, opleiding of iets anders’.

Om haar te helpen bij die zoektocht wat ze nu echt wil na het schaatsen kwam ze terecht bij de Sportmaatschappij. In eerste instantie om te kijken of ze konden samenwerken, maar daarvoor wilde ze eerst zelf het programma volgen. Dat was een stuk pittiger dan ze vooraf dacht.

‘Tijdens het programma kon ik eigenlijk nergens echt goed antwoord op geven. Ik werd echt aan het werk gezet om na te denken over wat ik nu echt wil. Wat past bij me? Waar krijg ik energie van? En wat staat me juist tegen? Toen ik nog schaatste heb ik wel eens bij een bedrijf meegekeken om te kijken of het bij mij zou passen. Zo wilde ik heel graag iets met architectuur of interieurstyling doen. Daar en tijdens het krachtprogramma werd voor mij al snel duidelijk dat ik graag mensen om mij heen heb en in een kleine(re) organisatie wil werken. Ik vind het bijvoorbeeld fijn als iedereen elkaar bij naam kent op kantoor. Door onder andere het maken van de docu over Ireen en mijn eigen ervaringen tijdens mijn schaatscarrière wist ik ook dat ik graag iets met de mentale kant van sport wil doen.

Op een gegeven moment kwam alles samen. Ik kwam in contact met Joost Leenders. In een interview las ik over zijn begeleiding van sporters en dacht: Dit is wat ik wil doen! Ik heb toen via LinkedIn contact met hem gezocht en het klikte! Uiteindelijk mocht ik in zijn organisatie, de Talentacademie in Den Bosch, een half jaar meekijken. Dat beviel, gelukkig aan twee kanten, zo goed dat ik nu voor ze aan de slag mag. Zo begeleid ik sporters 1-op-1, deel ik mijn ervaringen en geef ik workshops en trainingen. Extra zuur dus dat ik nu niet aan de slag kan door dat ongeluk! 

Op een gegeven moment kwam toen alles samen. Via de Sportmaatschappij kwam ik in contact met Joost Leenders. Uiteindelijk mocht ik in zijn organisatie, de Talentacademie in Den Bosch, een half jaar meekijken. Dat beviel, gelukkig aan twee kanten, zo goed dat ik nu voor ze aan de slag mag. Zo begeleid ik sporters 1-op-1, deel ik mijn ervaringen en geef ik workshops en trainingen. Extra zuur dus dat ik nu niet aan de slag kan door dat ongeluk!

Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe leven te wennen

Op de vraag wat ze toekomstige sporters wil meegeven als ze stoppen met topsport raadt ze vooral aan dat ze de tijd nemen voor de omschakeling. ‘Het gaat er niet alleen om dat je erachter komt wat je graag wil gaan doen, maar geef jezelf ook de tijd om aan je nieuwe leven te wennen. Het ineens niet meer hoeven kan een grote inpakt op je hebben. Het is dan extra fijn om dit gelijkgestemden te kunnen bespreken zoals bij de Sportmaatschappij.

In de periode dat ik het programma volgde was tegelijkertijd de première van de docu. Dit was zo fijn om met elkaar te kunnen delen. Iedereen komt natuurlijk met zijn/haar vragen en persoonlijke situatie, maar tegelijkertijd zijn we op heel veel gebieden gelijken. Dat geeft veel steun en erkenning. Voor sommige is het weggelegd om deze route tijdens hun sportcarrière al uit te stippelen, maar zelf had ik hier te weinige ruimte voor. Ik ben blij dat ik nu kan zeggen dat ik mijn weg gevonden heb door verschillende dingen te proberen en de tijd ervoor te nemen. Ik kijk in ieder geval met veel plezier uit naar de rest van mijn maatschappelijk carrière’.


Het Krachtprogramma is een praktijkgericht opleidingstraject dat structuur en handvatten geeft om stappen richting de arbeidsmarkt te zetten. Dit gerichte stappenplan van 4 maanden helpt (ex)sporters te (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze in hun mars hebben, zodat ze de vertaalslag kunnen maken van een sportcarrière naar een stage, baan of een andere invulling die past. Het programma bestaat uit 5 modules (in geheel of los te volgen) en je kunt het gewoon naast je topsport doen.

Eind maart start een nieuwe editie van het Krachtprogramma. Iets voor jou? Neem dan contact op met Sylvia Karres via info@desportmaatschappij.nl of neem een kijkje op: https://www.desportmaatschappij.nl/agendakrachtprogramma

De SportMaatschappij werkt samen met TeamNL@work: (oud)sporters met een A-, HP- en Selectiestatus (tot 2 jaar na beëindiging status) komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit NOC*NSF.