Josine Gräfe

Josine Gräfe is mede-oprichter van Core Academy en ontwikkelaar van het PowerMama programma. Samen met haar compagnon Yousra Jaddour leren zij trainers en coaches in de sport om op een verantwoorde manier te werken met vrouwen tijdens en na de zwangerschap.

Ze leerden elkaar kennen via Facebook toen ze allebei de overstap maakten naar het ondernemerschap, een trainingsbedrijf begonnen en over dezelfde onderwerpen schreven. In plaats van elkaar te zien als concurrenten vonden ze veel herkenning in elkaar en dit bracht hen samen.

Na een aantal jaar ervaringen delen over het werken met moeders bedachten ze tijdens een gezamenlijke sportvakantie in Spanje dat ze hun kennis over trainen tijdens en na de zwangerschap wilden gaan delen met andere sportprofessionals en zo ontstond hun bedrijf.

Core Academy; vertel?

Core Academy is gestart in januari 2018 (we bestaan dus bijna 2 jaar!) en is sindsdien erg hard gegroeid. We geven ongeveer iedere 6 weken een opleiding en hebben inmiddels meer dan 80 PowerMama-locaties in Nederland en België. PowerMama is het trainingsprogramma voor tijdens en na de zwangerschap dat wij in licentievorm uitgeven.

Het is echt zo gaaf om de kennis die wij in al die jaren hebben opgedaan te mogen delen met andere trainers en coaches en via hen zo ontzettend veel vrouwen te kunnen helpen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

De belangrijkste aanleiding was dat wij zagen dat training en coaching van moeders gewoon echt beter kon. Deze kennis zit niet in de gemiddelde sportopleiding waardoor het ook niet zo gek is dat trainers en coaches hier niets, of te weinig, van weten. Maar zij krijgen wel continu (aanstaande) moeders voor hun neus en die verdienen het om op een veilige, verantwoorde en natuurlijk ook leuke manier te sporten en bewegen. Dat is onze missie en daar dragen alle mensen die wij mogen opleiden aan bij, dat is heel mooi en geeft veel voldoening.

Je zou misschien denken de fitnessbranche is verzadigd qua nieuwe producten, maar toch bewijzen jullie het tegendeel. Hoe komt dat denk je?

Omdat dit er nog niet was. Er komt inderdaad continu van alles bij, dat zagen wij ook bij de deelnemers aan de innovatie award van BodyLife, maar veel daarvan is technisch ingestoken. Wat wij doen is meer gericht op social impact en ik denk dat er voor een product of dienst waar mensen echt mee geholpen zijn altijd markt is. Verder scheelt het dat wij helemaal gefocust zijn op deze doelgroep en deze dienst en dat wij het niet zien als ‘cash cow’ maar echt vanuit ons hart werken, hoe cheesy dit misschien ook klinkt.

Sinds wij gestart zijn, zijn er best wat initiatieven ontstaan voor de doelgroep (aanstaande) moeders, dit valt ons echt op, maar je kunt dit er niet even bij doen. Wij snappen deze doelgroep want wij zijn deze doelgroep en weten daarom precies wat de behoefte is en kunnen daarop inspelen. Daarbij hebben we natuurlijk al zo’n 10 jaar ervaring met pre- en postnatale fitness en ik denk dat je dat merkt in onze manier van werken.  

Er is, met name op social media, veel te doen om zo snel mogelijk met een platte buik rond te lopen na een zwangerschap, hoe kijken jij daar tegenaan?

Dat klopt en veel vrouwen laten zich daardoor beïnvloeden en worden er onzeker van “zij is 6 weken geleden bevallen en heeft weer een sixpack en ik ben nu al 6 maanden geleden bevallen en heb nog steeds geen sixpack, dan zal er wel iets mis met mij zijn”. Wij proberen vrouwen altijd in te laten zien dat er heel andere dingen van belang zijn in die eerste periode met je kindje. Je lichaam heeft een mens gemaakt en op de wereld gezet, een grotere fysieke prestatie ga je in je leven niet leveren. Dit is een wereldwonder en daar mag je van herstellen. Herstel kost tijd, zeker na zoiets ingrijpends. Je buik is gigantisch uitgerekt geweest, niet alleen je huid maar ook je spieren en weefsels, het is niet realistisch om te denken dat dat na een paar weken weer weg is en dat hoeft ook niet.

Waarom willen wij toch zo graag dat een moeder er z.s.m. uitziet alsof er niets gebeurd is? Wij denken dat goed zorgen voor jezelf en je kindje je prioriteit moet zijn. Probeer gezond en gevarieerd te eten, zoveel mogelijk te slapen, veel te drinken en beweeg wanneer je kunt. Dan gaan die kilo’s eraf, als dat jouw doel is, maar dat hoeft niet in 6 weken.

En je vooral niks aantrekken van wat er op social media gedeeld wordt?

Precies. Bij Instagram foto’s weet je sowieso niet zeker of die foto van 6 weken na de bevalling was, misschien was het wel 6 jaar erna, of heeft diegene helemaal geen kinderen en heeft ze een baby geleend bij de buren :). Laat je niet leiden door hoe een ander eruitziet maar focus op jezelf en wees mega f*cking trots op jezelf voor wat je hebt gepresteerd, positive vibes graag!

Wat willen jullie vrouwen (en misschien ook wel mannen) nog meer meegeven?

Dat moeders na een bevalling meer hulp nodig hebben dan ze nu krijgen. Zowel in professionele zin als door vrienden en bekenden. Alle zorg die er is, is voor de baby, dat netwerk staat in Nederland als een huis. Maar wie vraagt er ooit nog hoe het met de moeder gaat? Dat gebeurt veel te weinig. Moeder worden is fantastisch maar ook heftig, je zou eigenlijk moeten herstellen en uitrusten maar de meesten doen dit niet. Je moet dag en nacht voor je kindje(s) zorgen en soms ook nog voor kraamvisite, het huishouden, etc. Dit is eigenlijk heel raar en daarom zouden wij mensen graag mee willen geven om meer om te kijken naar moeders om je heen.

Als je op kraamvisite gaat, ga dan kort en kom helpen i.p.v. alleen koffie drinken. Neem wat verse gezonde maaltijden mee die de vriezer in kunnen, doe boodschappen, haal de was op, zorg voor de kinderen, dat soort dingen. En niet alleen tijdens de kraamweek maar het hele eerste jaar of zelfs langer. Pas op de baby zodat de ouders even samen weg kunnen, al is het maar een stukje wandelen en even bijkletsen. En geef de moeder wat tijd voor zichzelf zodat ze iets kan doen waar ze blij van wordt, sporten, naar de sauna, een massage, naar de kapper, wat dan ook.
En onze boodschap aan (aanstaande) moeders is: vraag om die hulp. Mensen staan er niet bij stil maar willen vaak best helpen, durf daar om te vragen.

En wat wil je meegeven aan de trainers die nog weinig kennis hebben van het trainen van zwangere vrouwen?

Dat het heel belangrijk is om deze kennis op te doen. Je kunt je klanten hierdoor veel beter begeleiden en het zorgt er niet alleen voor dat je training en coaching kwalitatief veel beter wordt maar het is commercieel ook interessant omdat je hiermee gericht nieuwe klanten kunt werven.  

Maar doe dit alleen wanneer je goed bent opgeleid. Zwangerschap is een heel natuurlijk iets maar het vergt qua training wel wat aanpassingen. Het gaat hierbij niet alleen om het aanpassen van oefeningen en lijstjes met do’s en dont’s maar veel meer om wat er aan de binnenkant gebeurt. Dit kun je niet zien en moet je vragen. Om de juiste vragen te kunnen stellen en cues te kunnen geven en goed te kunnen programmeren heb je specifieke kennis nodig.

Verder willen we meegeven dat het niet alleen tijdens de zwangerschap belangrijk is om aangepast te trainen maar juist ook daarna in de postnatale herstelperiode. Deze periode duurt niet 6 weken maar vaak zeker een jaar. Denk dus niet dat alles na de bevalling weer ‘normaal’ is en dat de focus nu ligt op afvallen en er z.s.m. uitzien alsof er niets gebeurd is. Zorg dat je een verantwoord opbouwprogramma kunt bieden en dat je weet waar je op moet letten om klachten te voorkomen, te herkennen en indien nodig door te verwijzen naar de juiste specialist. Verder willen we ook meegeven dat het superleuk is om met deze doelgroep te werken. Als je bij kunt dragen aan een gezonde zwangerschap en een goed herstel zodat je klanten pijn- en klachtenvrij zijn en zich sterk en fit voelen is dat toch fantastisch?

Je runt Core Academy samen met Yousra, hoe bevalt het om samen een bedrijf te runnen?

Ik ben onwijs dankbaar dat ik deze compagnon gevonden heb want wij zijn de perfecte match. We hebben dezelfde passie, ambitie en gedrevenheid maar hele andere talenten waardoor we elkaar heel goed aanvullen. Ik ben degene die allerlei contacten legt en dingen bedenkt en Yousra zorgt ervoor dat alles ook echt goed wordt uitgevoerd. Ik doe het commerciële deel en Yousra zorgt voor structuur en overzicht en is administratief en financieel ijzersterk. Ook in onze uitingen vullen we elkaar goed aan. Yousra is van de vormgeving en ik ben van de teksten, ook zo grappig. Al dit soort dingen wisten we niet van elkaar, we vonden elkaar gewoon leuk en hadden hetzelfde plan, maar gaandeweg kwamen we erachter dat we een heel goed team zijn. Wat ook fijn is, is dat we eerlijk zijn in waar we wel of niet goed in zijn en elkaars hulp durven te vragen.

Inhoudelijk delen we het werk, we vinden het belangrijk dat we qua kennis allebei goed up-to-date zijn. Daarom gaan we ook regelmatig samen op bijscholing en volgen we opleidingen op leuke plekken. Zo werken we aan de kwaliteit, maar hebben we ook leuke uitjes samen wat weer goed is voor de samenwerking :).

Ik vind het ook heel fijn om de strategische kant te kunnen delen. Voorheen heb ik eerder een eigen bedrijf gehad maar dan moet je alle beslissingen alleen nemen. Ik kon het natuurlijk ook wel met mijn vriend of andere mensen bespreken maar die worden ook wel eens gek van de werkverhalen. Nu kan ik dit samen met Yousra doen waardoor we betere beslissingen nemen. Verder hebben we heel veel aan onze fantastische officemanager Mariska, ons nieuwe marcomtalent Renske en de rest van het trainersteam. Heel erg fijn om zo’n groep vrouwen om ons heen te hebben die ons helpen met onze missie. We zijn klaar voor 2020.

Is dat ook jullie geheim?

Ons geheim is denk ik onze drive. Wij zijn dit bedrijf niet begonnen om rijk te worden en hebben geen businessplan gemaakt voordat we onze strategie bepaalden. Het is allemaal ontstaan omdat wij vonden dat (a.s.) moeders betere begeleiding verdienden. Er was te weinig kennis in de sportwereld van pre- en postnatale fitness en aangezien wij de kennis wel hadden besloten we die te gaan delen. Zo ontstonden de opleidingen en later ook het PowerMama programma. Ik denk dat bedrijven die op deze manier ontstaan geloofwaardig zijn en dat je dat uitstraalt.

Wat zijn jouw valkuilen als ondernemer?

Mijn kracht is tegelijkertijd mijn valkuil, dat is natuurlijk bij veel mensen zo. Bij mij is dat nieuwe dingen doen. Ik krijg onwijs veel energie van nieuwe dingen bedenken en op poten zetten; iets verzinnen, daar de juiste partners bij zoeken en het dan uit gaan rollen. De valkuil die hierbij hoort is dat ik minder energie krijg van dingen die repeterend zijn. Als ik iets twee keer heb gedaan vind ik het niet meer leuk en de derde keer al helemaal niet.

Daarom pasten de meeste functies in loondienst ook niet bij mij, ik was vaak na een paar maanden wel weer uitgekeken. Als ondernemer loop ik hier gelukkig steeds minder tegenaan omdat we nu mensen hebben die ons helpen met de dingen waar wij minder goed in zijn of minder plezier in hebben, dat is echt top.

En dat is dus tegelijk ook je kracht?

Dat denk ik wel. Ik zie overal kansen, heb altijd ideeën en zie eigenlijk nooit beren op de weg. Als ik iets wil kan ik me niet voorstellen dat het niet gaat lukken. Gelukkig heb ik altijd heel veel energie en motivatie, ook na een paar brakke nachten met bijvoorbeeld zieke kinderen. Daar ben ik echt blij om. Ik heb ook altijd zin om te werken, het is de tijd die me soms tegenwerkt maar nooit de motivatie.

Stel je krijgt een miljoen, wat zou je daar zakelijk dan mee doen?

Het team uitbreiden en daarna onze activiteiten uitrollen over de hele wereld. Nu zijn we qua groei soms gelimiteerd doordat we maar 24 uur in een dag hebben en wij allemaal ook een gezin hebben dat altijd op 1 staat. Maar met een miljoen is dat issue van de baan want dan kunnen we overal mensen voor inhuren. Met die groei kunnen we er vervolgens voor zorgen dat alle (a.s.) moeders ter wereld veilig, verantwoord en met plezier kunnen sporten en bewegen, dat is onze missie en die kunnen we dan echt waar gaan maken (investeerders die zich hierdoor aangesproken voelen zijn van harte welkom :P).

Met wie zou jij graag een interview teruglezen op Vrouwen in Sport?

Met Carla (Nunes da) Costa. Ik ken haar nu een aantal jaar en heb veel bewondering voor haar. Ze is een paar jaar geleden in haar eentje met een baby naar Angola vertrokken om daar een CrossFit box te openen. Dat is gelukt en ze runt die nu met veel succes. Ze doet het allemaal, programmeren, coachen, leidinggeven, alles, en zorgt ook nog alleen voor haar dochtertje. En daarnaast werkt ze zichzelf weer terug naar wedstrijdniveau. Dan ben je echt een PowerMama!

Meer weten over Core Academy en het PowerMama programma? Klik dan hier