Atlantic Dutchesses

Credit: Eva Bloem

Avon·tuur (het; o; meervoud: avonturen) – reeks spannende belevenissen

Elke jaar gaat op het eiland van La Gomera in de Canarische eilanden een van de grootste avonturen ter wereld van start: Talisker Whisky Atlantic Challenge. Nog nooit van gehoord? Dat is niet heel gek. Ondanks dat het een groots opgezette race is, zijn er maar weinig mensen die deelnemen: 20-35 teams. Talisker Whisky Atlantic Challenge (TWAC), is een oceaan race, maar niet zoals de Volvo ocean race. Nee, deze race maakt gebruik van roeiboten in plaats van zeilboten, om de oceaan over te steken. De finish is 5.000km verderop in de Caraïbische gebied op het kleine eilandje Antigua.

Wij, Atlantic Dutchesses, zijn 4 Nederlandse vrouwen die deze uitdaging aan gaan en met onze oversteek het eerste Nederlandse vrouwenteam willen worden die een oceaan overroeit. Wat een prestatie zou dat zijn! We kennen elkaar nog niet zo lang: Eva, Melissa en Iris kennen elkaar vanuit de sloep-roeiwereld. Individueel spraken zij op een gegeven moment uit dat zij wel een oceaan over wilde roeien en via via kwamen zij met elkaar in contact. Nadat een vierde team lid uit viel namen zij contact op met Marieke die in het begin van 2018 via Instagram had aangegeven mee te willen gaan, ze zei ja en het team was compleet!

Credit: Eva Bloem

Het is lastig om je een voorstelling te maken wat het inhoudt om een oceaan over te roeien, zelfs voor ons. Om je een idee te geven zijn hier wat getallen op basis van een vier persoons roeiteam: 30-50 dagen op zee, 12 uur roeien per persoon per dag, minimaal 6.000kcal per persoon per dag en een ruwe schatting van 1,5 miljoen roeislagen. We zullen 10 meter hoge golven moeten overwinnen en kunnen in stormen terecht komen waardoor we 24 uur of langer in onze cabines van nog geen 2 vierkante meter moeten verblijven. Met zijn tweeën. Blaren op handen en billen zijn bijna onvermijdelijk en we zullen zeker een aantal keer heel erg zeeziek worden.

Waarom zou iemand dit willen doen horen we je denken? Waarom willen wij dit doen? Het klinkt, en is, ontzettend zwaar. Mentaal en fysiek zullen we alles moeten geven. We hebben hier allemaal onze eigen redenen voor, maar het hebben van hetzelfde einddoel verbindt ons en maakt ons een sterk team. Tot aan de start van de race volgend jaar december houden we voor Vrouwen in Sport maandelijks een blog bij over wat er nou precies nodig is om een oceaan over te roeien: hoe we trainen, wat er allemaal mee gaat, hoe we het kunnen bekostigen, mentale begeleiding etc.

Graag stellen we ons, de Atlantic Duchesses aan jullie voor:

V.l.n.r. Iris, Eva, Melissa, Marieke
Credit Eva Bloem

Eva
Het eerste zaadje is geplant door het bekijken van extreme outdoor films. Het enthousiasme die ik voelde bij het zien van andere mensen die zich met een kajak van watervallen laten vallen, bergen beklimmen, met ski’s de Noord-Pool oversteken of gekke stunts met een MTB uithalen. In al die films voel ik de vrijheid en prestatie die ik ook een keer wil voelen. Maar ik kan niet zo goed bergbeklimmen, kajakken en mountainbiken. 5 jaar geleden ben ik begonnen met sloep roeien, een sport die ik direct in zijn totaliteit heerlijk vind. Maar met een sloep die max 12km/u gaat is de sport niet zo extreem, totdat ik hoorde over de TWAC. Ja! Dat is iets wat ik wil! Fast forward zit ik nu in een team met 3 andere dames die dezelfde droom hebben. TWAC2020 here we come!

Melissa
De reden dat ik mee doe is het stukje vertrouwen in jezelf, uit je comfortzone durven te stappen en jezelf durven te pushen om er meer van te leren. Dat houdt ook in dat je nog wel eens onderuit kan gaan voor je er beter in wordt. Voldoening krijgen door het doorstaan en kunnen beheersen van mijn angsten, zijn voor mij ook belangrijk en dit zal ongetwijfeld gebeuren. De behoefte hebben aan nieuwe, spannende ervaringen die adrenaline geven is voor mij ook een motivatie om deel te nemen aan de TWAC. Dit hangt onder andere samen met het hebben van plezier, die ik vind in het verleggen van grenzen.

Marieke
Waarom eigenlijk niet? Toen de dames vroegen om mij bij het team te voegen kon ik eigenlijk geen goede reden geven waarom ik het niet zou doen. Natuurlijk zijn er dingen zoals werk, financiën en andere verplichtingen, maar die wegen voor mij niet op tegen de prestatie dat wij het eerste Nederlandse vrouwenteam kunnen zijn die een oceaan overroeit. Ondanks dat ik nog nooit geroeid heb blijkt nu al dat mijn ervaring met ultra races en wekenlange trips naar Alaska goed van pas komen. Een oceaan over roeien is het ultieme avontuur en die kans kan ik mij niet voorbij laten gaan.

Iris
Het leven wordt voorwaarts geleefd. Dat is wat ik ondertussen van het leven geleerd heb. Mijn tijd en energie gaat niet meer in het verleden zitten. In beweging zijn o.a. met sloep roeien helpt mij om mij te focussen, mijn hoofd leeg te maken en doorzettingsvermogen te testen. Dat lukt, ik word fitter en daar ga ik mij dan weer goed over voelen. Met een positieve instelling komen er ook leuke dingen op mijn pad. Ik heb een doel en leef mijn droom. Waarom roeiend de oceaan over? Mijn wereld in het sloep roeien wordt steeds groter: van rivier naar meer, van Waddenzee naar Noordzee. En dan nu dus Oceaan. Gewoon, omdat ik het kan!

We hopen jullie uit te dagen en te inspireren je eigen oceaan over te roeien!

Voor meer informatie check:
www.atlanticdutchesses.com

De Atlantic Dutchesses volg je hier:

Instagram @atlanticdutchesses
Facebook: Atlantic Dutchesses
Email: atlanticdutchesses@gmail.com