Lisa Deen

Sportjournalist Lisa Deen (29) werkt al bijna 13 jaar als freelancer in de sport. Ze studeerde journalistiek en International Sportmanagement. Na enkele jaren in Lissabon te hebben gewoond, is ze weer terug op Nederlandse bodem. Maar nooit voor lang. Ze reist voor haar werk de hele wereld over om verslag te doen van de grootste sportevenementen. Hoogste tijd om haar nu eens aan de andere kant van het interview te zetten en samen met haar terug te blikken op 2019.

We gaan richting het einde van 2019, vertel; wat waren jouw hoogtepunten afgelopen jaar?

Pfoe, goede vraag. 2019 is best een druk jaar voor mij geweest, met aardig wat toernooien en korte en lange reizen. Eigenlijk zitten daar best veel hoogtepunten en toffe momenten bij. Zo ben ik bijvoorbeeld de hele zomer in Peru geweest voor de Pan American en Para Pan American Games in Lima. Zeven weken lang deed ik daar (bijna) dag in, dag uit verslag doen van de mooiste sportwedstrijden. 

Dat klinkt heel tof!

Ja, het was echt een toffe periode. Ik heb al meerdere multisporttoernooien verslagen (Olympische Spelen (2x), Youth Olympic Games, Commonwealth Games (2x) en de European Games (2x), maar nooit eerder was ik bij de Pan American Games aanwezig. Dat was dus weer iets nieuws en zeker voor herhaling vatbaar! 

Wat was je opdracht tijdens de (Para) Pan Americam Games?

Als verslaggever van de Lima 2019 News Service zorgde ik voor previews, reviews en nieuwsartikelen/interviews over de wedstrijden. Daarnaast zorgden we voor alle flash quotes van de medaillewinnaars. 

Tijdens de Pan American Games bestond ons ‘Engelse’ team uit elf personen (eindredacteuren/reporters), tijdens de ParaPans waren we met een groep van zeven. Alle artikelen schreven we in het Engels. Daarnaast was er ook nog een Spaanse afdeling waar wij mee samen werkten (wij vertaalden hun content naar het Engels en zij dat van ons naar het Spaans).

Je kunt de News Service eigenlijk ook wel zien als een soort van persbureau tijdens zo’n groot sporttoernooi. Alle content (zowel tekst als foto’s) die wij maken, is namelijk via een speciaal Infosysteem (vaak met een inlogcode) beschikbaar voor journalisten en reporters die bij het evenement aanwezig zijn of het toernooi juist vanuit huis volgen. 

Zij kunnen de previews/reviews gebruiken als achtergrondinformatie, of de artikelen juist overnemen. Daarnaast kunnen ze de flash quotes gemakkelijk gebruiken in een kort stuk over een bepaalde wedstrijd of atleet. 

Alle verhalen en (zeker) de flash quotes moeten zo snel mogelijk na de wedstrijd in het Infosysteem staan, waarna de journalisten deze kunnen oppakken voor hun eigen verslaggeving. De flash quotes moeten eigenlijk vijf minuten nadat je iemand hebt gesproken al in het systeem staan.

Dat rennen, vliegen, interviewen en keihard quotes en verhalen tikken… dat vind ik het allerleukste om te doen.  

Welke sport is je het meest bijgebleven? 

Tijdens de Pan American Games was ik in eerste instantie de sport specialist voor het turnen, trampolinespringen en de ritmische gymnastiek. Die sporten heb ik dus van begin tot eind gevolgd. Het was mooi om onder andere de ontwikkeling van de Braziliaanse mannenploeg te zien en ook de groei van onder andere de Canadese turnsters. 

Maar natuurlijk was ik niet alleen bij de gymnastische sporten. Ik heb ook verslag gedaan van het hockey (waar Argentinië bij zowel de dames als de heren -zoals verwacht- goud greep), atletiek, badminton, golf en tafeltennis.

Het hockey was vooral bijzonder omdat het plaatsvond in een van de achterbuurten in Lima. Daardoor was vooral de ‘backdrop’ vrij…. impressive (of beter gezegd: armoedig). 

Tijdens de ParaPans heb ik onder andere verslag gedaan van zitvolleybal (supertoffe en snelle sport!), atletiek, rolstoeltennis, tafeltennis en badminton. 

Onder andere het interview met rolstoeltennisser Gustavo Fernandez uit Argentinië is me goed bijgebleven. Na het winnen van de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon greep hij ook in Lima goud (een dag voor hij naar de US Open vertrok!). 

Volgens mij was je net bijgekomen van je jetlag en mocht je alweer je spullen pakken voorhet WK turnen in Stuttgart, stiekem toch je favoriete event van het jaar? 

Haha, mensen denken inderdaad vaak dat alles bij mij om het turnen draait en dat dus mijn favoriete evenement van het jaar is. Natuurlijk blijft turnen mijn ‘nummer 1’ sport, maar als ik eerlijk ben heb ik dit jaar juist ook enorm genoten van de afwisseling qua sporten tijdens bijvoorbeeld de Pan/ParaPan American Games! 

Maar laten we eerlijk zijn, Stuttgart was inderdaad ook ontzettend tof. En er stond natuurlijk ook wel behoorlijk wat op het spel: Olympische tickets. De afloop wat dat betreft kennen we allemaal. 

Je reist de hele wereld over voor je vak, welk evenement is tot nu toe voor jou een absoluut hoogtepunt? 

Pfoe, lastig! Er zijn veel evenementen waar ik enorm van heb genoten en elk evenement is anders. Natuurlijk staan de Olympische Spelen in Londen en Rio (met als uitschieters Nederlands turngoud voor Epke en Sanne) hoog op het lijstje. Maar ook van de Commonwealth Games in zowel Glasgow als Gold Coast, de Youth Olympic Games in Buenos Aires en de Pan Americans in Lima heb ik enorm genoten. Ik vind het lastig kiezen! Elk evenement heeft wat mij betreft haar eigen ‘charme’. 

Afgelopen weken was je in Tokyo voor o.a. het WK trampolinespringen. Al een beetje het Olympisch gevoel kunnen proeven?

Klopt, ik was in Japan op vakantie maar heb daar ook verslag gedaan van het WK trampolinespringen in Tokyo. Dat WK vond plaats in de Olympische hal voor turnen/trampoline/ritmische gymnastiek, dus dat was wel even sfeerproeven… :-). 

De venues zien er goed uit en ze zijn in Japan enorm druk bezig met #Tokyo2020. Dat zie je aan alles: van het Olympische logo op (bijna) elke taxi tot aan alle beschikbare Olympische souvenirs en uiteraard het mooie Olympic Museum. 

Als je kijkt naar 2020; staat Tokyo dan met stip op nummer 1 voor jou als sportjournalist? Of zijn er nog andere evenementen waar je naar uitkijkt?

Natuurlijk is Tokyo 2020 het belangrijkste evenement van het jaar, maar als ik eerlijk ben kijk ik ook ontzettend erg uit naar alle kwalificatiemomenten voor alle sporten. Komend jaar worden de teams/deelnemers pas echt bekend en juist die race om de tickets is altijd extra spannend. Niet alleen in het turnen, maar in welke sport dan ook.