Daphne van Dijk

Daphne van Dijk is verantwoordelijk voor #11, de innovatiehub van de KNVB, en binnen de KNVB werkzaam als innovatiemakelaar (verbindingen leggen tussen partners uit het bedrijfsleven en de wetenschap en interne stakeholders van de KNVB) om zo versnelling en vernieuwing in het Nederlandse voetbal te brengen. Daarnaast trotse eigenaar van bedrijven Mooiedroom.nl en MDLight (welke ze samen met haar man- runt) en nog trotser op haar zoon van 6 en dochter van 2. Benieuwd hoe ze dit allemaal combineert? Je leest het in een nieuwe Week van’:

MAANDAG

De dag start met een goede kop koffie met aanwezige collega’s en innovatiepartners in #11. Centrale plek in ons innovatiecentrum #11 is een bar met een lange tafel met de allerbeste koffie van de KNVB Campus, bewust omdat hier de beste ontmoetingen en dus verbindingen ontstaan. Als #11 hebben wij de rol van intermediair: Wij brengen partijen uit de sport, wetenschap en het bedrijfsleven samen om tot innovatie te komen, zodat we nieuwe producten en diensten ontwikkelen die de KNVB & innovatiepartners in de praktijk kunnen brengen.

In de ochtend hebben we overleg met het Insights-team. Dit team bestaat uit acht collega’s die werkzaam zijn op de gebieden onderzoek, data, innovaaie, beleid en strategie en hebbenals doel de KNVB-organisatie insights gedreven te laten werken. Daarnaast zorgen wij voor kennisdeling,. Tijdens het overleg delen we met elkaar de trends en ontwikkelingen die ons ter ore zijn gekomen en de congressen/netwerken die we bezocht hebben. Bovendien staan we stil bij de stappen die we willen nemen om een verandering in onze organisatie door te maken.

Ondertussen komen er leveringen voor koffiebonen, melk en thee binnen. Ik zorg dat deze opgeborgen worden en waar nodig voorraden worden aangevuld. Ook dit stukje facility management behoort bij mijn dagelijkse werkzaamheden.

Voor de lunch stel ik nog snel een agenda op voor het volgende projectoverleg met een aantal innovatiepartners van #11 en  KNVB collega’s die samen werken aan een concreet vraagstuk over hoe we het verloop onder bestuurders bij betaald voetbalclubs zo goed als mogelijk kunnen verlagen en de continuïteit kunnen waarborgen middels opleidingen, trainingen .

’s Middags zit ik met collega’s van de communicatieafdeling en de Groene Club om een laatste check te doen op een video waarin we partijen uitnodigen voor een cahllenge rondom het thema duurzaamheid. We zullen het bedrijfsleven vragen mee te denken in oplossingen hoe we afval van sportverenigingen kunnen recyclen om zo bij te dragen aan de circulaire economie. We hebben hierbij tevens afstemming met de KvK die ons helpen deze challenge breed in hun netwerk uit te zetten.

Aan het einde van de dag bel ik met ZonMW/Sportinnovator. Sportinnovator is het landelijke netwerk van sportinnovatie-partijen waar wij onderdeel van zijn. Begin januari zullen we vanuit dit netwerk een Bedrijventour organiseren in #11. Tijdens dit telefoongesprek zorgen we dat we met elkaar de voortgang bewaken en verdelen we verantwoordelijkheden.

DINSDAG

Innovatie staat beschreven als één van de belangrijke pijlers binnen het strategisch plan (2018-2022) van de KNVB. Samen met mijn collega’s van het insights-team, leggen we de laatste hand aan de kennis&innovatieagenda. Een agenda waarin we richting geven aan de innovatie en vernieuwing vanuit de strategische focus van de KNVB. Hiermee stimuleren we hopelijk de omgeving van de KNVB om met ons mee te denken en te werken aan de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Aansluitend zit ik met het kernteam dat zich bezighoudt met de organisatie van de Open Innovatiedagen. We evalueren de afgelopen bijeenkomst en werken toe naar een planning voor de volgende open dag in april. Deze open innovatiedagen organiseren wij om lijn en structuur te brengen in de partijen die bij ons aankloppen met innovatieve ideeën. #11 is hét loket voor innovatieve partijen: wij filteren de meest interessante eruit en zij krijgen de mogelijkheid hun topidee te presenteren aan een mooie afvaardiging van de KNVB (directie, eerstelijns managers). Zijn we enthousiast, dan pakken we direct door en zorgen we voor een concreet vervolg.  

Van strategisch en beleidsmatig werk, weer hup; met mijn beide benen in de klei. Facilitaire meldingen doorgeven aan onze technische dienst. Tot slot maak ik een rondje door het pand, want ook al zijn we gezamenlijk met alle partners verantwoordelijk voor de status van het pand… soms is het net een studentenhuis. Vandaag is het dan ook mijn beurt om de vaatwasmachine in te ruimen, toch altijd een lekker meditatief momentje tussen alle bedrijvigheid door.  

Na de lunch heb ik contact met onze designer over het ontwikkelen van een eigen huisstijl van #11. Ondanks dat we onder de vlag van de KNVB vallen, hebben we wel degelijk een eigen identiteit.  We belichamen letterlijk een nummer 11 in het veld: Creatief, eigenwijs, soms zelfs een beetje koppig, durft risico’s te nemen en heeft enorm de drang om te scoren (denk aan Arjen Robben of Lieke Martens). Wij proberen in #11 elke dag het voetbal een stuk mooier te maken, maar kiezen daarvoor vaak niet de gebaande paden. Het is dé plek waar we vaststaande feiten onder de loep nemen en het conventionele denken uitdagen. Dat willen we ook terugzien in een eigen huisstijl.

Aan het einde van de dag heb ik, samen met mijn collega die verantwoordelijk is voor accommodatiezaken, nog een presentatie te geven aan twee van onze directeuren over een nieuw te starten innovatieproject om de kwaliteit van grasvelden te verbeteren. Ze zijn enthousiast en we kunnen doorpakken. Ook al is het laat: moe en voldaan rijd ik naar huis.

WOENSDAG

Woensdagochtend breng ik eerst mijn kinderen naar respectievelijk school en de kinderopvang. Daarna sla ik thuis de laptop open om mail en projectplanningen bij te bewerken. Bovendien werk ik  twee voorstellen uit voor mogelijke nieuwe innovatiepartners van #11. ‘s Middags haal ik de kinderen op en heb ik letterlijk aansluiting met mijn werkveld: ik sta op het voetbalveld en geef training aan de allerkleinsten. Mooi om te zien dat hetgeen ik dagelijks mee bezig ben, niet alleen mij maar ook heel veel kinderen blij maakt. Woensdagavond werk ik nog een paar uurtjes aan content voor de nieuwsbrief van #11 en input voor intranet van de KNVB om zowel onze partners als mijn collega’s op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in #11.

DONDERDAG

In de auto op weg naar het werk bel ik met onze performance analist en onze bondsarts om een aantal zaken in samenwerkingen met partners te bespreken en draagvlak te creëren voor een nieuw idee. Aansluitend volgt een evaluatie met één van de partners van #11: als partners eenmaal toegetreden zijn tot ons netwerk, is het ook belangrijk een vinger aan de pols te houden of ze tevreden zijn en of projecten volgens planning/verwachting verlopen. Vervolgens heb ik een afspraak met onze afdeling juridische zaken, want samenwerkingen met partners, maar vooral ook innovatietrajecten vragen op voorhand om duidelijk afgestemde afspraken. Het gaat dan niet enkel om afstemming over financiële vergoedingen, maar ook om zaken als eigendoms- en associatierechten.

Daarna stem ik met onze bondsarts een nieuw innovatietraject af. Voor ieder nieuw idee of partner die zich aandient, zorgen we altijd dat we intern voldoende draagvlak creëren en een interne product-owner aanwijzen om de kans van slagen van een project zo groot als mogelijk te maken.

Het kloppende hart van #11 is de VAR: onze trots van de afgelopen jaren als het gaat om vernieuwing in het Nederlandse voetbal. Ik praat met mijn collega over de doorontwikkeling van de VAR en vervolgens geef ik, naast een presentatie over #11, een rondleiding aan een groep studenten. Naast  het bedrijfsleven, werken we veel samen met hogescholen en universiteiten. Tot slot zet ik de studenten aan het werk met een concrete casus.

VRIJDAG

Deze dag gebruik ik vaak om mijn mailbox weg te werken, maar ook voor qualitytime met de kinderen en voor ons eigen bedrijf. Wanneer ik lampen breng naar klanten of onderweg ben naar leveranciers, bel ik vaak nog collega’s of partners voor afstemming van zaken die openstaan. Mensen vragen wel eens hoe het is om zo’n leuke baan, eigen bedrijf en een gezin te combineren. Maar als je oprecht doet waar je blij van wordt en dat goed plant, dan is het goed te managen. Ballen hooghouden is natuurlijk wel een pré als je bij de KNVB werkt