Aurora Games; vrouwen in de spotlights

De Aurora Games 2019, een zesdaags sportevenement alleen voor vrouwelijke atleten, werd eind augustus voor het eerst georganiseerd in Albany, New York. Een internationaal multi-sport event met 150 deelnemers, verdeeld over 7 sporten. De opzet was simpel: team America – bestaande uit sporters uit Noord-Zuid Amerika en Canada – en team World. In zes dagen namen atleten in tennis, turnen, basketbal, ijshockey, kunstschaatsen, beachvolleybal en tafeltennis het tegen elkaar op, met uiteindelijk één winnaar.

In Women’s Next schrijven we over zaken die ons opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? We praten je helemaal bij!

De missie van de Aurora Games – opgericht door Jerry Solomon (de man van Nancy Kerrigan, de voormalige kunstrijdster) – was het creëren van een platform voor vrouwelijke atleten. “Vrouwensporten krijgen 4% van de wereldwijde aandacht in de pers, daar moet iets aan veranderen”, aldus Solomon tijdens de perspresentatie.

Alle begin is moeilijk

Zoals je vaker hoort bij de eerste editie van een evenement, kende ook de Aurora Games wat ‘opstartproblemen’. Omdat alle sporten in hetzelfde gebouw plaatsvonden, waren er te weinig ruimtes over om goed te kunnen trainen. Door het gebrek aan ruimte werd de turnvloer gebouwd op de ijsbaan. Alleen werd er even geen rekening gehouden met de temperatuur met als gevolg:

Daarbij kwam er ook veel tegengeluid: een sportevenement voor alleen vrouwen is juist een stap terug in de tijd in plaats van een naar voren. Neem een voorbeeld aan rugby. Zij hebben juist aangekondigd vanaf 2021 de World Cup niet meer te scheiden, maar gezamenlijk te organiseren voor mannen en vrouwen tegelijk. Ook kwam er commentaar op de type sporten die zijn gekozen. Velen misten sporten die minder aandacht krijgen in Amerika zoals judo, taekwondo of boksen.

Bekendheid

Tegelijkertijd waren er ook veel positieve kanten. Een van de grootste issues binnen de Amerikaanse sport is het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Kijk maar naar de speeches na het winnen van de wereldtitel door de Amerikaanse voetbalsters; zelfs de burgemeester van New York riep ‘equal pay‘ door de speakers tijdens de huldiging. Een voorwaarde van de Aurora Games moest dan ook het betalen van de aanwezige atleten zijn. Gemiddeld kregen de atleten 2500 dollar startgeld, om de reis en het verblijf te bekostigen. Uiteraard werd er per onderdeel ook prijzengeld beschikbaar gesteld.

Met partner ESPN werd een deal gemaakt om alle wedstrijden live uit zenden op ESPNU en ESPNews. Ook CBC, de Wall Street Journal en The Telegraph maakten vaste afspraken rondom het evenement. Echter bleek daarbuiten nog weinig aandacht te zijn. Ik bedoel: had jij al van de Aurora Games gehoord voordat je aan deze blog begon?

Trekpleister Katelyn Ohashi

Het zesdaagse evenement trok 20.423 toeschouwers. Het Times Union Center heeft een maximale capaciteit van 17.500 bezoekers. Daar valt nog veel winst te behalen. De best bezochte wedstrijd was die bij het turnen dames; 4.210 bezoekers.

Voor iedereen die een beetje actief is op social media heeft haar vast en zeker voorbij zien komen: Katelyn Ohashi. De turnster die Tina Turner doet verbleken. Met haar ‘Rolling on the River‘ bereikt ze een nieuwe doelgroep en liefhebbers voor de turnsport. Ook tijdens de Aurora Games was zij een van de trekpleisters en behaalde zij wederom de perfecte score met haar vloeroefening.

Ze is een boegbeeld voor een nieuwe generatie sporters. In januari ging haar routine viral. Als je aan turnen denkt, hebben veel mensen een beeld van concentratie en stilte op de tribunes. Ohashi koos enkele jaren geleden voor een andere weg. In plaats van te blijven trainen voor de Olympische Spelen, waarbij ze zich allesbehalve happy voelde, deed ze een stap terug. “I wanted to bring the joy back to gymnastics.” Dat is haar wel gelukt!

De afgelopen jaren is er veel negativiteit geweest rondom de gymsport in Amerika. De video van Ohashi plaatst turnen in een ander daglicht, zodat mensen er weer met een andere blik naar kijken wat dus ook resulteert in meer bezoekers.

Toekomst

De winst was uiteindelijk met 6-1 voor Team America. Alleen basketbal werd gewonnen door Team World. Het is moeilijk te bepalen of de Aurora Games succesvol waren. Kijk je naar het aantal toeschouwers en de enkele gebreken van het evenement dan is je eerste gedachte misschien van niet. Met een deelnemersveld van 150 atleten, meer dan 20 sponsors en ruim 20.000 fans, is er in korte tijd echter een compleet nieuw concept neergezet. Een vervolg krijgt het evenement sowieso. De Aurora Games worden voorlopig om de twee jaar gehouden en zijn ook de komende twee edities (2021 en 2023) vastgelegd door de stad Albany. 

Als je het mij vraagt, heeft het evenement zeker potentie. Maar ik zou denk ik kiezen voor een andere insteek. Neem als voorbeeld de Wereld Gymnaestrada. Daar gaat het niet om winnen, maar om meedoen, plezier hebben en jong en oud onderdeel laten zijn van de gymsport. Als je dat als uitgangspositie neemt, creëer je echt een nieuw platform, waar hopelijk vrouwelijke atleten van profiteren.