Lesley Koorn

Judoka Lesley Koorn (21) brengt het grootste deel van haar week door in Arnhem waar ze woont en dagelijks traint. Benieuwd hoe een week op Papendal er voor een topsporter uitziet? Je leest het in een nieuwe ‘Week van’:

Maandag
Op maandagochtend begint mijn week op Papendal, ik start hier met de techniek training o.l.v. Garmt Zijlstra, een van de coaches op Papendal. Vandaag zijn we bezig met kumi kata (pakking/grip). Door de juiste kumi kata te hebben kan je een wedstrijd beter domineren / bepalen. Wat we deze ochtend geoefend / geleerd hebben neem ik mee naar de volgende training. Die staat gepland om 4 uur in de middag. Hier probeer ik altijd te oefenen wat we in de ochtend training besproken hebben. Vanavond ga ik zelf koken bij een vriend, Yannick van der Kolk. Eigenlijk eet ik bijna elke dag wel in het topsport restaurant op Papendal. Hier wordt het eten goed bereid en krijg je altijd de juiste voeding binnen. Maar ik vind koken zelf heel leuk dus sla deze kans niet over. Ook is het leuk om naast de trainingen bij te kletsen met vrienden en te ontspannen. Ik ken Yannick al ongeveer 11 jaar. We judoden samen bij zijn vaders Club en nu samen in het nationaal team op Papendal.

Dinsdag 
Deze ochtend staat een circuit training op het programma, samen met mijn trainingspartner Romée den Hartog. Deze week nog zonder onze coach Akkie want hij is op vakantie. Maar hij heeft een goed schema door gestuurd dus we zullen lekker gaan zweten. Tussen de trainingen door zorg ik dat ik goed rust. Nu heb ik nog tijd om een middag dutje te doen. Maar vanaf september zullen die vervallen voor les uren. Ik begin namelijk aan een nieuwe opleiding. Maatschappelijke zorg waarna ik door wil stromen naar Agogisch medewerker. Om 18.00 uur staat de NTC training gepland. Dit is een training waar alle judoka’s uit verschillende RTC’s ( regionaal training center) naar Papendal komen om te trainen. In deze training doen we veel randoris (oefen wedstrijdjes). Hierdoor heb je veel verschillende tegenstanders, dat maakt het trainen leuker. Na de training ga ik naar huis douchen en vroeg naar bed. Woensdag is namelijk altijd een zware dag! 

Woensdag 
De wekker gaat om 7.00 uur, ik maak me klaar voor de krachttraining. Na de krachttraining heb ik even kort tijd om te herstellen en wat te eten. Want van 9 tot 10 staat de techniektraining op het programma. Op woensdag hebben wij altijd een deel newaza ( technieken op de grond ). Dit is een belangrijk onderdeel voor mij, ik moet hier namelijk nog beter in worden. Ik vind het moeilijk maar begin er steeds beter in te worden. Ik wil graag zorgen dat ik me comfortabel ga voelen op de grond als ik aan het verdedigen ben. Daar gaat het nu nog wel eens mis dus ik let goed op!

Snel even lunchen en rusten. Want om 16.00 uur staat training 3 op de planning. Wederom doen we veel newaza en ik probeer mijn technieken… meestal lukken ze niet meteen. De punten waar ik blijf hangen onthoud ik en neem ik mee voor de volgende techniektraining.

Vanavond staat er iets leuks gepland! Twee jongens van het Nederlands BMX team die bij ons in huis wonen gaan we leren judoën. Het is leuk dat we anderen sporters leren kennen en ook hun sport proberen. Samen met Romée heb ik een kleine clinic gehad van 2 top Bmx’ers. Het was erg leuk om een kijkje te mogen nemen in hun sport. Nu zijn de rollen omgedraaid en laten wij ze zien wat wij dagelijks doen :).

Donderdag
Een vrije ochtend! Vandaag heb ik tijd om even uit te slapen en wat dingen te regelen. Vanavond om 18.00 uur staat weer een NTC training op het programma. Deze training ging bij mij erg goed, veel nieuwe technieken zijn gelukt. Wel merk ik dat mijn lichaam moe begint te worden van alle trainingen. Ik laat mijn rug even los maken hij de fysio. 

Vrijdag
Opnieuw een vroege start van de dag. Om 7.00 uur gaat de wekker met meteen om 7.30 uur krachttraining. Wederom volgt hierna de techniektraining. Met eigen invulling, ik ben bezig geweest met een aanwijzing van mijn coach die hij gisteren gaf in de training. 


Als de techniek training is afgelopen ga ik eigenlijk altijd terug mijn bed in om nog even bij te slapen. Iedere vrijdag ga ik terug naar mijn ouders in Edam. Dat is een eindje rijden vanaf Arnhem dus ik wil uitgerust de weg op. Ik kom thuis en mijn ouders zijn eigenlijk altijd nog aan het werk. In de avond eten we altijd met zijn viertjes. Mijn zus komt ook thuis in het weekend. Dat vind ik erg gezellig! 

Zaterdag
De dag begint met een wandeling met de hond. Daarna gaan mama en ik door naar de markt. Er moet ook gewerkt worden! Ik werk in mijn eigen jus d‘orange kraam op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Ik vind dat altijd erg gezellig, helemaal met mooi weer en altijd gezellige mensen. Ik werk hier van 9 tot 5. Aan het einde van de dag maken we alles schoon en gaan we weer richting huis. Mijn zus heeft heerlijk gekookt, dus we konden meteen aanschuiven en gezellig samen eten.

Zondag
Heerlijk uitslapen!  Zondag is voor mij meestal een rustig dagje waar niks moet en alles mag. We gaan lekker een stuk lopen met de hond, in de middag staat een vis wedstrijd gepland met mijn vader. Heerlijk tijd om te ontspannen en bij te kletsen… maar we maken er wel een wedstrijd van ;). 1 – 0 voor mij! Helaas daarna niets meer gevangen maar wel een fijne en gezellige middag gehad. We eten nog samen en daarna ga ik weer naar Papendal het weekend is over en de volgende trainingsweek staat voor de deur!