“Zij is gek, ze doet vijf sporten”

Dat heb ik mijn vrienden regelmatig grappen over horen maken. Maar voor mij bestaat er geen mooiere sport dan moderne vijfkamp. De diversiteit stelt nooit teleur, hoewel het soms een race tegen de klok is om alle disciplines genoeg te trainen én voldoende te herstellen.
 
De sporten van de moderne vijfkamp zijn;

  • Zwemmen
  • Schermen
  • Paardrijden
  • Schieten
  • Hardlopen

De weg leidde naar Rome
In 2004, toen er nog een Nederlands team was en er nog een vijfkamp-club was waar ik me aan kon sluiten, begon ik met deze sport. Paardrijden deed ik thuis en bij mijn opa al van kinds af aan. Nadat ik alle zwemdiploma’s haalde die er bestonden zocht ik iets nieuws. Ik genoot ervan mezelf in de diversiteit van de sporten uit te dagen en internationale reizen met de club te maken voor wedstrijden. De club bestaat niet meer en inmiddels train ik al 10 jaar “alleen”. Ik sloot me aan bij verschillende zwem-, scherm-, schiet- en atletiekclubs om me zo goed mogelijk te ontwikkelen. Toen ik begin van 2018 naar Italië ging voor een trainingskamp van 2 maanden ben ik niet meer teruggekomen. De faciliteiten, het niveau van de trainers en trainingsmaatjes was niet te vergelijken en ik wilde blijven om de top van de wereld te bereiken. Gelukkig heb ik een aantal fantastische sponsors achter me staan die dit mogelijk maken J.

De beste van Nederland 
Sinds 2009 werd ik elk jaar Nederlands kampioen, maar om mezelf te blijven verbeteren was er meer nodig. Met vijfkamp is het belangrijk dat je bijna fulltime kunt trainen. Moet je nagaan- als je alle sporten 1x per week doet train je al 5x… Maar 1x per week is natuurlijk niet genoeg! Ik loop 6 keer per week hard, zwem 4x per week, schiet 3 keer, scherm 4 á 5x per week en doe nog 1 á 2 x per week aan krachttraining. Paardrijden doe ik eens in de twee weken of soms nog minder als ik geen wedstrijden heb. Mijn week kun je niet saai noemen. Zoals elke sporter ben ik ‘s-avonds kapot, maar omdat ik nog iedere dag beter wil worden, vind ik dat niet erg. Als een sport wat minder gaat is er gelukkig altijd een andere sport waar ik de frustratie kwijt kan, haha. Er is altijd zo veel te leren! 

Road to China
Sinds 2017 ben ik ook militair en rij ik voor de koning. Letterlijk en figuurlijk. Ik maak deel uit van de cavalerie Ere-escorte en rij voor de gouden koets op Prinsjesdag. Fantastisch vind ik dat! Omdat ik militair ben mag ik ook voor defensie uitkomen op de vijfkamp. In maart kwalificeerde ik me voor de militaire spelen in China. Net als de Olympische Spelen zijn deze eens in de vier jaar. Dit is in oktober. Tegelijkertijd is de kwalificatie voor de Olympische spelen begonnen, die gaat tot juni 2020. Hieraan mee doen is altijd mijn droom geweest. Ik zou de eerste Nederlandse vrouw worden en de eerste Nederlander sinds 44 jaar!

Binnenkort zie je Anne terug in ‘De week van’. Anne dagelijks volgen of deel uitmaken van haar avontuur? Volg haar hier