Vrouwen in de wielersport maand

Waar de maand juli voor velen bekend staat om de Tour bij de mannen, rijden de vrouwen tegelijk de twee grootste vrouwenwedstrijden; de Giro Rosa en La Course. De vrouwen zijn in de wielersport nog steeds in de minderheid. Daarom heeft de KNWU als ode aan de vrouwen in de wielersport de maand juli uitgeroepen tot ‘Vrouwenmaand’:

Ze gaan terug naar de oorsprong van het vrouwenwielrennen in Nederland, ontwikkelden een speciale ‘vrouwenkalender’ én kijken naar een aantal feitjes en statistieken.

En alsof ze het vooraf wisten, juli werd een succesvolle maand voor de vrouwen in de wielersport. Van de verschillende etappes in de Giro Rosa en natuurlijk de eindoverwinning van Annemiek van Vleuten, tot winst voor Marianne Vos bij La Course en een gouden medaille voor Laura Smulders op het EK BMX. Het complete overzicht vind je op de website.

Daar lees je ook verschillende interviews met vrouwen uit de wielersport die vertellen over hun functie. Een gesprek met Iris Slappendel, ploegleider bij Delta Cycling, bondscoach Loes Gunnewijk, juryleden (moeder en dochter) Angela en Shirley van de Voort en Marianne Vos over de toekomst van het wielrennen.

Bron: KNWULuistertip:
‘De oorsprong van vrouwenwielrennen heeft prachtige verhalen in zich, die makkelijk vergeten worden. Met deze serie hoop ik een voorzichtige bijdrage te leveren aan de herinnering aan een tijd waarin het nog niet vanzelfsprekend was dat vrouwen fietsten’

– Benjamin de Bruijn –

Mocht je het gemist hebben, neem dan nog even de tijd voor de CASSETTE’S SERIE OVER DE OORSPRONG VAN VROUWENWIELRENNEN van Benjamin de Bruijn. Van de eerste vrouw die het rood-wit-blauw om haar schouders krijgt en de verhalen van Keetie Hage en Willy Kanters.