Sylvia en Arlette

In onze nieuwe serie ‘Krachtvrouwen’ gaan we in gesprek met (ex)topsporters die het krachtprogramma van de Sportmaatschappij hebben gevolgd. Hoe was voor hen de periode na de topsport? Wat hebben ze meegekregen tijdens het programma en hoe gaat het nu met ze? We trappen deze nieuwe serie af met oprichters van de Sportmaatschappij; Sylvia Karres en Arlette van der Meulen- van Cleeff.

Even terug naar het begin. Waarom zijn jullie gestart met de sportmaatschappij?  
Vanuit onze eigen topsportachtergrond weten wij hoe moeilijk het is om een leven na de topsport op te bouwen. Vaak besef je achteraf pas hoe waardevol je topsportcarrière was. Wij gunnen alle topsporters dat ze de door hen opgedane kwaliteiten, netwerk en ervaringen tijdens hun sportcarrière veel meer in gaan zetten voor hun toekomst. Zodat hun sportcarrière juist een springplank is voor alles wat ze daarna gaan doen. En zodat de overgang van de topsport naar een maatschappelijke carrière makkelijker wordt.

Voor diegene die de Sportmaatschappij nog niet kennen, wat doen jullie precies?
Met onze opleidingsprogramma’s begeleiden we actieve en gestopte topsporters richting persoonlijk en maatschappelijk succes. In onze programma’s staat persoonlijke groei voorop. We helpen topsporters doelgericht keuzes te maken. Zo kunnen ze onbezorgd sporten en op volle kracht de maatschappij instromen. 

We willen de deelnemers echt helpen met het ontdekken wat ze in huis hebben, buiten hun topsportcarrière, en hoe we dit kunnen gebruiken naar een toekomstige baan

Hoe zien de verschillende programma’s eruit? 
We hebben opleidingsprogramma’s voor actieve en gestopte topsporters. 

Het Masterplan is een online platform, vol met workshops, kennis en tools om een duurzame en completere ontwikkeling van topsporters mogelijk te kunnen maken. Gericht op duale carrières voor sportclubs, waarmee we verenigingen en bonden stimuleren om ook aandacht te geven aan de passies en interesses van hun actieve topsporters, zodat ze ook andere talenten ontwikkelen. Persoonlijke en maatschappelijke groei creëert niet alleen toekomstperspectief. Een zinvolle invulling van het leven naast de sport brengt stabiliteit, rust en balans als belangrijke voorwaarden om onbezorgd te kunnen presteren.

Via ons inhouse programma, Talent Centraal, kunnen jaarlijks 30 gemotiveerde talenten het beste uit zichzelf halen middels diverse workshops en coaching.

Het Krachtprogramma is een traineeship voor zowel actieve als gestopte topsporters en is individueel of in een groep te volgen. Het is een praktijkgericht opleidingstraject dat je structuur en handvatten geeft om stappen richting de arbeidsmarkt te zetten. Het programma bestaat uit 3 modules die in geheel of los te volgen zijn.  

In september start de nieuwe editie van het krachtprogramma, wat kunnen (ex) topsporters verwachten? 
Het is vooral een praktijkgericht opleidingstraject, bestaande dus uit 3 modules, inclusief 7 opleidingsdagen op inspirerende plekken. Alle deelnemers krijgen individuele begeleiding via coaching en een mentorship. Ook staat er een persoonlijke identiteitstest (i.s.m. de Talentenacademie) op het programma. We werken in kleine groepen, minimaal 6 en max. 10 deelnemers, dus er is veel ruimte voor persoonlijke groei en om van elkaar te leren. We willen de deelnemers echt helpen met het ontdekken wat ze in huis hebben, buiten hun topsportcarrière, en hoe we dit kunnen gebruiken naar een toekomstige baan.

Sylvia; Ik kwam niet perse in een diep zwart gat, het ging er meer om dat ik onzeker was, alle structuur en doelen wegvielen en dat ik niet wist hoe mijn toekomst eruit zag


Wat is jullie eigen ervaring met het ‘zwarte gat’ na je topsportcarrière? 

Sylvia: Ondanks dat ik op een fijne manier gestopt ben, had ik moeite met het opstarten van een nieuwe carrière. Ik kreeg een kans bij De Issuemakers, een communicatiebureau waar ik als junior adviseur aan de slag kon. Ondanks alle kansen werd het een zoektocht naar wie ik was zonder hockeystick, wat kon ik en hoe ging ik de volgende fase in. Veel twijfels in combinatie met het gevoel dat ik zo snel mogelijk een inhaalslag moest maken. Ik kwam niet perse in een diep zwart gat, het ging er meer om dat ik onzeker was, alle structuur en doelen wegvielen en dat ik niet wist hoe mijn toekomst eruit zag. En ik zocht naar een invulling die mijn sportgevoel kon evenaren. En dat zorgde soms voor frustraties. Het ging me niet snel genoeg en ik wist niet waar ik me in kon vastbijten.

Arlette; De droom die mij jarenlang motiveerde om het beste uit mezelf te halen was ineens doorgeprikt

Arlette: Mijn carrière eindigde al voor het goed en wel begonnen was; ik raakte geblesseerd en op mijn 20e was het al klaar. Los van het vinden van een nieuwe invulling van mijn dagen en weken, die er plotseling heel anders uit gingen zien, was het vooral zoeken naar een nieuwe passie. De droom die mij jarenlang motiveerde om het beste uit mezelf te halen was ineens doorgeprikt en ik verdween voor mijn gevoel anoniem in de stad waar ik ging studeren. Ik merkte dat weinig mensen oog hadden voor deze persoonlijke kant en dat maakte mijn weg best eenzaam. Pas op het moment dat ik mezelf jaren later ben gaan afvragen wat mijn nieuwe plan A was, in plaats van het najagen van plan B, ontstond er meer ruimte om opnieuw keuzes te gaan maken en daarvoor te gaan.

Wat valt jullie op bij de huidige sporters op het moment dat ze stoppen met topsport? 
Ze hebben vaak geen structuur en nieuwe doelen, omdat ze niet weten wie ze zijn en waar ze voor staan.Ineens staan ze er ‘alleen’ voor, in een omgeving die al verder is in het opdoen van maatschappelijke ervaringen. Ook merken we dat ze niet weten hoe het bedrijfsleven eruitziet, welke organisaties bij ze passen en hoe ze deze wereld in kunnen stappen. Met welk verhaal, CV, boodschap, vraag, etc.

Elke sporter heeft een persoonlijke uitdaging en hulpvraag waar hij of zij het programma mee instapt. Daar houden we uiteraard rekening mee.

Jullie komen beide uit de hockeywereld, merken jullie verschil tussen de verschillende sporters?
Ja, zeker. Het verschilt per sport welke uitdagingen de sporter heeft. Daarnaast hangt het af van verschillende elementen of iemand tijdens de sport zich al maatschappelijk heeft kunnen ontwikkelen: dit hangt o.a. af van team/individueel, buitenland/Nederland, bewustwording, financiële mogelijkheden, sportprogramma’s, omgeving, etc. Elke sporter heeft een persoonlijke uitdaging en hulpvraag waar hij of zij het programma mee instapt. Daar houden we uiteraard rekening mee.

Hoe kijken jullie zelf aan tegen de positie van vrouwen binnen de sport?
Tegen de prestaties van vrouwen in de sport kunnen we alleen maar vol respect en bewondering opkijken! Wat een powerladies hebben wij in Nederland.

Wel valt ons op dat bij het maken van beleid meer mannen dan vrouwen betrokken zijn, maar we weten dat vrouwen in hun ontwikkeling andere uitdagingen en dus ook andere behoeften hebben dan mannelijke topsporters. Het zou mooi zijn als er meer aandacht komt voor specifieke behoeften vanuit zowel mannelijke als vrouwelijke opleidingsprogramma’s.

Waar liggen in jullie ogen de meeste kansen? Waar valt buiten het sportveld nog veel te winnen? 
Dat zowel topsporters, bedrijven als omgeving meer bewust worden van het belang van een maatschappelijke ontwikkeling naast en na de sport. Zodat er meer draagvlak ontstaat om dit issue aandacht te geven. Het is nu een ondergeschoven kindje, omdat niemand de urgentie voelt. Voor veel sporters komt het bewustzijn pas op het moment van stoppen, bedrijven zijn gefocust op de actieve sporter en prestaties en de omgeving heeft geen idee wat een sporter ervoor doet om het beste uit zichzelf te halen. Daardoor heeft het nog op weinig vlakken prioriteit.

Maar 700, van de 5000 professionele sporters in Nederland, hebben een status en vallen – gedeeltelijk financieel – onder de hoede van sportkoepel NOC*NSF. Deze laatste groep kan om die reden de begeleiding krijgen die nodig is. Maar onze organisatie is de enige die er is voor die brede groep topsporters die geen status heeft, maar die ook dag en nacht alles opzij heeft gezet voor een toernooi en/of medaille. Het zou mooi zijn als we die hele groep kunnen begeleiden.

Stel een manager leest dit interview en vraagt zich af waarom een ex-topsporter een meerwaarde is voor zijn of haar bedrijf, wat willen jullie meegeven?
Topsporters beschikken als mens over de juiste mindset om te groeien en te presteren. Ze zijn dus een hele interessante doelgroep voor de arbeidsmarkt. Natuurlijk missen ze soms relevante ervaring en kennis voor een specifieke functie, want het merendeel heeft er jarenlang voor gekozen om zich puur te focussen op zijn of haar topsportcarrière. Maar, ze bezitten een schat aan ervaring en kennis die niemand anders heeft. Zodra ze zelf de vertaalslag kunnen maken (dus weten wat ze in huis hebben en hoe dit in te zetten) en op de juiste manier worden ingezet binnen een bedrijf, dan heb je goud in handen.

Wat is jullie (toekomst)droom voor de Sportmaatschappij? 
Dat in 2030 elke topsporter optimaal wordt gefaciliteerd in zijn/haar sportieve, persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.


Er is nog plek in de groep voor de start van het krachtprogramma in september. Iets voor jou? Klik hier voor meer informatie.