Selena Piek

29 juni 2019 zal voor altijd een lach bezorgen op het gezicht van Selena Piek. Op die dag veroverde ze in het vrouwendubbel, samen met Cheryl Seinen, het goud bij de European Games in Minsk. Een mooie beloning na een zowel mentaal als fysieke lastige periode voor Selena. We spreken haar kort voordat ze het vliegtuig pakt naar Jakarta voor de Indonesia Open 2019.

Ben je een beetje bijgekomen van de European Games? 
Ja en nee. De dagen erna waren een aaneenschakeling van hoogtepunten met verschillende huldigingen, feestjes en andere geniet momenten. Volgens mij had ik 24/7 een grote glimlach op mijn gezicht geplakt zitten haha. Ze zijn ook voorbij gevlogen. Zaterdagavond werden we kampioen, zondag was onze laatste dag in het dorp en de sluitingsceremonie. Maandag vroeg kwamen we terug en zijn we super enthousiast ontvangen door het thuisfront en dinsdagochtend stond ik alweer in de gym voor een krachttraining. Ons eerstvolgende toernooi dient zich alweer snel aan… 

Samen met Cheryl behaalde je de Europese titel, hoe kijk je terug op het toernooi?
Samen met Cheryl kan ik terugkijken op een fantastisch toernooi. We werden eerste in onze poule, versloegen achtereenvolgens de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst én wisten uiteindelijk het goud te pakken. Een ongelofelijke prestatie waarbij ik een van mijn beste badminton ooit heb gespeeld. 

Je hebt ook een pittige tijd achter de rug, zowel fysiek als mentaal. Is deze titel dan een extra mooie bekroning?
Dat is inderdaad een extra mooie bekroning. Drie weken voor de European Games zat ik er mentaal echt even doorheen. Toch hebben we de knop weten om te zetten en met keihard werken, de juiste discipline en een goed team om mij heen dit resultaat behaald. Terugkijkend op deze lastige tijd ben ik persoonlijk extra trots op deze titel en heeft hij heel veel glans 🙂 

Sinds dit jaar speel je ook samen met Robin Tabeling, hoe bevalt die samenwerking? 
Die samenwerking bevalt heel erg goed. Vanaf het begin af aan hebben we laten zien een goede combinatie te zijn en hebben we goede resultaten behaald. Tijdens de European Games in Minsk kwamen we voor een medaille, dat is helaas niet gelukt, maar ik geloof in onze potentie en mogelijkheden.  

Is er veel verschil voor jou tussen het spelen met een man of vrouw? Jazeker. Een groot verschil zelfs omdat je met verschillende individuen werkt. Cheryl zit heel anders in elkaar dan Robin en qua communicatie vergt dat een hele andere aanpak. Ook is de rolverdeling in de dubbel anders dan in de mix. In de mix ben ik veel meer een voorveld speelster, terwijl ik in de dubbel ook regelmatig in het achterveld te vinden ben. 

Lukt het je om de aandacht voldoende te verdelen? 
Dat gaat de ene keer beter als de andere keer. Vooral fysiek gezien is het spelen van twee onderdelen zwaar en je moet je mentaal ook iedere keer zien op te laden. Vooralsnog gaat dat goed en vind ik dat het spelen van beide onderdelen mij een betere speelster maakt.  

Deze zomer vindt het WK in Basel plaats, wat zijn je verwachtingen? 
De verwachtingen zijn altijd een beetje afhankelijk van onze loting. Zeer waarschijnlijk worden wij niet geplaatst op basis van onze huidige ranking wat betekent dat we meteen tegen de nummers 1 van de wereld kunnen uitkomen. Mochten we een goede loting hebben en ons topniveau halen dan hebben we de kwaliteiten om voor een stunt te zorgen :).

En daarna? Alle ogen op Tokyo? 
Ja alle ogen op kwalificatie voor Tokyo met hier en daar een Aziatische tussenstop. Ook staat de Dutch Open weer op het programma in oktober en daar hoop ik ook altijd hoge ogen te gooien. Spelen voor je thuispubliek heeft iets magisch. 

Foto: Frank Laracker

Waar kunnen we je vinden als je niet aan het trainen bent op Papendal? 
Voornamelijk thuis in mijn appartementje in Arnhem, bij vrienden of de beste en leukste koffie zaak van de stad; Mams Coffee. Dat is ingericht als een soort huiskamer waar je heerlijk kan ontspannen en de lekkerste koffie en taartjes kan eten.  

Hoe zorg jij verder voor voldoende ontspanning? 
Door af en toe uit de wereld van topsport te stappen door leuke dingen te doen met vrienden en mijn familie. Zij zijn super belangrijk voor mij om af en toe een stapje terug te doen en te kunnen genieten van kleine dingen. Ook ontspan ik graag door het luisteren naar goede muziek, het lezen van een boek of heerlijk eten!  


Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de Indonesia Open 2019 plaats. Samen met Cheryl start Selena het toernooi meteen pittig. Ze nemen het in de eerste ronde op tegen de nummer twee van de wereldranglijst het duo Yuki Fukushima/ Sayaka Hirota uit Japan. In de mix neemt Selena het samen met Robin op tegen het koppel Praanav Jerry Chopra/ Reddy N. Sikki uit India.

Selena live in Nederland in actie zien? Van 8 t/m 13 oktober vindt in Topsportcentrum Almere de Dutch Open plaats.