Leonie Henrich

Fotocredit : Reebok & Barbellphotography

In Women’s Next zag je haar al even voorbij komen, de beste CrossFit dame van Nederland; Leonie Henrich. We spreken Leonie over haar eerste kennismaking met CrossFit, de vooroordelen en haar verwachtingen over deelname aan de Reebok CrossFit Games in Amerika.

Hoe ben je ooit begonnen met CrossFit? 
Ik wilde graag sporten om in beweging te zijn, maar vond veel sporten al snel saai worden, mijn toenmalige partner ging Crossfit doen en ik dacht laat ik dat eens proberen. Het doel was; een beetje fit blijven/worden, dat is duidelijk wat uit de hand gelopen. 

Waren er vooroordelen toen je begon vanuit je omgeving? 
In het begin niet, pas toen mijn lijf (en mijn leven) begon te veranderen kregen mensen een mening over wat ik deed. 

En wat was die mening?
In eerste instantie ”niet te groot worden” ”zo is het wel goed toch?” maar ook; ” ahh arm kind je handen liggen helemaal open, dat kan toch niet goed zijn?” of ” iell, je handen zien er echt niet uit”. Met Crossfit haal je, je handen, zeker in het begin, nog weleens lekker open.

Is het een verschil met nu? Nu je aan de top staat? 
Ja, mensen die mij kennen weten dat dit mijn sport is, accepteren nu meer hoe ik eruit zie en wat daarbij hoort. En zien ook in dat het doel niet uiterlijk is maar performance. Maar, mensen die mij niet kennen kunnen erg veroordelend zijn en erg veroordelend kijken als ik langs loop. 

Hoe kijk jij zelf aan tegen de CrossFit wereld? Is het allemaal positief of zijn er nog zaken die beter kunnen?
De Crossfit wereld is als competitiesport dit jaar erg veranderd. Waardoor je merkt dat dit jaar veel dingen niet zo goed geregeld zijn, dingen zijn minder duidelijk. Kijkend naar Crossfit als recreatieve sport is het concept wat Crossfit bied erg sterk en goed. Het geeft mensen de kans om op welk niveau en welke leeftijd dan ook in beweging te komen, in een groep op een (hopelijk) vertrouwde warme plek. Echter, merk je ook dat steeds meer mensen een zogenoemde Crossfit Box openen maar dat de kwaliteit van coaching niet altijd is zoals die moet zijn. Elke sport is blessuregevoelig en Crossfit zeker niet minder dan een andere sport maar goede coaching is essentieel, bij elke sport en ook zeker bij Crossfit. Mensen willen vaak zo snel mogelijk de moeilijke ”sexy” bewegingen kunnen, echter is dat niet hoe het werkt. Kracht voor snelheid. Techniek voor snelheid en gewicht.

Foto credit: Reebok & Barbellphotography

Is het echt zo dat mannen en vrouwen gelijk zijn binnen CrossFit?
Ja, vrouwen en mannen worden gelijk behandeld qua prijzengeld en hoe de wedstrijden geregeld zijn. Natuurlijk is er wel verschil in de gewichten en een aantal andere dingen waarbij mannen in een voordeel zijn in vergelijking met vrouwen.  Ik denk persoonlijk ook dat binnen CrossFit de Crossfittende vrouw erg gewaardeerd wordt, waar dat voor een gespierde vrouw op veel plekken niet altijd zo is. In  de CrossFit wereld wordt een gespierde vrouw gezien als iemand die hard werkt en wordt er gekeken vanuit functionaliteit. Elke spier in het lijf maakt je een betere atleet en maakt dat je meer dingen beter kan. (Dit betekent niet dat hoe gespierder hoe beter in CrossFit!).

Ik ben de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van wie ik ben en wie ik wil zijn.

Voor de buitenwereld is Crossfit misschien ook vooral een fysiek plaatje, maar ik kan me voorstellen dat er op mentaal vlak ook veel bij komt kijken. Hoe ga jij daarmee om?
Crossfit is één van de meest mentale sporten. Dit omdat je zoveel dingen moet kunnen dat je er altijd een haat-liefdeverhouding mee hebt, je vindt nooit elke workout en elke beweging leuk. Crossfit leert je om ook die dingen te doen die je niet leuk vindt, leert je dat door doorzettingsvermogen je dingen leuk kan gaan vinden die je eerst niet leuk vond. 

Ik ben de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van wie ik ben en wie ik wil zijn. Wat voor mij belangrijk is en hoe ik het beste presteer als atleet maar ook gewoon als mens. Dit betekent vooral goed naar mezelf luisteren. De tijd nemen om naar mezelf te luisteren, van mezelf te houden en dat ook aan mezelf te laten zien. Grounded en connected zijn met mezelf. 

Hoeveel uur per week train je?
Ik train 5 dagen per week 3-5 uur per dag, sommige dagen 2 sessies per dag. Maar naast het trainen is het belangrijk dat ik genoeg slaap, genoeg rust neem en de juiste dingen eet.

Heb je nog tijd over voor andere dingen? 
Er is tijd voor andere dingen maar die moet ik wel inplannen en ik moet het niet te druk maken in mijn leven naast het trainen, omdat ik merk dat ik dan te vermoeid ben om optimaal te presteren.

Al dat trainen resultaat er wel in dat je de beste van Nederland bent en in augustus naar de Reebok CrossFit Games in Amerika mag. Vertel; klaar voor? 
Ik heb er mega veel zin in! Voel me fysiek en mentaal goed en ga vooral keihard genieten daar. 

Wat zijn je verwachtingen? 
Ik ga er bewust in zonder heftige verwachtingen, dit jaar is het eerste jaar met het nieuwe concept op de Crossfit Games. Ik ben de eerste Nederlandse dame in de elite categorie ooit die mee gaat doen. Ik weet dat ik nog grote zwaktes heb die naar voren zullen komen maar weet ook dat ik workouts erg leuk mee zal kunnen doen met de subtop. 

Foto credit: Pete Williamnson photography

Lukt het je om alles te bekostigen of ben je nog op zoek naar sponsoren? 
Crossfit heeft geen bond, we zijn niet verbonden met NOC*NSF en dat maakt het lastig om alles te bekostigen. Ik heb een aantal hele fijne goede sponsoren echter is er nog te weinig geld in deze sport. Ik heb dan ook voor mijn trip naar de USA een crowdfunding actie opgezet om op die manier extra geld op te halen. 

Ik heb respect voor iedereen die vol voor zijn droom durft te gaan, voor eenieder die durft te doen waar die echt gelukkig van wordt. 

Heb je een voorbeeld? Iemand tegen wie je opkijkt of die jou inspireert?  
Ik geloof niet heel erg in grote voorbeelden. Ik geloof dat eenieder die ergens komt er alles voor doet om daar te komen, en de een komt daarin nou eenmaal verder dan de ander. Ik heb respect voor iedereen die vol voor zijn droom durft te gaan, voor eenieder die durft te doen waar die echt gelukkig van wordt. 

Hoe zie jij jouw toekomst binnen CrossFit?
Dat is een moeilijke vraag. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en in september ga ik beginnen aan mijn Master (na 2 jaar volledige focus op de sport). Ik zou heel graag, nog heel lang Crossfit beoefenen, echter zal dat niet voor altijd competitief zijn. 

Wat wil je tegen jonge meiden zeggen die nu twijfelen of ze met CrossFit willen beginnen? 
Doe een proefles, maak je niet druk om dat je lijf gaat veranderen, je geluk is zoveel belangrijker dan die veranderingen. En daarbij je wordt niet zomaar gespierd. Crossfit kan je zoveel levensgeluk, levenswijsheid en zelfvertrouwen geven, juist voor ons vrouwen, op welk niveau dan ook. Ga ervoor! 

One Comment

Comments are closed.