Ginger de Weert

Zondag begint het Europees Kampioenschap Softbal in Tsjechië en Polen. We spreken uitgebreid met pitcher van het Nederlands Koninkrijksteam Ginger de Weert.

Vertel, waarom softbal? 
Toen ik 5 jaar oud was vonden mijn ouders het belangrijk dat ik een teamsport ging beoefenen. Aangezien mijn papa vroeger op honkbal heeft gezeten en de plaatselijke honk- en softbal vereniging een open jeugddag had zijn we gaan kijken. Ik heb daar mijn eerste bal opgepakt en nooit meer losgelaten. Softbal, omdat het alle aspecten van sport combineert en zowel een team als een individuele prestatie vereist. 

Op je Instagram account zien we bovenaan meteen staan; Olympische Droom. Is dat je ultieme doel? 
Ja! Olympische Spelen is mijn ultieme grote droom. Deze zomer is dan ook de belangrijkste zomer tot dusver. Het Europees Kampioenschap en ons Olympische Kwalificatie Toernooi (OKT). Die laatste moeten we winnen om naar de Spelen van 2020 in Tokyo- Japan te gaan. Enkel 6 landen van over de hele wereld plaatsen zich. We kunnen dus ook zeker Oranje support gebruiken van 23-27 juli in Utrecht. 

Een drukke agenda dus komende maand?
Het Europees Kampioenschap staat als eerste voor de deur. Aanstaande vrijdag vertrekken we om onze ongeslagen Europese titel te verdedigen. We zien dit dan ook als een goede voorbereiding op het OKT! 

Tijdens het EK zullen we met 17 speelsters gaan en spelen we 2 wedstrijden per dag. Op het OKT zullen we met 15 speelsters zijn en spelen we 1 wedstrijd per dag. We verwachten een goede tegenstand van Italië en Tsjechië, onze grootste concurrenten, maar uiteraard willen wij doen waar we heel goed in zijn en dat is over poweren en winnen! 

Wat is volgens jou de grootste misvatting of vooroordeel over softbal?
Dat softbal soft of saai zou zijn! Iedereen kent het wel van de middelbare school. Echter hebben weinig mensen in Nederland ooit softbal op echt hoog niveau gezien. Laat staan op Europees, Wereld of Olympisch niveau.

En wat wil je juist iedereen meegeven over softbal?

De combinatie van alle sport aspecten maakt het een snelle, afwisselende en zeer krachtige sport om naar te kijken. De bal is rond en bij ons kan echt elke bal, elke play en op elk moment totaal veranderen.  En dat wij als klein landje met onze kleine sport het verdomd goed doen nationaal maar ook internationaal J.

Waar heeft softbal in Nederland momenteel het meest behoefte aan? 
Meer leden en vooral jeugd. Zodra er meer jeugd en leden zijn kunnen we de sport naar een nog hoger niveau gaan tillen voor alle toekomstige OIympische Spelen. Dus lijkt het jou leuk? Kijk dan snel bij een club in de buurt. Speel eens een andere sport dan het standaard en blink uit! Daarnaast biedt het ook een mooie kans om op latere leeftijd naar Amerika te gaan voor de combinatie school en sport en om mee te spelen in buitenlandse competities. 

Kun je rondkomen van de sport?
Vanuit NOC*NSF hebben wij de mooie mogelijkheid om gebruik te maken van A- statussen met daarbij ook de salarisvoorziening. Hierdoor kunnen wij dus full time trainen en verdienen wij met softbal ons geld. 

Gelukkig heb ik het met mijn werkgever (ABN AMRO) het zo kunnen regelen dat ik voor mijn Nederlands Team carrière parttime werkzaam ben om beide zo goed mogelijk te combineren. Dus daarnaast ben ik ook nog werkzaam bij de bank. Twee totaal verschillende heerlijke werelden om mij in te bevinden. Vooral de afwisseling maakt het zo tof om te doen! 

Stilzitten zit er voor jou dus niet bij, want naast je softbal carrière en baan bij de bank ben je ook oprichter van Softbal against Cancer.
Klopt. Samen met de stichting Baseball- en Softball against Cancer proberen we zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. Tegelijkertijd willen we ook iets terugdoen voor de sport. Dat doen we in de vorm van clinics, waarbij we nauw samenwerken met de Nederlands team selecties.

Hoe ben je erbij gekomen om je hiervoor in te zetten?
Softball against Cancer komt voort vanuit mijn persoonlijke ervaring met de vreselijke ziekte kanker. Het is een combinatie van mijn passie en vechtlust. Softbal is mijn passie, het overdragen en beter maken van jeugd een soort van missie. En middels deze clinics, verkoop van merchandise en het binnenhalen van sponsors proberen we zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF om gezamenlijk deze vreselijke ziekte de wereld uit te slaan. Onbewust is het inmiddels een geheel platform geworden, waarin mensen ook steun en herkenning bij elkaar kunnen vinden. De gehele opbrengst gaat dan ook naar het KWF! 

Inmiddels heeft mijn vader 2x nierkanker overwonnen/overleefd en moesten wij opzoek naar een donornier. Gezien de situatie moesten wij opzoek naar een levende donor. Middels mijn facebook actie ‘Gezocht: donornier’ heb ik voor hem een donor gevraagd en met succes gevonden! Het gaat onwijs goed met pap, maar natuurlijk moest ik iets terug doen. Dit is dus mijn terug gift voor de brutale vraag die ik 5 jaar geleden heb gesteld. 

Wat mooi en fijn dat dat gelukt is! Heb je binnen de sport iemand waar je tegenop kijkt of je inspireert?

Veel sporters inspireren mij maar dan vooral om het verhaal wat achter de sporter schuilt, de tegenslagen die ze hebben overwonnen of hetgeen zij meer of anders doen dan de rest. Dat maakt voor mij het verschil. Zelf kijk ik op dit moment graag naar de mannen softbal van over de hele wereld. Zij gooien nog zoveel harder als dat wij kunnen/doen. Hier wil ik graag meer over leren. Hoe ik nog meer mijn lichaam op een goede manier kan inzetten om harder en beter te gaan gooien. 

Om af te sluiten, wat is de tofste wedstrijd die je ooit gespeeld hebt?
De tofste wedstrijd van mijn leven ga ik nog spelen!! Dus laten we hier over 1,5 jaar nog eens over praten :).

Het Nederlands Koninkrijksteam verdedigt van zondag 30 juni tot en met zaterdag 6 juli 2019 haar titel tijdens het Europees kampioenschap. Het toernooi wordt verspreid over vier steden in Tsjechië en Polen gehouden. In totaal 24 teams hebben zich voor dit EK ingeschreven.

Een paar weken later start op 23 juli het OKT in Utrecht. Ginger nodigt iedereen van harte uit om het team, uiteraard in het oranje, aan te komen moedigen in Utrecht en dat felbegeerde Olympische ticket binnen te slepen!

We wensen Ginger en het hele team veel succes komende week op het EK. Je volgt Ginger hier.