Ellen Julius

Ellen Julius, manager PR & Communicatie bij KNLTB. Ze neemt ons mee in haar werkweek, deze week niet vanuit het kantoor in Amersfoort maar op een tennislocatie, tijdens het Libéma Open in Rosmalen en de play-offs Eredivisie.

Tennis is de rode draad in mijn leven, al van jongs af aan ben ik op de baan te vinden. Na mijn studie bedrijfskunde heb ik verschillende functies vervuld en uiteindelijk gekozen voor communicatie en pr. Mijn grote wens was om in de sport te werken, en dat is gelukt. Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest bij de KNZB, ben ik nu anderhalf jaar Manager PR & Communicatie bij de KNLTB. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk kunnen maken, hoe gaaf is dat!

Samen met een team van communicatieadviseurs en medewerkers ondersteunen we de verschillende afdelingen bij de tennisbond. Dagelijks verzorgen we de communicatie naar fans, spelers en verenigingen en promoten we tennis en tennisevenementen zowel via mail, nieuwsbrieven, website en social media. En natuurlijk hebben we contact met de pers. We werken mee in marketingprojecten en introducties van nieuwe wedstrijdproducten voor bijvoorbeeld de jeugd of recreatieve spelers. We ondersteunen verenigingen, delen kennis en inspireren. Dit doen we vanuit ons kantoor in Amersfoort, maar ook tijdens evenementen als de Fed Cup, de Davis Cup en deze week in Rosmalen bij het Libéma Open. Daar beleef je tennis en voel je waar je het allemaal voor doet.

Dinsdag 11 juni
Vandaag is mijn eerste dag in Rosmalen. Het is altijd weer een feest als ik het park op kom lopen. Het KNLTB Plaza met een kidscourts, padel, beachtennis en het KNLTB-paviljoen maakt me trots. Ook zie ik er veel collega’s, die duidelijk herkenbaar in een KNLTB-outfit aanwezig zijn.

We krijgen bezoek van meer dan 300 verenigingen. Bestuursleden gaan in gesprek met onze accountmanagers over verschillende thema’s die op de clubs spelen. Ook mijn eigen tennisvereniging TC Bilthoven komt langs, dus ik schuif ’s middags even aan, omdat ik sinds kort in het bestuur van de vereniging zit.

Het Libéma Open biedt me ook de gelegenheid om even contact te hebben en bij te praten met de journalisten van landelijke pers en sportmedia. Ik zoek ze op in de persruimte en op de tribune.

Ook ben ik vandaag aanwezig bij de evaluatie met de clubs Eredivisie Gemengd over de nieuwe opzet daarvan en de ingezette promotie en communicatie. Om toptennis nog sterker op de kaart te zetten hebben we in februari KNLTB Toptennis gelanceerd, dat vorm krijgt in de campagne ‘Beleef het beste’. Ook de Eredivisie is hier in meegenomen en de clubs zijn erg enthousiast over de uitstraling en communicatie.

Veel mannen op deze bijeenkomst 😊. Voor mij maakt dat niet uit, ik werk graag met mannen en ben het wel gewend. In communicatie functies zien we wel meer vrouwen trouwens.

Daarna heb ik mijn afspraak met Babette, de bondsarts van de KNLTB. We bespreken maandelijks input voor artikelen, blogs en PR over tennis en gezondheid. Ze is toernooiarts en neemt me even mee naar haar kamer. En wie komen we daar tegen? Kiki Bertens en Stefanos Tsistipas! 😊

Woensdag 12 juni
In de ochtend werk ik thuis eerst mijn mail bij en ik bereid enkele berichten voor onze website voor. Ook doe ik nog snel even boodschappen. Dan spring ik weer vol energie in de auto.

Het is vandaag Kidsday op Rosmalen. Helaas is er veel regen, dus lange tijd gebeurt er niet veel. Ik heb een maandelijks redactieoverleg over Tennis.nl met een collega, onze verslaggever en een medewerker van sportmarketingbureau Sportvibes over de content en planning van de komende maand. Daarna moet ik weer snel verder. We moeten foto’s maken voor berichten over de samenwerking met de Esther Vergeer Foundation en onze nieuwe partner-supplier STOX, maker van compressiekousen. Met onze huisfotograaf Henk Koster kijken we naar een goede locatie. Het moet snel, want het regent weer.

In de middag wil ik weer even wat mail weg werken. Ik ga in de persruimte zitten, daar is het lekker warm en droog. Ik raak er in gesprek met de redactie van het Libéma Open en een aantal tennisverslaggevers van FOX Sports, Eurosport en Tennis Magazine (ook weer mannen). We praten over de tennis content op diverse zenders, over het bereiken van de tennisfans en de rol van Tennis.nl, de gids in de wereld van tennis, als verbindende factor. We zijn allemaal enthousiast en zien mogelijkheden om samen te werken. Dit wordt zeker vervolgd.

Donderdag 13 juni
Na mijn ontbijt en weer wat mails, opnieuw in de auto naar Rosmalen. Daar heb ik om 11 uur overleg met de organisaties van de ITF World Tennis Tour in Haren en Oldenzaal. Ook rollen we daar de campagne ‘Beleef het beste’ uit. We nemen met hen de communicatie en promotie door. ’s Middags heb ik een afspraak met Robin Haase en zijn coach Raymond Knaap over de invulling van het ambassadeurschap van Robin de komende periode.

Intussen is Suuz Amijs van communicatie- en eventbureau Buro22 en Sportwomanagement gearriveerd. Met haar heb ik deze middag afgesproken om verder kennis te maken en tennis te kijken. Er staan leuke wedstrijden op het programma; Tsitsipas speelt tegen Nicolas Jarry en Kiki Bertens tegen Arantxa Rus. Helaas wordt die wedstrijd door de regen net voor het eind afgebroken. Morgen gaan ze verder.

Intussen zijn de jongens van Inside Out Tennis binnengekomen voor de opname van een podcast met onze voorzitter Roger Davids. We spreken de thema’s voor het interview nog even door en installeren Tim en Jort in een ruimte in het KNLTB-paviljoen. Ik ben benieuwd naar dit gesprek; zondag of maandag verschijnt het online.

Vrijdag 14 juni
Een dagje met collega’s. We spreken over onze cultuurwaarden, over gedrag en hoe we beter kunnen samenwerken. Al mijn collega’s tennissen. We hebben een gezamenlijke passie voor de sport en we willen die graag delen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van onze sport. Dat maakt werken voor de tennisbond zo leuk.

‘s Middags maak ik kennis met ons nieuw bestuurslid Mariette Verbruggen. Samen met KNLTB marketingmanager Pascal Kamp praten we over marketing en communicatie bij de bond. Ergens vind ik nog een gaatje om de teksten klaar te zetten voor zaterdag, over de installatie van de nieuwe Ledenraad en de aanstelling van bestuurslid Mariette. En gelukkig heb ik ook deze dag nog even tijd om tennis te kijken.

Zondag 16 juni
Zaterdag was een rustdag. Even tijd voor mijn gezin en om Vaderdag voor te bereiden, al hoewel onze meiden dat inmiddels ook goed zelf regelen. En ’s avonds een feest in het dorp, even ontspannen.

Vandaag ga ik naar Nieuwerkerk aan de IJssel voor de finale van de play-offs Eredivisie Heren. Het park ligt er prachtig bij en er is veel publiek. Ik heb ‘dienst’ vandaag. Dat betekent dat ik standen bijhoud op tennis.nl, op Twitter communiceer en contact houdt met de fotograaf en cameraman. We worden getrakteerd op toptennis en het is heerlijk weer. Wat wil je nog meer? Als de kampioensfoto aan het einde van de dag is gemaakt en alle berichten online staan, zit deze werkweek erop.

Morgen gaan we weer verder, dan weer met het team op kantoor in Amersfoort. Dat is een hele andere omgeving. Maar ook daar komt binnenkort verandering in als we naar Amstelveen verhuizen. Het nieuwe Nationale Tennis Centrum ademt tennis, ik kijk er naar uit om daar te gaan werken.

Meer van Ellen zien? Je volgt haar hier op Twitter: