Elis Ligtlee

Foto: Stan Bouwman

Ze won goud op de Olympische Spelen in Rio, behaalde 28 medailles op EK’s en 4 medailles op WK’s. Toch besloot ze eind 2018 vroegtijdig te stoppen met haar topsportcarrière. We interviewen Elis Ligtlee over de periode sindsdien, haar nieuwe bedrijf en deelname aan het nieuwe programma ‘Meer dan Goud’.

Eind vorig jaar maakte je het moeilijke besluit om te stoppen met je topsport carrière, hoe is het nu met je?

Op dit moment gaat het goed met me! Ik merk aan mezelf dat ik weer een beetje in een positieve flow begin te komen, dus dat is erg fijn. Thuis heb ik een heerlijke basis en nu met mijn eigen bedrijfje begint het allemaal weer te lopen.

Je gaf aan de motivatie te missen om door te gaan met baanwielrennen op topniveau, waar lag dat aan?

Ik miste vooral heel erg het plezier in het fietsen. Plezier heb je echt nodig maar dat was weg. Er zijn verschillende dingen gebeurd waardoor ik de keuze heb gemaakt om te stoppen. Ik voelde me heel erg alleen aan het einde van mijn carrière en kwam daar niet meer uit en de hulp die ik nodig had was er niet. Als je niet meer gelukkig bent moet je kijken waar je wel weer geluk uit kunt halen.

En dat is gelukt! Of mis je het stiekem ook?

Ik mis het niet. Het is misschien heel gek maar ik voel me goed op dit moment. Het enige wat ik mis is dat ik niet meer iedere dag train met mijn broertje. Maar gelukkig zie ik hem daarnaast nog haha!

Geen zwart gat voor je lazen we en ook stilzitten zit er voor jou niet bij, vertel wat ben je gaan doen vanaf het moment dat je stopte?

Eerst heb ik even wat rust genomen om bij te komen van alles. Het was een heftige periode en ik merkte dat ik de rust nodig had. Ik was erg moe. Maar ik merkte dat ik niet blij werd van het stil zitten dus ben ik op zoek gegaan naar bedrijven waar ik binnen kon kijken. Een soort van eendaagse stage. Al snel had ik door dat ik voor mezelf wou gaan beginnen. Samen met Corine Berkel heb ik een plan gemaakt en daar ontstond Elis Ligtlee Sports & Lifestyle! Super gaaf! Nu staan er een aantal lezingen gepland en zijn we bezig met een aantal projecten. Heerlijk om weer bezig te zijn.

Wat tof! De lancering is inmiddels geweest en via je website bied je nu verschillende programma’s aan om anderen te helpen/inspireren. Ligt daar je hart?

Jazeker, ik vind het heerlijk om onder de mensen te zijn. Mensen inspireren en motiveren vind ik heel erg leuk. In het team werd ik ook altijd de moeder van de groep genoemd omdat ik altijd zorgde voor de mensen om me heen haha. Ik hoop dat ik een klein beetje kan overbrengen in wat ik altijd heb gedaan in mijn topsport carrière.

Naast deze programma’s vinden we op je website ook Elis choice, wat kunnen we daar gaan vinden in de toekomst?

Elis choice is een onderdeel van mijn website waar items of bijvoorbeeld muziek worden geplaatst die ik echt leuk vind. Ik hou bijvoorbeeld van sieraden en gezicht- en haarproducten. Die plaats ik daar dan op zodat mensen dat ook kunnen kopen. Of mijn muziek kunnen gebruiken die ik luister tijdens mijn trainingen of in rust. Maar ook het handgemaakte konijn van het Ronald McDonald Fonds kunnen mensen kopen via mijn website want dat gaat naar het goede doel!

Inmiddels is ook bekend dat je hebt deelgenomen aan het programma ‘Meer dan Goud’. Gaan we daar vooral dingen zien van jou buiten de sport?  

In het programma ‘Meer dan goud’, de naam zegt het inderdaad al, gaan ze echt opzoek naar de persoon achter de medaille. Ik denk wel dat mensen daar ook een hele andere kant van mij gaan zien. Het programma is heel puur en echt. Geen sensatiezoekers of drama maar het echte meer dan goud verhaal.

Hoe vond je het om aan dat programma deel te nemen?

Ik vond het in het begin heel spannend. Met alle ex-sporters sliepen we ook in het kasteel in Dalfsen. Je gaat toch bij jezelf nadenken wat ze van je verhaal gaan vinden. Ik was de jongste van de groep, dat merkte ik soms ook wel.

Bron: EO

Waarom moeten we vanaf 26 juli allemaal gaan kijken?

Meer dan goud is een programma met een lach en een traan. Mensen zien ons vaak alleen maar op tv in een sportwedstrijd en hebben daar een mening over. In dit programma wordt het leven van de sporter in een mooi verhaal verteld en draait het vooral om de persoon achter die medaille. En wat ik net al aangaf; het is heel puur.

Om af te sluiten, een cliché vraag natuurlijk, maar waar zie je jezelf over 10 jaar?

Over 10 jaar hoop ik dat Elis Ligtlee Sports & Lifestyle een groot succes is en dat ik veel mensen heb kunnen inspireren en motiveren. Ik hoop dat ik nog steeds samen ben met de liefde van mijn leven Emmo (maar daar ga ik wel vanuit haha) en dat we getrouwd zijn en 2 kinderen hebben.