Laura Smulders

Foto: Paul Raats

Nummer 1 van de wereld; Laura Smulders. Ze behaalde afgelopen weekend goud en zilver afgelopen tijdens de wereldbeker in Saint-Quentin-en-Yvelines en maakt zich nu op voor het NK, EK én WK in juli. We spraken haar eerder over onder andere rijden in eigen land, haar grootste uitdaging en het omgaan met social media.

Vorige maand won je voor de 6e keer op je ‘thuisbasis’ Papendal, hoe was dat?

Op Papendal de wereldbeker winnen is altijd speciaal, ik leg mezelf voor deze wedstrijd meer druk op, bewust of onbewust, je wilt toch goed presteren voor eigen publiek op je ’thuisbaan’. Om dan als eerste over de finish te komen met zo’n juichend publiek achter je, geeft echt een extra kick!

Vind je dat juist fijn die extra druk van een thuiswedstrijd?

Het is fijn om zo dichtbij huis zo’n grote wedstrijd te kunnen fietsen, geen jetlag, lekker thuis slapen in eigen bed, maar toch wil je je extra bewijzen, dus ik leg mezelf net iets meer druk op dan de andere wereldbekers. Voor familie, vrienden, bekenden en fans wil je toch je beste kant laten zien. 

Je bent de huidige nummer 1 van de wereld; waar ligt voor jou nog de grootste uitdaging?

Elke dag beter worden, elke dag nog sneller willen fietsen, het beste uit de trainingen halen, en stappen vooruit blijven maken. Ze zeggen wel eens: Als je denkt dat je er bent, ben je er geweest. Nu ik de titel heb gewonnen afgelopen jaar, wil ik hem dit jaar natuurlijk gaan verdedigen, en dat betekent dat ik nog harder zal moeten fietsen!

Je hebt je eigen team opgericht, dat was vrij revolutionair voor BMX in Nederland. Nog steeds blij met deze keuze?

Ja, ik sta 100% achter alle keuzes die ik heb gemaakt. Het was heel spannend en eng in het begin, maar als ik nu terugkijk, had ik het denk ik niet veel beter kunnen doen. Ik maak nog steeds progressie, en heb super veel plezier in wat ik doe. 

Foto: Paul Raats

Kun je goed leven van de sport?

Dit is altijd een beetje een lastige vraag om te beantwoorden, ik heb de A-Status van NOC*NSF, wat betekend dat ik me volledig op de sport kan concentreren, en niet hoef te werken ernaast om rond te kunnen komen. Maar tegelijk is het toch ‘hard werken’ om aan de nodige support te komen om alle trainingen en wedstrijden te kunnen doen om mezelf te kwalificeren voor de Olympische Spelen. BMX is geen voetbal, maar zolang ik kan doen wat ik leuk vind, en de mogelijkheid krijg om mijn dromen na te jagen, ben ik gelukkig!

BMX is geen ongevaarlijke sport, ken jij nog angsten of heb je daar geen last van?

Risico is een onderdeel van het vak, daar ben ik me wel bewust van. Ik ben heus wel bang af en toe, vooral als het hard waait bijvoorbeeld, maar over het algemeen heb ik geen angsten. Natuurlijk is het spannend als je op een nieuwe baan komt en deze gaat verkennen en eigen maken, maar dat is juist het mooie aan onze sport. 

Waar haal jij je ontspanning uit? 

Thuis zijn, daar haal ik mijn ontspanning uit, maakt niet uit wat ik dan doe thuis, koken, met vriendinnen afspreken, of gewoon lekker een avondje op de bank, tv kijken/ Netflix of een spelletje op de ps4. 

Als topsporter kun je niet meer om het gebruik van social media heen, ook jij hebt behoorlijk wat volgers. Vind je het leuk om daarmee bezig te zijn?

Ik vind het leuk om de buitenwereld mooie foto’s en video’s te laten zien en ze een beetje op de hoogte te houden van wat er gebeurt in mijn BMX-leven. Maar ik ben er niet veel mee bezig, als je het echt goed wil doen op Social Media, dan ben je er echt uren mee bezig per dag, en dat vind ik lastig. Ik hou me het liefst alleen bezig met de beste BMX’ster worden en blijven, en kijk liever uren per dag naar waar ik nog beter kan fysiek, mentaal of technisch, dan dat ik urenlang een social media strategie ga bedenken. Maar ik ben bewust van het feit dat het toch een essentieel onderdeel is tegenwoordig, dus probeer met de minimale tijdsbesteding, toch het maximale eruit te halen, en dat resulteert toch in dit mooie aantal volgers denk ik 🙂