Van bid tot start WK (Para) Handboogschieten

Meer dan 1.300 dagen aan voorbereiding

Eindelijk! Vandaag is het WK (Para) Handboogschieten in ’s-Hertogenbosch écht van start gegaan. Meer dan 3,5 jaar geleden begon dit avontuur voor ons…

In augustus 2015 hebben we met Team TOC de handen ineengeslagen om een (winnend) bid voor het WK Handboogschieten in Nederland uit te brengen. We hebben meegeschreven en -gedacht over de gaststad, locatie, het concept en hebben bij provincie Noord-Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en netwerkorganisatie Kracht van Sport evenementen de plannen gepresenteerd. Hun steun hadden we aan de voorkant nodig om dit WK naar Nederland te halen.

Het WK Handboogschieten is het eerste WK ooit waar valide en para-schutters in één toernooi, gelijktijdig strijden om eremetaal.

Bij het schrijven van dit bid wisten we één ding zeker… Dit moest niet zomaar een WK worden: ‘Het beste WK voor sporter én supporter!’ Maar bovenal: het 50e WK Handboogschieten moest een geïntegreerd WK worden. Het WK Handboogschieten is het eerste WK ooit waar valide en para-schutters in één toernooi, gelijktijdig strijden om eremetaal.

We zijn nu 1.376 dagen verder ten opzichte van de eerste gesprekken… En vandaag is het WK (Para) Handboogschieten echt van start gegaan met de eerste kwalificatiewedstrijden voor de paraschutters. Voor ons is het WK natuurlijk al veel langer bezig. Naast onze bijdrage in de bid-fase waren we de afgelopen 3,5 jaar én zijn we de komende twee weken verantwoordelijk voor communicatie en de side-events. Met het media- en communicatieteam zorgen we voor alle verslaglegging, interne en externe communicatie, social media en coördineren we alle pers. Maar ook hebben we maatschappelijke programma’s ontwikkeld om voorafgaand en na het WK iets blijvends achter te laten (create a legacy 😉). Zo hebben we inmiddels 10.000 kinderen kennis laten maken met de handboogsport, maar hebben we ook 40 kinderen die onder de armoedegrens leven hun eigen (handboog-)kinderfeestje kunnen geven.

Tijdens de Archery4Everyone dag komen 180 mensen met een beperking handboogschieten.

En komende twee weken gaat het helemaal los in ’s-Hertogenbosch. Natuurlijk wordt er om wereldtitels gestreden, zijn er kwalificaties voor de Paralympische en Olympische Spelen te verdienen, maar daaromheen is er zoveel meer te zien en te doen. Zo is er op de Limietlaan -de straat die het trainings-, kwalificatieveld en de finale-arena met elkaar verbindt- een escaperoom, een handboogschiet-museum en een pop-up bioscoop. Maar is er ook een Archery4Everyone dag waar 180 mensen met een beperking komen handboogschieten, gaan we Bow-Bingo spelen met 200 ouderen uit verzorgingstehuizen en zijn er diverse optredens op de Parade, waaronder Hart voor Muziek en de Edwin Eversband.

Het WK (Para) Handboogschieten is zoveel meer dan alleen een topsportevenement. We brengen topsport, maatschappelijke programma’s en entertainment bij elkaar. Je kan nog tot en met 16 juni genieten van het WK in ’s-Hertogenbosch. Kijk op www.wkhandboogschieten.nl voor alle informatie.