Dit waren de meest opvallende vrouwelijke sporttrends in 2018

Begin dit jaar werd het al geschreven; 2018 wordt hét jaar van de vrouwensport. Maar was dat ook zo? En welke trends waren waarneembaar?

In Women’s Next schrijven we over zaken die ons opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? We praten je helemaal bij! 

Gijsbregt Brouwer schreef begin dit jaar in zijn voorspelling voor de sporttrends van 2018 het volgende:

‘Het is 2018 en eindelijk dringt het besef door dat de helft van de wereldbevolking te weinig aandacht krijgt in de sport. Of het nu gaat om producten of diensten voor sportende vrouwen of het kijken naar vrouwensport, 2018 gaat een verschil maken. Deze trend komt voort uit de #metoo beweging enerzijds en puur commercieel belang anderzijds. De echte gelijkstelling van mannen en vrouwen zal meer tijd nodig hebben dan een jaar, maar 2018 is het jaar van de omslag.’

Dat er dit jaar een ommekeer is gekomen, was ook vorige week weer te merken toen de OranjeLeeuwinnen zich kwalificeerde voor het WK volgend jaar in Frankrijk. De Galgenwaard werd in no-time uitverkocht en ook de wedstrijd vorige week werd door maar liefst 1,5 miljoen mensen bekeken. Een mooi voorbeeld van wat er in één jaar allemaal kan veranderen.

Tijd om nu – ruim tien maanden later – de balans van 2018 op te maken. In hoeverre kunnen we nu spreken van een woman’s world en wat zijn volgens ons de meest opvallende marketingcampagnes geweest?

1. Nike – Pro Hijab & Catsuit

Nike kondigde in 2017 al de Pro Hijab aan; een speciale sporthoofddoek voor Islamitische sportatleten om zo de sportparticipatie onder meisjes en vrouwen met een moslimachtergrond te verhogen. Met deze superademende sporthoofddoek kunnen vrouwen ook tijdens het sporten goed bewegen waarbij de hoofddoek op z’n plek blijft.

De Pro Hijab is uiteindelijk ontworpen in samenwerking met onder anderen gewichthefster Amna Al Haddad en kunstschaatster Zahra Lari. In 2018 heeft Nike dit product verder op de markt gebracht en inmiddels is het voor 30 euro te bestellen op de website van Nike.

We hebben er al eerder over geschreven; de veelbesproken catsuit van Serena Williams die voor veel ophef zorgde tijdens Roland Garros eerder dit jaar. Nike ontwierp de catsuit om haar extra kracht te geven, aangezien ze nog herstellende was van haar zwangerschap. Williams kampte namelijk destijds nog met enkele vervelende gevolgen en op Roland Garros maakte ze haar rentree nadat ze was bevallen van dochtertje Alexia Olympia.

De catsuit hield de gemoederen zó bezig dat de organisatie van het toernooi uiteindelijk heeft besloten om catsuits in de toekomst te verbieden.A

Wat ons betreft twee mooie voorbeelden hoe je als merk goed in kunt spelen op de wensen vanuit je (vrouwelijke) doelgroep, wat naast extra sales ook voor veel sympathie voor je merk zorgt.

2. Liona & PSV – (Sport)kleding voor vrouwen

Ook lijkt het dat er niet alleen steeds meer aandacht komt voor andere achtergronden, ook zien we steeds meer kleding op de markt verschijnen voor vrouwen. In Nederland kennen we natuurlijk LIONA, dat specifieke voetbalkleding voor vrouwen produceert. LIONA is opgericht door ex-international Leonne Stentler, zij is inmiddels een nieuw bedrijf gestart voor duurzame kleding: Four10. Ook in andere landen en sporten zien we steeds meer aangepaste kleding verschijnen en ook andere merken stappen hierop in.

‘Let these girls go out, play, get fit, learn teamwork, get confidence, feel good about themselves. That is what we want to support.’ (Anne Skovrider – Hummel)

Naast kleding zien we ook steeds meer andere items voor vrouwen verschijnen. Nike en Reebok hebben in het verleden al een speciale sport BH ontworpen, in 2018 zagen we ook andere onbekendere merken op deze trend instappen. Ook hier lijkt de sportparticipatie en het aanbieden van de juiste kleding voor de juiste doelgroep een belangrijke drijfveer in het produceren van deze items. Door slim gebruik te maken van social influencers weten de merken ook steeds beter hun doelgroep te bereiken.

Een mooi voorbeeld in ons eigen land is natuurlijk de PSV jurk, ontworpen door een vrouwelijke fan. De Eindhovense Nicole van de Broek besloot zelf een elegante en stoere voetbaljurk voor de vrouwelijke PSV-supporters te ontwerpen waarmee je – naar eigen zeggen – ‘na afloop op een feestje niet voor lul staat’.

Uiteindelijk werden er 250 jurkjes op de markt gebracht die via Nicole’s eigen website www.nifosa.nl worden verkocht. Een klein detail; je moet er wel 200 euro voor neerleggen, maar dan kun je ook wel laten zien dat je een échte fan bent 😉

3. Clinique – Clinique Fit

Van kleding gaan we door naar make-up. Cosmeticabedrijf Clinique introduceerde begin dit jaar een vrouwelijke make-up lijn voor tijdens het sporten: Clinique Fit. Al langer riepen dermatologen dat het dragen van verkeerde make-up tijdens het sporten kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne. Clinique heeft hier slim op ingespeeld door Clinique Fit op de markt te brengen; een speciale make-up lijn met 8 must-haves voor tijdens je work-out.

In Nederland is dit ruim geactiveerd door slim gebruik te maken van vrouwelijke sporters, zoals Puck Moonen en Lieke Wevers. Clinique Fit is verkrijgbaar bij alle Bijenkorf filialen en online.

Ook dit is een mooi voorbeeld hoe je als merk je huidige doelgroep beter kunt bedienen en daarnaast ook een totaal nieuwe doelgroep kunt aanboren die je op een leuke en laagdrempelige manier kunt activeren. De inzet van vrouwelijke ‘influencers’ is in deze een slimme zet waarmee je meteen een groot bereik via social media kunt realiseren.

Hopelijk zet daarmee deze trend zich voort in 2019; wij zijn benieuwd welke merken en items zullen volgen!